Origine
Estimari recente indica aproximativ 11.000 de specii descrise valabil pana in prezent. Exista multe specii, mai ales in padurile tropicale umede.
Lacustele calatoare, duse de vanturile dominante, pot zbura fara intrerupere 2000 km, cu o viteza de 40 km/h, ceea ce le ofera o suprafata de devastare considerabila. Nici o alta insecta nu este atat de rezistenta.
Hrana Lacusta
Lacustele prefera sa manance ierburi, frunze si cereale. Unele vor avea tendinta de a manca dintr-un singur tip de planta, in timp ce altii vor manca dintr-o varietate de surse pe parcursul zilei. Doar una din cele 8000 de specii de lacusta va manca doar dintr-o singura specie de plante.
Lacusta vaneaza in timpul noptii si greierii care dorm. Printre lacuste exista unele specii care se autodevora. Insensibile la durere, ele incep prin a-si manca picioarele din fata, apoi partea posterioara a corpului. Acest lucru nu-l fac din lipsa de hrana.
In anumite tari, lacustele sunt consumate ca o buna sursa de proteine. In Mexic , de exemplu, sunt apreciate pentru continutul ridicat de proteine, minerale si vitamine. Ele sunt de obicei colectate la asfintit, folosind lampi sau iluminat electric, sau plase.
Uneori, acestea sunt lasate in apa timp de 24 de ore, dupa care pot fi consumate crude sau fierte, uscate la soare, prajite, aromate cu mirodenii, cum ar fi usturoiul, ceapa, chili, si adaugate in supa sau ca o garnitura pentru diferite mancaruri. Se gasesc din abundenta in pietele centrale din Mexic.
In unele tari din Africa, lacustele sunt o sursa de hrana importanta, deoarece alaturi de alte insecte, aduc proteine si grssimi in dieta de zi cu zi, mai ales in momente de criza alimentara. Ele sunt adesea folosite in supa. Lacustele mancate in Uganda si zonele invecinate se numesc nsenene, dar ele sunt, de fapt, greieri Bush.
A se consuma cu atentie deoarece pot contine tenie.
Caracteristici Lacusta
Organelor de simt se afla pe partea exterioara a corpului si constau in fire de par mici care sunt, fiecare, special calibrate pentru a raspunde la un stimul anume.
Lacustele au, de asemenea, timpane pentru receptia sunetului. Au aparatul bucal de tip masticator, iar dezvoltarea heterometabola. Poseda organe timpanale, iar masculii un aparat stridulator.
Timpanele sunt plasate pe laturile primului segment abdominal si organul stridulator este format dintr-o nervura longitudinala proeminenta de pe tegmine si femurele picioarelor posterioare care sunt puse in miscare ca un arcus pe nervura.
Reproducere Lacusta
Sistemul de reproducere la lacuste este constituit din gonade.In timpul reproducerii masculul introduce sperma catre ouale femelei prin niste calane foarte subtiri si fine.
Apoi femela cloceste ouale si le depune la 10-15 cm in pamant, ele putand fi depuse si pe radacinile plantelor sau in grajd, de exemplu.
Ouale ambalate arata ca niste boabe subtiri de orez. Ele raman asa peste iarna pana in primavara cand temperatura va fi suficient de calda. In zonele temperate multe lacusta isi petrec viata in ou, masculii traind doar trei luni.
Prima nimfa care iese din ou sapa pentru a-si face loc catre suprafata, iar restu vor folosi acel drum de-a gata sapat.
Poze Lacusta
Stiati ca …
- Lacusta este una dintre cele mai lacome insecte, devorand zilnic o cantitate de hrana egala cu greutatea sa
- Lacustele sunt animale protejate de lege in Romania
- O tona de lacuste consuma aceeasi cantitate de mancare ca 10 elefanti, 25 de camile sau 2500 de oameni.
- O lacusta poate sari de 20 de ori lungimea corpului ei.
Comentarii