Boerboel

caine Boerboel

 

  • Origine: Africa
  • Grupa: Molos/Working
  • Greutate: 70 – 90 kg
  • Inaltime: Masculi: 64-70 cm Femele: 59-65 cm
  • Culori: mahon, rosu, maro, tigrat, crem
  • Dresaj: mediu. Se recomanda dresaj bazat pe ascultare si supunere
  • Ingrijire: nu este pentru apartament, necesita stapan cu experienta
  • Temperament: obedient, Confident, inteligent, Dominant, teitorial
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 7 – 12 pui
  • Media de varsta: 10 – 12 ani
  • Alte nume: African Boerboel, South African Boerboel, South African Mastiff, Boerboel dog

 

Origine

Originile aceste rase sunt inca incerte si se pierd in negura trecutului. „Boer” in limba africana inseamna fermier, si se presupune ca acesta era un caine al fermierilor.

Unele surse presupun ca acest caine dateaza din vremea lui Alexandru cel Mare, cand astfel de caini mari si puternici erau folositi pentru vanatoare si luptele cu alte animale.

Alte surse presupun originile acestei rase mult mai tarzii, si anume atunci cand Jan van Riebeek a ajuns in Cape in anul 1652, acesta ar fi adus cu el niste caini masivi asemantorii cu cei de tip Mastiff.

Mai tarziu colonistii europeni au adus de asemenea astfel de caini, care incrucisati cu caini locali au avut ca rezultat Boerbeolul de astazi. In 1830 acesti cani erau mai mult copoi intrucat au insotit colonistii europeni in Marea Calatorie pe o distanta de mai bine de 1400 km (870 mile) de la Cape la Gauteg.

Boerboelul de astazi si-a pastrat in mare caracteristicile fizice, dar acum este un caine de familie, cu un comportament bland si protector, nicidecum un caine de vanatoare sau de lupta.[1]

Este cunoscut sub diverse denumiri: Boerboel, Boerboel african, Mastiff african, South African Boerboel sau South African Mastiff.

Hrana Boerboel

Anumiti crescatori considera ca alimentatia corecta pentru boerboel este formata in mare parte din oase si carne cruda. Ei cred ca acest mod de hranire nu fac cainele sa devina agresiv ci este cel mai bun mod de a hrani un carnivor. Cainii si catelusii absorb mai bine nutrientii din carne cruda deoarece asa a fost conceput stomacul speciilor de caini k9.

Probabil acesta este unul din motivele pentru care a fost interzis in mai multe tari, inclusiv Romania. Este adevarat ca in cazul in care hrana este gatita la temperaturi inalte o mare parte din nutrienti se pierd. Crescatorii compenseaza cu vitamine acest lucru dar din pacate vitamine sintetice.

Daca sunt hraniti cu mancare comerciala de slaba calitate se pot imbolnavi, stomacul acestora este predispus la balonare. Hranirea cainilor cu oase nu numai ca le ofera calciu, dar duritatea aschiilor are acelasi efect ca un periaj dentar, ajuta la inlaturarea placii bacteriene.

Daca nu va permiteti costurile hranirii cainelui vostru cu mancare bazata pe oase si carne cruda ganditi-va ca daca nu il hraniti corespunzator trebuie sa platiti sa mergeti cu el la veterinar.

Daca il hraniti cu mancare gatita(necorespunzatoare) sau comerciala trebuie sa ii cumparati produse de gura sa nu ii miroasa datorita placii bacteriene si mai ales sa il duceti la un medic veterinar sa ii fie curatata, deci alti bani.

Decat sa bagati banii in medicamente, operatii si alte minuni, nu mai bine ii asigurati o hrana sanatoasa de la inceput ? Cainele, in general, nu este pretentios, nu-si doreste decat mancare, apa, un loc unde sa se joace si sa-si faca exercitiile(curte) si afectiune.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Boerboel

Este un caine de talie mare, masiv, viguros, bine construit, cu un corp puternic, musculos si gratios. Capul este scurt, lat, adanc, patratos si musculos.

Are un stop moderat si un bot negru si nari largi si departate. Mandibulele sunt puternice, adanci cu o dantura alba, bine dezvoltata, muscatura acestuia fiind de tip foarfece.

