Origine
Piciorongul (Himantopus himantopus) este o pasare adaptata excelent la biotopul ei specific, pe suprafetele de ape invadate de plante acvatice.
Este raspandit in sudul si vestul Europei, Asia si Africa. Face parte din ordinul Charadriiformes, familia Recurvirostridae.
Primavara, in luna aprilie, apare in tara nostra si pleaca in luna septembrie spre Bazinul Marii Mediterane. El poposeste in Dobrogea pe lacurile namoloase si in baltile Dunarii.
Hrana Piciorong
Picioarele lungi ii dau posibilitatea sa se deplaseze prin fuga printre frunzele de nufar si plantele din balti, de unde isi procura hrana animala.
Din mal sau apa prinde nevertebrate mici, moluste, viermi, insecte, crustacee, folosind ciocul sau lung. Are posibilitatea sa vada bine in intuneric, fapt ce ii permite sa vaneze pe timp de noapte.
Uneori poate fi observata si in terenurile agricole care sunt inundate, in special in orezarii.
Caracteristici Piciorong
Are picioarele foarte lungi, de culoare rosie, fara degetul posterior. In zbor, picioarele depasesc cu mult corpul, astfel il fac sa fie usor de recunoscut.
Penajul sau este alb, cu aripile si spatele de culoare neagra, cu reflexe violete si verzui, are ciocul destul de lung, negru si subtire la varf.
Primavara si vara, masculul are partea din spate a capului negru. Iarna, penajul de pe gat si cap devine alb. Are o lungime de 34-36 cm, deschiderea aripilor de 70 cm si greutatea de cca. 250 g.
Inainteaza, mergand repede, daca este observata, ofera un spectacol amuzant. Glasul ei se aude de obicei cand se inalta in zbor si isi intinde inapoi picioarele sale lungi.
Piciorongul este o pasare ocrotita prin lege, considerata un monument al naturii.
Reproducere Piciorong
Prefera apele cu vegetatie de papuris si pipirig, unde isi face cuib si cloceste trei sau patru oua, de culoare galben-verzui, cu puncte maro-inchis.
Femela depune oua o singura data pe an, la sfarsitul lunii aprilie. Ouale sunt clocite timp de 25 de zile si aparate de ambii parinti.
In caz de pericol, pasarea ia o pozitie specifica, tinand aripile intinse.
Poze Piciorong
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume
Comentarii