facebook pictureFacebook en pic English contact logo Contact home logo Acasa

Cauta un animal...
  <<<< Inapoi
Leul


Origine Leu
Supranumit si regele animalelor, Panthera leo - leul, face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae. Desi pana acum circa 10.000 de ani magnificul leu era, dupa om, cel mai raspandit mamifer terestru mare, astazi leul asiatic este pe cale de disparitie, iar leul african este declarat specie vulnerabila.

Leii sunt un simbol care apare des in heraldica familiilor regale si cavaleriei. Apar pana si in arta Chinei, desi nu au trait niciodata acolo. Nici un alt animal nu a primit mai multa atentie in arta si literatura. In Biblie este amintit de 130 de ori. In arta epocii pietrei, in special in picturile rupestre, se intalnesc frecvent desene reprezentand lei.
leul animal salbatic[1]

Hrana Leu

Leii sunt pradatori exclusivi carnivori, foarte puternici, care vaneaza mamifere mari, printre preferatele lor enumerandu-se: antilope gnu, antilope impala, zebre, bivoli, mistreti salbatici etc. Femelele leu vaneaza de obicei in grup, aplicand strategia furisarii pana in apropierea victimelor. Cel mai adesea, cateva femele incercuiesc turma din mai multe puncte, urmand sa atace brusc si violent individul cel mai apropiat. Desii coltii leilor sunt foarte ascutiti si au dimensiuni impresionante (pana la 8cm lungime), prada este cel mai adesea omorata prin strangulare. Un leu poate manca la o singura masa chiar si 30kg de carne. Prazile de dimensiuni mici sunt mancate pe loc, iar cele de dimensiuni mari sunt adesea tarate pana pe teritoriul grupului.

Aspect Leu

Leul este a doua felina ca marime, dupa tigru. Culoarea blanii sale variaza de la galben deschis pana la maro-ocru sau chiar roscat. Blana de pe abdomen este mai deschisa la culoare, iar smocul de par din varful cozii este negru. Puii au pete maronii pe blana, similare cu cele ale leoparzilor. Exista si lei albi, culoarea deschisa a blanii lor datorandu-se unei gene recesive. Dimensiunile leilor pot varia in functie de zona in care traiesc, insa in medie, femelele cantaresc 120-180kg, iar masculii 150-230kg. Inaltimea la umar este de circa 98cm in cazul femelelor si 120cm in cazul masculilor. Lungimea corpului (incluzand capul) la femele variaza intre 140 si 175cm, iar la masculi intre 170 si 250cm. Dimorfismul sexual al leilor este foarte evident: masculii sunt singurii care au coama, in jurul gatului si pe piept. Coama variaza atat din punctul de vedere al culorii cat si al marimii si caracteristicile sale sunt influentate de gradul de maturitate sexuala, de climat, de bagajul genetic al exemplarului, dar si de secretia de testosteron. Astfel, un leu sanatos are o coama bogata si de culoare inchisa. Desi s-au inregistrat cazuri de femele care au trait 20 de ani, in libertate leii rareori depasesc varsta de 8 ani. In captivitate insa ei pot ajunge sa traiasca chiar si peste 20 de ani.

Comportament Leu

Leii sunt singurele feline al caror dimorfism sexual este evident vizual. Leul este singura felina care are varful cozii acoperit cu un smoc de par. Rolul acestui smoc este inca necunoscut. El este absent la nastere si incepe sa se dezvolte abia in jurul varstei de 5 luni. Masculul leu este singura felina care are coama. Dintre feline, leul are cel mai puternic raget.

Desi este supranumit regele junglei, leul prefera savanele si campiile intinse, insa poate fi intalnit si in tufarisuri si paduri. Copacii Acacia imprastiati prin savane permit leilor sa se retraga la umbra. Leii masculi isi petrec o mare parte a timpului odihnindu-se fiind inactivi 20 de ore pe zi, uneori chiar 24. Acestia pot dormi o zi intreaga, iar dupa ce se trezesc mananca o cantitate mare de hrana. In tot acest timp femelele fac toata treaba, ele vaneaza. Din punct de vedere al organizarii sociale ei pot fi impartiti in doua categorii: rezidentii si nomazii.

Leii sunt foarte teritoriali si atat masculul cat si femela isi vor apara cu ferocitate teritoriul. Femelele din grup sunt cele care vaneaza de obicei, masculii patruland teritoriul grupului. Comunicarea in cadrul unui grup de lei este diversa, incluzand vocalizari (mugete, ragete, maraituri, mieunaturi, suieraturi etc.), dar si atingeri, lingeri, frecari ale unor parti ale corpului sau posturi corporale. Ragetul leului este foarte puternic si se poate auzi de la o distanta de 8km, el fiind emis in special noaptea si avand rolul de a semnala prezenta animalului intr-o anumita regiune.

Reproducere Leu

Leoaicele isi ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 3-4 ani. Leii nu au o perioada anume de imperechere si se pot reproduce de mai multe ori pe an. Femelele se pot imperechea cu mai multi masculi, iar pe parcursul perioadei de imperechere (care poate dura cateva zile) un cuplu poate copula de 20-40 de ori, lasand la o parte orice alta activitate (inclusiv hranirea). Perioada de gestatie dureaza circa 110 zile, la sfarsitul acesteia femela dand nastere la 1-4 pui, orbi si aproape total neajutorati. Femela isi amenajeaza un cuib intr-o regiune izolata si protejata, departe de restul grupului, iar puii sunt introdusi in grup abia la varsta de 6 saptamani. Intarcarea puilor are loc la varsta de 6-7 luni. Deseori, femelele dintr-un grup isi sincronizeaza perioadele de estru in asa fel incat toate sa dea nastere puilor aproximativ in acelasi timp. Astfel, ele vor avea grija de pui impreuna si acestia vor avea mai multe sanse de supravietuire.

Populatiile de lei sunt actualmente in descrestere rapida, cauza acestui fenomen nefiind inteleasa in intregime. Totusi, se pare ca factorul cel mai important este omul si actiunile sale care au ca rezultat micsorarea habitatelor speciei. Autoritatile au elaborat diverse programe de protectie a acestui animal extraordinar, concentrandu-se in special pe specia africana. Se incearca reproducerea in captivitate in vederea reintroducerii speciei in habitatele sale originale. O problema serioasa intampinata de cercetatori este insa asigurarea diversitatii genetice a populatiilor de lei din captivitate. Aceeasi problema exista insa si in libertate, intrucat populatiile de lei din Africa de Vest sunt izolate de populatiile din Africa Centrala si astfel nu se pot improspata genele.

Poze Leu


leul si puiul pui de leul leul reproducere leul casca
leul mascul cu pui leul si leoaica leul in salbaticie leul se odihneste
leoaica leul rage leul mananca cap de leu
leul coama leul si tigrul leul iarna leul la vanatoare
leul ataca leul alb leul din fata leul batran

Stiati ca Leul..



  • Femela leu se ocupa cu vanatoarea in peste 90% din cazuri, in timp ce masculul leu prefera sa doarma sau sa se odihneasca.
  • Varsta medie a unui leu este de 35 de ani.
  • Regele animalelor este leul ? El traieste impreuna cu alti lei intr-o familie mare, din care pot pot face pana la 30 de lei. Tot grupul merge la vanatoare.

  • Bibliografie

  • http://4.bp.blogspot.com/_siBrPyHqFu8/TI7wis2pdsI/AAAAAAAAAWk/xlyzWdgazxM/s1600/african+lion.jpg[1]
  • [2]




  • semn!




    leul animal