facebook pictureFacebook contact logo Contact home logo Acasa

Cauta un animal...
  <<<< Inapoi
Foca


Origine Foca
Mamiferele denumite generic foci fac parte din ordinul pinipedelor si sunt grupate in trei mari familii: otaridele (dintre care amintim otariile si leii de mare), focidele (adica focile propriu-zise, impartite si ele in numeroase rase si subrase) si morsele.

Pe uscat, ele sunt greoaie si stangace, dar in apa devin agere si au miscari foarte rapide. Focile au corpul fusiform, tocmai pentru a putea sa inoate mai bine. Au mustati cu fire rare, dar foarte lungi, si un bot care aduce putin cu cel al unui catel, ceea ce le face simpatice. Majoritatea raselor traiesc in acele zone maritime apropiate de tarm, unde gasesc peste din abundenta. Cel mai adesea, focile pot fi intalnite in regiunile polare si subpolare, insa traiesc si in alte zone, cu o clima mai calda.
foca animal marin[1]

Hrana Foca

Este un carnivor marin. Are dintii asemanatori ca ai cainelui, dar nu are carnasiere. Foca isi petrece o buna parte din timp in apa oceanului, unde face scufundari pana la 100 de metri adancime pentru a gasi crabi si creveti, cu care se hraneste cu mare placere, alaturi de peste, care constituie totusi alimentatia sa de baza.

Aspect Foca

Cea mai des intalnita este foca obisnuita (sau comuna), denumita si caine de mare, care traieste in apele reci ale zonelor arctice. Culoarea ei variaza de la negru cu pete albe pana la diferite nuante de gri. Aceasta foca isi petrece o buna parte din timp in apa oceanului, unde face scufundari pana la 100 de metri adancime pentru a gasi crabi si creveti, cu care se hraneste cu mare placere, alaturi de peste, care constituie totusi alimentatia sa de baza. Foca obisnuita poate ramane sub apa o jumatate de ora, dar apoi trebuie sa iasa la suprafata pentru a respira. Acest timp nu constituie totusi un record pentru foci, alte specii putand rezista chiar mai multa vreme sub apa. Atunci cand iese la suprafata, nu are nevoie decat de cateva secunde pentru a respira aer proaspat. Acest lucru il realizeaza printr-un orificiu minuscul aflat in partea superioara a capului. Fiind mamifere, focile nu respira prin branhii, asemenea pestilor, ci prin plamani, ca si animalele terestre. Cand foca se cufunda in apa, narile si orificiile urechilor se inchid.

Comportament Foca

Dupa ce au vanat, focile revin la suprafata apei si formeaza pe uscat grupuri care uneori pot numara zeci sau chiar sute de exemplare. Aceste foci sunt intalnite uneori si in apele mai putin sarate din Canada si Alaska, cum ar fi estuarul fluviului Saint Laurent, sau in diverse lacuri si lagune, ceea ce arata ca ele sunt foarte adaptabile si pot trai chiar si in ape dulci. Cand sunt in primejdie, aceste foci scot niste sunete specifice, si poate de aceea au fost denumite si lupi de mare. Foca este foarte agila si jucausa, fiind capabila sa inoate pe spate, asemenea delfinilor.

Elefantul de mare reprezinta o adevarata curiozitate a naturii, datorita dimensiunilor sale gigantice: cinci metri lungime si peste o tona greutate! Astfel, el este cea mai mare foca din lume. Īsi datoreaza numele de elefant de mare atat marimii sale impresionante, cat si aspectului sau, avand botul prelungit intr-un fel de trompa. O alta curiozitate este faptul ca grasimea reprezinta nu mai putin de o treime din greutatea sa. Dar acest lucru devine cat se poate de normal daca ne gandim la ce temperaturi scazute traiesc aceste animale. La nastere, un pui de elefant de mare cantareste in jur de cincizeci de kilograme si este acoperit cu o blana neagra, deasa. In cateva saptamani ajunge sa-si tripleze greutatea. Elefantul de mare este de obicei pasnic, dar poate deveni agresiv atunci cand se simte in primejdie.

Reproducere Foca

Imperecherea are loc in apa, mai multi masculi urmarind o femela, care se apara la inceput prin muscaturi. Dupa imperechere partenerii se despart. Perioada de gestatie dureaza 11 luni. Puii se nasc in timpul iernii, iar din cauza gerului, multi dintre ei mor imediat dupa nastere. Acestia au o greutate de 10 kg si circa 85 cm. In general foca naste un pui pe care il hraneste cu laptele produs de mamele timp de 5 saptamani dupa care il paraseste si acesta este nevoit sa se descurce singur. Desi la nastere sunt mici si neajutorati, in cateva luni ei cresc suficient de mari pentru a se aventura in apele pline de pericole ale oceanului. Focile traiesc in medie intre 30 si 35 de ani.

Poze Foca


Foca Foca Foca Foca
Foca Foca Foca Foca
Foca Foca Foca Foca
Foca Foca Foca Foca
Foca Foca Foca

Stiati ca Foca..



  • Pentru a comunica intre ele sub apa, focile emit niste sunete ciudate, ascutite, asemanatoare oarecum cu cele scoase de delfini?

  • Bibliografie

  • http://blog-imgs-30-origin.fc2.com/s/u/i/suiseisekisuisui/uptv0028087.jpg[1]
  • [2]




  • semn!




    foca animal