Ochii sunt inchisi la culoare, in general maro inchis si niciodata albastri. Urechile sunt in forma de V, medii ca marime si lasate pa langa cap. Corpul este compact, puternic si solid cu un piept adanc.

Este puternic pigmentat pe nas, pleoape, buze, ochi, pernute, gheare; pielea este de asemena neagra. Membrele sunt solide, viguroase si musculoase.

Coada este groasa, puternica, ascutita la varf si poate fi taiata. Blana este scurta, neteda, lucioasa si poate fi bej, maro roscat, maro, cafeniu, maro inchis sau tigrat. Are o masca neagra la bot ce uneori se poate intinde pana la ochi.

Nu necesita foarte multa ingrijire. Un periaj ocazional si o baie o data pe luna este suficient. Are un nivel mediu de naparlire.

Comportament Boerboel

Este un caine atent, linistit, jucaus, curajos, extrem de inteligent, echilibrat si foarte sensibil, care se adapteaza usor si intelege repede. Isi iubeste enorm stapanul si familia acestuia.

Este loial si tolereaza si jocurile mai dure ale copiilor. Daca nu este antrenat pentru lupa este un caine foarte pasnic, linistit, tolerant, iubitor si deloc agresiv.

Daca insa este dresat pentru lupte atunci devine o fiara, un inamic foarte periculos, puternic si agresiv. O poveste antica despre acest caine circula printre specialistii acestei rase: „Regele Albaniei, dorind sa-si arate consideratia fata de regele Macedoniei – Alexandru cel Mare la vremea aceea ii ofera drept cadou un caine mare, impresionant prin infatisarea si statura lui.

Acesta se bucura nespus dar devine dezamagit cand observa ca acest patruped urias refuza sa se lupte cu un urs, apoi cu un mistret si mai apoi cu un cerb.

Considerandu-l inutil ordona supusilor sai sa il ucida pe loc. Auzind acestea regele Albaniei se intristeaza intrucat cainele trimis era doar un caine de companie. Astfel ii trimite din nou regelui Macedoniei un al doilea caine aproape identic cu primul.

Alexandru cel Mare il arunca pe acesta in lupta cu un leu si mai apoi cu un elefant. Regele devine placut surprins si foarte uimit de ferocitatea, agilitatea si curajul cainelui in lupta cu animalele salbatice”

Este un excelent caine de paza si protectie. Daca nu este deloc antrenat pentru lupta este si un excelent companion.

Dresaj Boerboel

Acest caine nu este foarte dificil de dresat dar totusi este recomandat ca dresajul sa fie facut de o persoana cu experienta. Are nevoie de un dresaj bland, echilibrat, consecvent, cu rabdare.

Se recomanda un dresaj bazat pe ascultare si supunere.

Nu trebuie antrenat pentru lupta. Este priceput la concursurile de agiliate, flyball si de aport.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Boerboel

Nu este recomandat pentru a viata de apartament. Este un caine care are nevoie de o curte mare unde sa poata sa alerge si sa se joace.

Poate si lasat sa doarma afara fara nici un fel de probleme, este un caine de talie mare, musculos.

Datorita marimii si fortei de care dispune este recomandat sa nu fie lasat singur deoarece uneori poate reactiona la straini.

Boli Boerboel

Boerboel-ul este o rasa cunoscuta ca fiind in general sanatoasa. Spre batranete sunt sanse sa aibe una din bolile: displazie de sold sau cot, hiperplazie vaginala sau epilepsie.

Poze Boerboel

Canise Boerboel

  1. Canisa Boerboel
  • Adresa: SKRBOVICE, okres Bruntál Cehoslovacia
  • Skype: elfkaam
  • Email: boerboelcz@email.cz
  • Website: http://www.ninyaore.cz/

2. Canisa Boerboel

  • Adresa: Polonia
  • Telefon: +48 515 186 836 /   +48 32 729 56 08
  • Email: zamkowygrod@gmail.com
  • Website: http://zamkowygrod.eu/boerboel

Alte rase de caini

 

Alte articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii