facebook pictureFacebook en pic English contact logo Contact home logo Acasa

Cauta un animal...
  <<<< Inapoi
Jaguarul
(Panthera onca)


Origine Jaguar
Jaguarul (Panthera onca) este un mamifer ce apartine familiei Felidae. Este una dintre cele patru feline mari din genul "Panthera" alaturi de leu, tigru si leopard. Jaguarul este a treia cea mai mare felina dupa tigru si leu. Habitatul unui jaguar se intinde din Mexic pana in Paraguay si nordul Argentinei, insa acesta a fost vazut ocazional si in partile de sud-vest ale Statelor Unite. Jaguarii care traiesc in padurile tropicale sunt de obicei mai inchisi la culoare si mai mici decat cei care traiesc in spatii deschise. Se crede ca acest fapt se datoreaza faptului ca in paduri se gasesc mai putine ierbivore cu care sa se hraneasca.
jaguarul animal salbatic

Hrana Jaguar

Jaguarii sunt carnivori, iar dieta lor consta in pasari, oua, mamifere, broaste testoase si chiar aligatori. Daca nu a terminat de mancat, jaguarul isi ingroapa prada pentru a o manca mai tarziu. Despre jaguar se crede ca este nocturn, dar de fapt acesta este mai activ inainte de rasaritul soarelui si la apus. Jaguarul este un animal solitar si vaneaza prin panda si ambuscada. In comparatie cu celelalte feline, jaguarul a dezvoltat o muscatura mult mai puternica, care ii permite acestuia sa penetreze cu dintii carapacea testoaselor si pielea groasa a reptilelor. Jaguarul are un mod unic de a-si omori prada infigandu-si coltii direct in craniul acesteia, in zona dintre urechi. Jaguarul poate vana si cara mamifere ce cantaresc si 300-360 de kilograme.

Aspect Jaguar

Un jaguar poate atinge lungimea de 1,62-1,83 metri si inaltimea de 67-76 centimetri. Coada lor are lungimea de 0,6-0,9 metri. Acesta cantareste in jur de 36 de kilograme, insa au fost intalniti si jaguari care cantareau intre 131 si 151 de kilograme. Culoarea blanii poate fi de la galben deschis la maroniu-roscat sau negru, acoperita cu pete negre care ii ajuta sa se camufleze mai bine. Aceste pete, ca niste rozete, variaza de la individ la individ. De asemenea, o rozeta poate avea o singura pata sau mai multe, iar forma acelor pete variaza. Petele de pe cap, gat si coada sunt in general uniforme, iar la coada acestea pot forma benzi de-a lungul sau. Abdomenul, gatul si interiorul picioarelor au blana de culoare alba. Un jaguar se aseamana cel mai mult cu un leopard, din punct de vedere fizic. Jaguarul este al doilea cel mai puternic mamifer. Acesta are labele scurte si indesate care il ajuta sa se catere, sa se tarasca si sa inoate mai bine. Capul sau este robust, iar falcile sale sunt foarte puternice.

Comportament Jaguar

Jaguarul traieste in special in paduri tropicale, mlastini, deserturi si tufarisuri. Acestia, de obicei, isi fac barlogul in pesteri. Alaturi de tigru este un foarte bun inotator, si se gaseste adeseori in preajma apelor. Jaguarii sunt foarte teritoriali, si numai femelele si puii traiesc impreuna. Adultii se intalnesc de obicei numai pentru a se imperechea si pentru a-si defini teritoriile. Teritoriile femelelor au intre 25 si 40 de kilometri patrati si se pot intercala uneori, insa de obicei aceste animale se evita. In schimb, teritoriile masculilor sunt de 2 ori mai mari si nu se suprapun. Aceste animale isi marcheaza teritoriile cu urina, fecale si urme de gheare. Un jaguar poate rage, la fel precum celelalte feline mari, ragetul masculilor fiind mai puternic. Acesta rage cand vrea sa se imperecheze sau sa avertizeze alti mascului sa nu-i incalce teritoriul. Acesta de asemenea poate mieuna si mormai. Luptele intre masculi sunt destul de rare, iar cand acestea au loc, de regula sunt teritoriale.

Reproducere Jaguar

Femela jaguar atinge maturitatea sexuala la varsta de 2 ani, iar masculii la varsta de 3 sau 4 ani. In salbaticie, jaguarii se imperecheaza tot timpul anului, cu precadere in perioadele in care prada se gaseste din abundenta. Femela este fertila timp de 6-17 zile pe perioada, si anunta masculii de aceasta prin mirosul de urina lasat in urma si sunetele pe care le scot. Dupa ce se imperecheaza, masculul paraseste femela, iar aceasta este singura care se ocupa de pui. Perioada de gestatie dureaza intre 93 si 105 zile, dupa care femela naste intre 2 si 4 pui. Dupa nasterea puilor, femela nu suporta prezenta masculilor, fiind cunoscut faptul ca acestia ii pot manca. Acelasi comportament il au si tigrii. Puii se nasc orbi si pot vedea dupa 2 saptamani. Acestia sunt intarcati la 3 luni, dar raman in barlogul mamei pana la varsta de 6 luni. Dupa varsta de 6 luni, puii ies impreuna cu mama lor la vanatoare, si raman langa ea timp de un an sau 2 inainte de a pleca sa-si gaseasca propriile teritorii. Un jaguar poate trai intre 12 si 15 ani in salbaticie, iar in captivitate poate trai pana la 23 de ani, acesta fiind una din cele mai longevive feline.

Jaguarul este considerat specie amenintata cu disparitia, datorita pierderii habitatului si a vanarii sale de catre om. Vanarea acestor animale este interzis in: Argentina, Belize, Columbia, Guiana Franceza, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Suriname, S.U.A., Uruguay si Venezuela. Vanarea acestora ca trofee este inca permisa in Bolivia, iar in Ecuador si Guyana nu exista nicio lege impotriva vanarii jaguarilor.[2]

Poze Jaguar


Jaguarul pui mic Jaguarii frati Jaguarul se joaca Jaguarul sta
Jaguarul doarme Jaguarul se spala Jaguarul la vanatoare Jaguari puiuti de
Jaguarul cap puternic Jaguarul in noapte Jaguarul leneveste Jaguarul la zoo
Jaguarul ager Jaguarul ataca Jaguarul colti mari Jaguarul cu pete
Jaguarul casca Jaguarul salbatic Jaguarul pisica

Stiati ca Jaguarul..



  • Jaguarul este singura felină din lume care nu toarce?
  • Este cea mai mare pisica de pe continentul American
  • Numele de jaguar provine dintr-un cuvant al indienilor americani care insemna ucigas.

  • Bibliografie

  • http://www.bestanimalpictures.net/wp-content/uploads/2011/12/Danger-Animal-Jaguar-In-Wild-Life-Animal-Pics.jpg[1]
  • http://dli.ro/jaguarul-panthera-onca.html[2]




  • semn!




    Jaguarul animal