facebook pictureFacebook en pic English contact logo Contact home logo Acasa

Cauta un animal...

  <<<< Inapoi
Soarecele zburator
(Acrobates pygmaeus)


Origine Soarece zburator
Cunoscut si sub denumirile de: Micutul oposum zburator, Micutul planor, Micutul falanger sau Soarecele zburator este cel mai mic dintre mamiferele care au capacitatea de a plana si unul dintre cei doi reprezentanti ai familiei Acrobatidae; celalalt: Oposumul cu coada pana din Noua Guinea, fiind putin mai mare. Denumirea i-a fost atribuita datorita cozii lui in forma de pana.
soarecele zburator[1]



Hrana Soarece zburator

Traieste in grupuri de 10 pana la 20 de indivizi si se hraneste cu frunze, nectar, polen si diverse artropode.

Comportament Soarece zburator

Desi are dimensiunile unui soarece mic (de 65 pana la 80 mm. lungime si intre 10 si 14 g.) poate face salturi si poate plana cu usurinta, din copac in copac, pe o lungime de aprox. 25 de metri. La fel ca majoritatea mamiferelor plutitoare, micutul falanger are o membrana parasuta intre partea din fata si cea din spate a picioarelor; mult mai groasa decat a celorlalte marsupiale (cum este de ex. specia Petaurus breviceps (Sugar Glider), dar de dimensiuni mai mici, extinzandu-se numai intre coate si genunchi.

Particularitatea micutului oposum este reprezentata de forma si structura cozii: aceasta are aproximativ aceeasi lungime ca a intregului corp, cu tot cu cap; este destul de subtire; moderat prehensibila si aproape fara par (exceptie fac cele 2 smocuri de par lung si tepos dispuse lateral). Atunci cand se afla in pozitie dreapta, coada seamana mai degraba cu un pieptene dublu. Pentru mamifer ea are un rol deosebit de important, fiind utilizata atat pentru controlul zborului: carmuire si franare, cat si pentru a strange micile ramurele si muguri.

Corpul ii este acoperit de o blana colorata uniform in gri, in jurul ochilor prezinta 2 pete de o nuanta mai inchisa, si, de obicei, in spatele urechilor are doua pete mici, albe. Partea de dedesupt a corpului este mai deschisa la culoare. Urechile ii sunt moderat de mari (comparatic cu dimensiunile coprului) si rotunde.

Habitatul natural al acestui mamifer deosebit se afla in estul Australiei, fiind raspandit din nordul Queenslandului pana in Victoria. Din cauza marimii lui si a habitatului nocturn este dificil de studiat, dar se pare ca prefera zonele retrase, cu vegetatie inalta si precipitatii moderate, in care sa fie foarte putin deranjat.

Aspect Soarece zburator

in curand ..

Reproducere Soarece zburator

Femelele nasc 2-4 pui, pe care ii tin in marsupiu in primele 65 de zile, iar dupa cca. 100 de zile ii intarca.

Poze Soarece zburator


Soarecele Zburator Soarecele Zburator Soarecele Zburator Soarecele Zburator
Soarecele Zburator Soarecele Zburator Soarecele Zburator Soarecele Zburator
Soarecele Zburator Soarecele Zburator Soarecele Zburator

Stiati ca Soarecele zburator...






  • Bibliografie

  • http://www.zooland.ro/_files/Image/articole/contextual2//zburator.jpg[1]
  • http://www.zooland.ro/Soarecele_zburator__Acrobates_pygmaeus_-5606.html[2]




  • semn!




    soarecele zburator animal