facebook pictureFacebook en pic English contact logo Contact home logo Acasa

Cauta un animal...
  <<<< Inapoi
Randunica


Origine Randunica
Randunelele sunt printre pasarile considerate vestitori ai primaverii. An de an, venirea lor ne produce o adevarata incantare, iar felul in care isi construiesc, cu atata migala, cuiburile, este uimitor. Acesti mici arhitecti sunt de asemenea adevarati acrobati ai zborului si neintrecuti vanatori de insecte.

Dintre toate pasarile migratoare, randunica este cea mai cunoscuta. De fapt, este prima pasare care i-a facut pe oameni sa-si dea seama de acest ciudat fenomen al migratiei. Multa vreme, s-a crezut ca randunelele petrec iarna ascunse sub pamant sau chiar sub apa! Abia spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, celebrul naturalist Buffon a aratat ca aceste teorii sunt gresite si ca randunelele isi petrec probabil iarna in tari mai calde. Unii naturalisti, pentru a verifica acest lucru, au avut ideea de a lega fire de ata colorata de piciorusele unora dintre aceste pasari, pentru a li se putea urmari traseul dintr-o tara in alta. S-au putut astfel trasa hartile migratiilor. De exemplu, randunica strabate distante imense: din Europa traverseaza in zbor Marea Mediterana, pentru a ajunge in nordul Africii.

Isi continua zborul catre sud, traversand desertul Sahara pentru a ajunge in final in regiunea unde ierneaza si unde, evident, este cald si se gaseste hrana din belsug. Aceste pasari parcurg distante de pana la 10.000 km. Multe dintre ele cad, epuizate, in timpul migratiei, in apa Marii Mediterane si se ineaca. Uneori se intampla sa se lase in zbor pe puntea cate unui vapor, ca sa se odihneasca. Este o proba de rezistenta pe care totusi curajoasele zburatoare o trec in fiecare an, revenind de fiecare data in Europa, nu doar in aceleasi regiuni de unde au plecat, dar chiar la aceleasi cuiburi!
randunica pasare[1]



Hrana Randunica

Principalul motiv pentru care migreaza este cautarea hranei. Iarna, insectele zburatoare pe care le consuma randunelele lipsesc complet din Europa, in schimb in Africa se gasesc din abundenta.

Randunica isi alege habitatul (adica locul in care traieste) in functie de prezenta insectelor zburatoare cu care se hraneste (musculite, libelule, furnici zburatoare si altele). Micuta pasare prinde insectele din zbor (uneori poate zbura cu viteza foarte mare, schimbandu-si brusc directia in aer). Ea poate atinge o varsta de pana la 8 - 10 ani, iar viteza cu care zboara ajunge la 160 de km/ora.

Caracteristici Randunica

Randunelele fac parte din familia Hirundinidae si sunt pasari de dimensiuni mici, avand intre 13 si 20 de centimetri. Traiesc in emisfera nordica, in Asia, Africa, Europa si America de Nord. Cele din Europa sunt pasari migratoare, care "locuiesc" pe acest continent din primavara pana in toamna.

Este o vanatoare neintrecuta, dar are nevoie de spatii largi, deschise, pentru aceste performante. De aceea, prefera campiile si chiar parcurile din marile orase pentru a vana, dar nu prea o intalnim in paduri, unde desisul copacilor nu ii ofera suficient spatiu. De asemenea, prefera apropierea apelor sau chiar a mlastinilor, din doua motive. In primul rand, pentru ca pe aici zboara o multime de insecte - hrana bogata pentru randunica. Apoi, pentru ca ea are nevoie de pamantul moale, de lutul si de malul care se afla din belsug in astfel de zone, pentru construirea cuibului.

Cea mai cunoscuta este hirundo rustica, randunica obisnuita, numita si randunica domestica. Aceasta este o pasare cu spatele si capul de culoare negru-albastrui, pieptul alb si gusa de culoare roscata. Are o silueta foarte eleganta, iar coada este terminata cu doua pene mai lungi si subtiri - celebra "coada de randunica" in forma de V. Este cea mai cunoscuta randunica, larg raspandita in America de Nord, Europa si Asia, precum si in Africa de Nord. O intalnim practic in toate zonele de relief, mai putin in muntii inalti.

Reproducere Randunica

Acest cuib este amplasat in cele mai diverse locuri, mai ales sub stresinile caselor, dar si in poduri, garaje, chiar in interiorul caselor (atunci cand exista o deschidere permanenta spre exterior). Cuibul este construit din pietricele unite intre ele cu mal si are in general o forma semicirculara cu o deschidere pe unde intra si ies pasarelele. Este captusit cu paie si puf, pentru a fi cat mai confortabil. Un caz incredibil, dar adevarat, s-a petrecut atunci cand o randunica a picat in zbor pe spatele unei pisici, smulgandu-i cu ciocul cateva fire din blana moale, pentru a-si captusi cuibul! Constructia acestui adapost dureaza cam o saptamana. Au fost intalnite cuiburi de randunica in cele mai ciudate locuri: intr-o cabina de tractor abandonat, in lampi agatate in tavanul grajdurilor, etc.

Randunica face 3 pana la 6 oua, din care ies puii. Acestia sunt hraniti apoi cu insecte, uneori chiar cu cate o libelula mai mare decat ei! S-a calculat ca pentru hranirea tuturor puilor, o randunica ajunge sa faca nu mai putin de 400 de zboruri pe zi!

Dupa ce puii au crescut, ei nu mai sunt hraniti de parinti, pentru a-i determina sa iasa din cuib si sa invete astfel sa zboare.

Poze Randunica


Randunica Randunica Randunica Randunica
Randunica Randunica Randunica Randunica
Randunica Randunica Randunica Randunica
Randunica Randunica Randunica

Stiati ca Randunica..



  • Puii de randunica mananca de 400 de ori pe zi
  • Randunica de mare planeaza prin aer si pana la 200-300 de metri, la o inaltime de pana la 5-6 metri.
  • In migratia sa randunica arctica parcurge in fiecare an 35 000 km.

  • Bibliografie

  • http://www.freewebs.com/simonapopescu/randunica-zboara.jpg[1]
  • [2]




  • semn!




    randunica animal