facebook pictureFacebook en pic English contact logo Contact home logo Acasa

Cauta un animal...
  <<<< Inapoi
Starcul


Origine Starc
Traieste in regiunile cu clima blanda din Europa, Asia si in sudul Africii cu exceptia regiunii de coasta din sudul Namibiei. In regiunile lipsite de inghet este sedentar, numai in regiunile mai reci unde iarna ingheata apele este o pasare migratoare. Starcul cenusiu prefera regiunile de balta care sunt inconjurate de vegetatie. In ultimul timp se apropie de zonele urbane, putand fi vazut in parcurile cu lacuri.
starcul pasare[1]



Hrana Starc

Starcii vaneaza pandind animalele acvatice din balta. Hrana lui consta din broaste, pesti mici, moluste, serpi si insecte acvatice. Pe pasuni pasarea asteapta nemiscata langa o gaura de soarece, sau fura oua din cuiburi de pasari. Se hraneste cu crustacee, pe care le spage cu ajutorul ciocului. Mai consuma si viermi marini, moluste si alte nevertebrate. Pasarile pornesc in cautarea hranei in stoluri galagioase si cauta cu sarguinta in solul malos. Scormonesc cu ciocul robust in baltoacele dintre stanci cu apa bogata in alge.

Caracteristici Starc

Starcul are o inaltime de aproximativ 90 cm si este cu ceva mai mic ca o barza. Penajul pe cap este alb, el fiind impodobit de un mot negru; pe gat si spate este cenusiu cu dungi albe. Ochii sunt inconjurati de un inel negru. Deschiderea aripilor la starc atinge 1,70 m. Zborul lui este lin planat cu batai rare din aripi. Capul in zbor este tras inapoi, gatul formand o bucla in forma de S. In timpul zborului pasarea emite sunete caracteristice. Starcul are ciocul si picioarele lungi, pentru a impiedica scufundarea in smarc. Cele trei degete la picior sunt rasfirate. El are glandele uropigene atrofiate. De acea, pentru a se apara de umezeala si frig, rasfira penele prin frecarea capului de piept. Din cauza regresului populatiei de starci din anii 1970, pasarile au fost si sunt protejate, cea ce a dus la o crestere a populatiei in Germania de Nord.

Starcul cenusiu apare la noi in martie si incepe sa migreze in octombrie-noiembrie spre sud-vestul Europei si nord-estul Africii. In iernile mai blande multe exemplare raman la noi, de asemenea unele exemplare nu migreaza ci raman tot timpul la noi in tara cautand ape care nu ingheata (izvoare).

Reproducere Starc

Cuibul, in care femela depune 4 - 5 oua verzui, il construieste din crengi in copaci, pe cand in Olanda starcii construiesc mai departe cuibul ascuns in stuf. Mortalitatea la puii de starci este destul de mare, aceasta este apreciata in primele sase luni de viata la 70 %. Un starc poate trai 24 de ani. Coloniile de starci sunt galagioase, intre pasari existand permanent conflicte. Nelinistea din colonii este cauzata si de faptul ca ciorile fura ouale din cuiburi. In timpul clocitului pasarile adulte alunga intrusii printr-un sasait zgomotos. Pasarile isi hranesc timp indelungat puii ce sunt acoperiti de un puf protector.

Poze Starc


Starc Starc Starc Starc
Starc Starc Starc Starc
Starc Starc Starc Starc
Starc Starc Starc Starc
Starc Starc Starc

Bibliografie

  • http://out4awalk.com/wp-content/uploads/2008/09/starcul-cenusiu.jpg[1]
  • [2]
  • [3]
  • [4]




  • semn!




    starc pasare