facebook pictureFacebook en pic English contact logo Contact home logo Acasa

Cauta un animal...
  <<<< Inapoi
Ursul Brun
(Ursus Arctos)


Info


Origine: Statele Unite, Canada si Alaska
Inaltine: 91 - 122 cm
Greutate: 150 - 250 kg
Culoare: Maronie
Hiberneare: Partiala
rasa de urs brun[1]

Origine Urs Brun

Prezent in folclor din cele mai vechi timpuri, amintit de Mircea Eliade ca totem al unora dintre calugarii luptători daci, ursul a devenit o figura legendara, privit cu teamă si admiratie chiar si de oraseni. Ursul brun romanesc este un animal deosebit de puternic, apartinand familiei Urside. ursul este cel mai mare carnivor din tara noastra si aproape stapan autoritar al padurilor de munte. El prefera padurile intinse, greu accesibile, cu copaci doborati sau stanci. La noi este raspandit in lantul carpatic si apoi pana sus, in nordul continentului european, cunoscut in Asia pana la nord de Himalaia.

Cu toate ca este retras in Carpati, ursul isi gaseste in Romania cel mai prielnic adapost din Europa. De fapt se pare ca România detine la ora actuala circa 5000 de exemplare, cel mai mare efectiv european de urs brun, care este de circa 14000, in afara de Rusia. Protejati padurea pentru ca acest animal frumos sa poata exista in continuare.


Hrana Urs Brun

Dupa felul hranei sale, ursul este un animal omnivor. Este un mare amator de jir sau ghinda, pentru care face uneori deplasari destul de lungi. Mananca cu placere ciupercile, perele, merele padurete, fara a mai vorbi de pagubele pe care le face in livezile cu arbori fructiferi, spre marea spaima a localnicilor. Coacazele, murele, zmeura sunt pentru el un fel de delicatesa, dupa cum consuma cu placere porumbul si ovazul in lapte. Sa nu uitam cum fura din stupi de unde iese cu ochii umflati de intepaturi, dar multumit de dulceata mierii. Ursul mai mananca si furnici, dar si resturile de cadavre sau soareci. El ajunge uneori prin stani, cazandu-le in prada oi, cai, magari si alte vietuitoare din preajma ciobanilor.

Aspect Urs Brun

Un urs puternic poate atinge in lungime 2,50 metri cu inaltimea la greaban care sa depaseasca 1,30 metri, iar greutatea treace de 400 de kilograme. Greutatea ursului brun variaza in functie de timp si anotimp, toamna inainte de intra in barlog avand cea mai mare greutate datorita meselor imbelsugate din timpul verii. Parul lui poate avea culoarea cafenie pana la negru, mai bogat fiind cel de iarna, ce poate atinge la greaban si peste 10 centimetri lungime. Vara parul este mai saracut ca lungime si desime. Dintre simturile ursului, mirosul si auzul sunt cele mai dezvoltate. S-a dovedit ca atunci cand are vantul din fata, ursul poate simti mirosul omului de la aproximativ 400 de metri sau sa auda ruptura de creanga atunci cand este liniste in padure de la peste 100 de metri. Cu vederea sta prost pentru ca ochii lui sunt slabi. Observand ceva deosebit, ursul se va invarti roata pana ce va prinde un fir de vant care ii va spune ce nu a putut vedea.

Comportament Urs Brun

S-a discutat mult despre intalnirile dintre om si urs. Majoritatea acestor intalniri se termina cu fuga ursului din fata omului, caci toate salbaticiunile evita sa se apropie de om. Sunt unele situatii in care omul poate fi atacat daca ajunge intr-o poiana in preajma unui pui de urs ratacit de mama lui. Tipetele acestuia speriat de prezenta omului atrag dupa sine apropierea ursoaicei gata oricand de atac. Animalul ranit ataca vanatorul imprudent. La fel, daca omul sta prea mult in preajma barlogului unei ursoaice cu pui. In momentul atacului se ridica pe picioarele din spate, atacand in mod special capul. Cu o singura smucitura poate trage pielea de la ceafa catre fruntea omului, formand o adevarata scalpare.

Unul dintre momentele deosebite din existenta ursului brun il prezinta petrecerea anotimpului rece. Majoritatea dintre noi cred ca in perioada de iarna ursul se retrage in barlog si hiberneaza. In realitate, ursul sta in acest interval intr-o stare de somnolenta, un somn de iarna, perioada in care simturile ii sunt treze. Oricand poate iesi iarna din barlog daca il pandeste vreun pericol.

Intrarea in barlog a ursilor se desfasoara in preajma Anului Nou, alegandu-si drept loc de iernare crapaturile de stanci, pesteri, dar si refugiul oferit de arbori cazuti si rupti de furtuni, iar un barlog bun, bine amenajat este pastrat mai mult timp.

Interesanta este pregatirea ursului pentru intrarea in barlog, deoarece cat dureaza perioada de iarna, Mos Marin nu mananca nimic. Inainte de patrunderea in barlog, ursul consuma plante cu efect purgativ, dupa care roade coaja de brad rasinoasa in amestec cu diferite plante care vor forma un adevarat dop. Acesta va astupa complet rectul. In barlog, ursul brun sta cu capul spre iesire pentru a-l parasi in caz de pericol. El sta pe un pat de muschi si cetina, acoperind din interior si intrarea, lasand doar o fereastra de aerisire. Fiecare individ are "locuinta" proprie.

Reproducere Urs Brun

Maturitatea sexuala apre la varsta de 3 ani. Imperecherea apare prin aprilie-iunie , perioada de gestatie este de 7-8 luni, ursoaica nascand prin ianoarie-febroarie 1-5 pui mici avand lungimea de 20-25 cm si 400-500 grame. Acestia se nasc orbi , vederea venindu-le dupa 25-30 zile. Acestia stau pe langa ursoaica pana la varsta de 2 ani.

Poze Urs Brun


brun urs doarme brun ursi tineri brun urs pui de brun urs adult
brun urs prinde peste brun urs maroniu brun urs pe spate brun urs in apa
brun urs pe campie brun urs cap mare brun ursoaica cu pui brun urs se spala
brun urs se scarpina brun urs in doua labe brun urs adulmeca brun urs ataca
brun urs la rau brun urs in padure

Stiati ca Ursul Brun..



  • Stiati ca ursul nu hiberneaza? Aceasta cunoscuta hibernare este o stare de somnolenta
  • Femela ursului brun, isi petrece iarna in barlog, unde da nastere puilor

  • Bibliografie

  • http://s18.postimage.org/ldbf3p589/brown_bear_1_300x254.gif[1]
  • [2]




  • semn!




    brun urs animal