Lisita

Lisita pasare

Origine

Lisitele (Fulica atra) sunt o familie de pasari ce apartin de grupa cocorilor (Gruiformes). Familia cuprinde intre 131-165 de specii din care 22 de specii sunt disparute.

Lisitele care traiesc pe insule au pierdut putinta de a zbura. Cele mai cunoscute specii de lisite sunt Fulica atra si Gallinula chloropus.
Lisitele sunt raspandite de la un pol la altul pe tot globul, fiind mai numeroase in regiunile tropicale si subtropicale din Africa si Asia.

In Europa traiesc in perioada clocitului 9 specii. Cele mai multe specii de lisite traiesc pe sol, in apropiere de apa, in regiuni mlastinoase, evitand regiunile cu clima arida.

Fulica gigantea cloceste, de exemplu, la altitudinea de 4000 m deasupra n.m., sau Crex crex din Asia Centrala cloceste la 3000 m altitudine.

Hrana Lisita

Se compune din plante acvatice, de pe sol, de la suprafata apei sau din apa, insecte acvatice si larvele lor, melci, pestisori bolnavi, icre etc.

Hrana lisitei este constituita si din vegetatie acvatica pe care de cele mai multe ori o aduna prin scufundari de pe fundul apei.

Mai rar consuma diferite vietati acvatice de mici dimensiuni sau cand este infometata.

Ciocul are o forma specifica in functie de modul de hranire si de specie, unele specii fiind carnivore, se hranesc cu animale acvatice mici.

Caracteristici Lisita

Lisitele sunt pasari de talie mijlocie si mica (20 g – 3 kg), care traiesc pe sol, in regiunile cu vegetatie bogata unde se pot ascunde. Coloana vertebrala a pasarilor este foarte mobila, ceea ce le permite sa se strecoare prin vegetatia deasa cu sol moale.

Cele mai citite articole

Ele au o marime a corpului intre 12 si 63 cm. Cele mai mari specii traiesc in Noua Zeelanda, aceste specii avand aripile atrofiate si neputand zbura. Penajul lisitelor este in general de culoare bruna, cenusiu cu alb, dar unele specii pot fi viu colorate.

Dupa cum am spus si la hrana lisitei, ciocul fiecarei specii este adaptat in functie de tipul de hrana pe care il consuma. Nu exista un dimorfism sexual accentuat, masculii fiind cu ceva mai mari decat femelele. Pasarile au la picioare patru degete lungi adaptate la sustinerea pasarilor pe terenuri mlastinoase sau cu vegetatii plutitoare.

Lisitele sunt bune inotatoare si se scufunda foarte bine. Ochii sunt de culoare rosie. Lungimea corpului este de 36-38 cm, anvergura aripilor este de 70-80 cm, iar greutatea cuprinsa intre 600 – 900 grame.

Vanatoarea se practica in perioada 1 septembrie – 31 ianuarie, la paza de dimineata si de seara, in imediata apropiere a baltilor. Se mai practica si vanatoarea la goana in stufuri mai rare si nu prea intinse. Pentru lisite se folosesc alice de 2,5 – 3,0 mm.

Specii de lisite:

Fulica alai Peale
Fulica americana
Fulica ardesiaca
Fulica armillata
Fulica atra
Fulica caribaea
Fulica cornuta
Fulica cristata
Fulica gigantea
Fulica leucoptera
Fulica rufifrons

Reproducere Lisita

Cuibul lisitei este facut din stuf si vegetatie uscata direct pe apa in interiorul stufului. Pentru ca pluteste,cuibul nu va fi afectat de eventualele fluctuatii ale nivelului apei.

In luna aprilie lisita depune intre 8 si 12 oua,in perioada aprilie – mai,oua de culoare cafenie deschisa cu picatele. Clocitul este facut prin rotatie de ambii parteneri dupa depunerea ultimului ou, iar perioada de incubatie este de aproximativ trei saptamani.

Puii sunt nidifugi si parasesc cuibul dupa 3-4 zile. Lisita poate depune chiar doua randuri de ponte pe an. De mentionat agresivitatea masculilor, manifestata in apararea teritoriului, impotriva semenilor, dar si a altor pasari.

Poze Lisita

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii