facebook pictureFacebook en pic English contact logo Contact home logo Acasa

Cauta un animal...

  <<<< Inapoi
Paun


Origine Paun
Paunul este o pasare din familia fazanilor (Phasianidae), ordinul Galliformes. Paunul poate fi considerat o pasare decorativa, masculul are un aspect morfologic deosebit cand coada este deschisa in forma de evantai.

In salbaticie paunul populeaza tinuturi din India, Pakistan si Sri Lanka, unde traieste in carduri mari, preferand regiunele deluroase si luminisurile in apropiere de apa din padurea ecuatoriala.

In prezent pasarile traiesc si sub foma domestica raspandite pe tot globul. Poate fi văzut si in parcuri, deoarece este o pasare sedentara care prefera sa nu-si parasească locul.
paunul pasare



Hrana Paun

Paunii sunt omnivori si din dieta lor fac parte: plante, furnici, seminte, lacuste, termite, capuse, petale de flori. De asemenea se pot hrani si cu reptile, amfibieni si artropode. Pasarile pornesc in cautare de hrana dimineata devreme si seara in timpul amurgului, hrana lor fiind constituita si din serpi tineri. Sunt pasari foarte pretuite in India, deoarece consuma si cobrele tinere.

Caracteristici Paun

Coada unui paun contine peste 200 de pene, fiecare pana fiind decorata cu niste pete care se aseamana cu niste ochi. Masculul paunului indian are penele de culoare albastra si verde, pe cap, gat si piept. Trena sa este alcatuita din pene de culoarea bronzului si verzi, pe care se gasesc numerosi "ochi", care sunt mai vizibili atunci cand coada este desfacuta. Penele care alcatuiesc trena sunt de fapt niste prelungiri, si nu penele principale. Penele care alcatuiesc adevarata coada a paunului sunt scurte, au culoarea gri si pot fi vazute de la spate, atunci cand trena este desfacuta.

Paunii isi etaleaza trena atunci cand vor sa atraga atentia unei femele, pentru a se imperechea cu aceasta. In timpul sezonului de naparlit, trena lor se rareste, iar atunci coada lor alcatuita din penele scurte si gri poate fi vazuta cel mai bine. Femela paun nu are penele in culori aprinse cum are masculul, aceasta avand o infatisare banala, cum e cazul la multe specii de pasari. Penele femelei sunt de culoare maronie, cele de pe abdomen fiind mai deschise putin la culoare, iar pe gat au o portiune de culoare verde irizat. De asemenea ii lipseste trena pe care o are masculul. Atat femelele cat si masculii au niste creste in varful capului.

Paunul verde difera de paunul indian prin faptul ca masculul are penajul de culoare verde si auriu, iar aripile sunt de culoare neagra cu o sclipire de albastru. Spre deosebire de femela paunului indian, femela paunului verde se aseamana cu masculul destul de mult, numai ca trena sa are penele mai scurte iar nuantele penelor de pe corp sunt mai putin irizate. In lunile in care masculul naparleste, este destul de greu sa deosebesti masculul de femela.

Un paun poate masura pana la 2,3 metri lungime, femela fiind mai mica si masurand doar 86 de centimetri. Trena unui paun poate masura 1,2-1,5 metri. Masculul cantareste intre 4 si 5,8 kilograme, iar femela cantareste intre 2,7 si 4 kilograme. Atat femela cat si masculul paun au niste pinteni metatarsieni, cu care se pot apara de pradatori. Paunul are picioarele puternice, fiecare picior avand 4 degete, dintre care 3 orientate in fata si unul orientat in spate. Deoarece aripile lor sunt mai mici in comparatie cu restul corpului, paunii nu sunt capabili de zboruri prea lungi.

Reproducere Paun

Un paun este un exemplu clasic al selectiei naturale bazate pe aspectul fizic, intrucat femelele prefera sa se imperecheze numai cu masculii cei mai frumosi si care au cei mai multi "ochi" pe trena. Se pare ca puii facuti cu masculii care au cei mai mari "ochi" pe trena, sunt cei mai mari, cei mai sanatosi si cei care au cele mai mari sanse de a supravietui. Pentru a curta femelele, paunul isi va deschide trena si isi va scutura penele in fata acestora. Acesta va merge cu spatele catre femela care pare receptiva, apoi se va intoarce brusc catre ea pentru a-i arata trena magnifica, dupa care face cativa pasi inapoi si se inclina catre ea. Dupa aceea masculul scoate niste sunete asemanatoare cu ale cocosului, numai ca mult mai puternice. Daca paunul reuseste sa impresioneze femela, aceasta se va alatura haremului sau, paunul fiind poligam, la fel ca majoritatea pasarilor care au un penaj impresionant.

Masculii nu joaca niciun rol in cresterea puilor, femela fiind singura care se ocupa de acestia. Femela atinge maturitatea sexuala la varsta de 2 ani, iar masculul la varsta de 3 ani. Femela face intre 6 si 12 oua de culoare maronie, din aprilie pana in septembrie. Aceasta isi depune ouale intr-un cuib aflat pe pamant si captusit cu iarba. Femela cloceste ouale timp de 28 de zile. La nastere, puii au in jur de 100 de grame si sunt acoperiti cu pene. Acestia pot zbura la cateva saptamani dupa nastere. Acestia invata de timpuriu sa zboare pentru a se putea urca in copaci alaturi de mama lor, unde sunt feriti de pradatori. Femela ii invata apoi sa se hraneasca si sa scoata sunete. Paunii isi dezvolta trena abia incepand cu varsta de 3 ani, cand ating si maturitatea sexuala. Un paun poate trai intre 40 si 50 de ani. Paunul se afla in pericol de disparitie datorita omului care l-a vanat intensiv si i-a fost distrus habitatul.[2]

Poze Paun


Paun Paun Paun Paun
Paun Paun Paun Paun
Paun Paun Paun Paun
Paun Paun Paun Paun
Paun Paun

Bibliografie

  • http://wallpapere.wallpaperstock.net/big-p%C4%83un-wallpapers_w10628.html[1]
  • http://dli.ro/creatura-magnifica-numita-paun.html[2]




  • semn!




    paunul pasare frumoasa