Melcul misterios (Pomacea Bridgesi)

Pomacea Bridgesi

In apele dulci din zonele tropicale isi are originea Ampullariidae, un melc de acvariu care, datorita aspectului sau exterior deosebit de frumos si a marimii sale, este tot mai cautat de pasionații de acvaristica. Acest melc nu este specific unui anumit tip de acvariu, creste foarte usor in mlastini, lacuri sau ape curgatoare. Tocmai de aceea este foarte usor de intreținut.

Originar din bazinul amazonian (Bolivia, Brazilia, Paraguay si Peru) s-a raspandit, incepand cu anii ’60 si in Hawaii, Asia de Sud-Est si in sudul Americii de Nord. Face parte din familia Ampullariidae, alaturi de alte specii de Pomacea (canaliculata, paludea, haustrum) Marisa (cornuarietis) Pila (africana, apullacea) Aolene (platae, pulchella), cu raspandire in zonele calde de pe tot globul.

Are un sistem dublu de respirație, avand si plamani, ceea ce il face sa poata trai chiar si in apele cu un continut mai mic de oxigen. O alta curiozitate legata de acest melc de acvariu este faptul ca acea cochilie pe care o poarta in spate are o usita care se inchide. in acest fel, atunci cand este seceta, isi sapa adapost in pamant si inchide usa. Face acest lucru pentru a se protejeaza impotriva uscarii dar si impotriva daunatorilor.

Specificul acestui melc este tubul subtire prin care respira sub apa.

Hrana Pomacea Bridgesi galben

In privinta hranei, melcul pomacea bridgesii, nu consuma plantele vii din acvariu. Desigur, sunt si exceptii insa de in acest caz trebuie sa gasiti cauza in alte parti. Trebuie sa stii ca melcii mananca aproape orice pot introduce in gura: alge, salata, morcovi, castraveti, ba chiar si pesti morti.

Ai mare grija sa nu-i hranesti prea mult deoarece asta ar insemna cresterea nivelului de amoniac (NH3), nitriti (NO2) si nitrati (NO3). Cresterea acestor nivele duce la degradarea apei, intoxicarea melcilor si a pestilor si, in cele din urma, moartea vietuitoarelor din acvariu. Trebuie sa mai stii ca, la temperaturi mai scazute, metabolismul melcilor este incetinit, necesitand cantitati mai mici de hrana, reciproca este valabila.

Hrana este compusa, in general, din orice vor putea introduce in gura si rupe – de la alge, plante in descopunere si mancarea destinata pestilor, la care vor putea avea acces, pana la legume (frunze de salata, morcovi, castraveti etc) si pesti sau alte vietuitoare moarte. Totusi, desi consuma alge, nu este considerat un bun curatator de alge, cum ar fi melcii neritina.

Caracteristici Pomacea Bridgesi galben

Este un melc acvatic, de dimensiuni mari, are corpul galben, cu mici pete mai inchise la culoare in jurul gurii (exista si varianta de corp inchis la culoare, cu pete galbene). Cochilia masoara circa 40-50 mm diametru si 45-65 mm inaltime, avand 5-6 spiralari. Culoarea cochiliei poate fi alb (ivory), pana la maro inchis, sau cu dungi pe lungimea cochiliei. Totusi, cea mai raspandita varietate in acvarii este melcul care are atat corpul cat si cochilia galbene.

In functie de aspectul fizic si pozitionarea cochiliei, va puteti da seama de tipul de Pomacea pe care il aveti in acvariu: spre deosebire de caniculata sau padulosa, bridgesii au un unghi de 90 de grade la imbinarea circumvolutiunilor cochiliei si este mai putin globulara si plata la suprafata superioara a acestora. Daca se simte in pericol sau daca mediul nu ii ofera conditii bune, melcul poate inchide complet cochilia cu ajutorul usitei (opercul cornos), a carui culoare poate fi maro deschis ori inchis.

Cele mai citite articole

Melcul Pomacea se adapteaza usor in apele sarace in oxigen (datorita habitatului sau format din mlastini) motiv pentru care isi poate lua oxigenul direct din aer, cu ajutorul unui sifon scos deasupra apei. Apa cea mai buna pentru acest melc este cea bogata in calciu (este contraindicata apa moale), care il va ajuta la crearea si mentinerea unei cochilii puternice.

Aceasta specie de melc de acvariu este foarte sensibili la cuprul din apa, substanta letala pentru acest melc. Temperatura suportata variaza intre 18-28 grC. Numit si melcul mar sau melcul misterios (n.r: apple, mystery snail), are un comportament activ, este mereu in cautarea hranei, atat in substrat, cat si pe peretii acvariului, foarte putine fiind cazurile in care este observat ca sta. Daca nu este activ pentru perioade indelungate, e cazul sa schimbati apa sau acvariul intrucat, nemiscarea melcului Pomacea e cauzata de factorii neprielnici din mediul in care traieste. si pentru ca are capacitatea de a respira aer atmosferic, nu refuza, din cand in cand, o gura proaspata de aer.

Melcul mar necesita o apa foarte buna (ca si pestii), schimbata des. Se poate spune ca, in mod obisnuit, un melc de dimensiuni medii are nevoie de 10 litri de apa, la o temperatura medie de 20-26 grade. Important este ca apa sa nu fie prea moale, in caz contrar cochilia se gaureste. Pentru a compensa continutul scazut in calciu al apei, poti adauga in acvariu pulbere de scoici de mare, de marmura sau piatra de var.

In privinta amenajarii acvariului, te sfatuiesc sa nu asezi pietre ascutite sau dure intrucat acestea prezinta un risc de ranire pentru melc. iti recomand sa acoperi acvariul deoarece melcul, cu foarte mare usurinta se catara si poate iesi intr-o clipita. Lasati doar o gura de aerisire pentru a oxigena apa.

Reproducere Pomacea Bridgesi galben

Melcii mar nu sunt specii hermafrodite, de aceea, pentru reproducere este nevoie de cel putin un cuplu de indivizi maturi. Recunoasterea sexelor este dificila pentru un ochi neexperimentat si necesita, in primul rand, observarea organului reproducator al masculului, situat in interiorul cochiliei. Un alt semn de recunoastere este acea pata intunecata de pe varful spiralei cochiliei, pata care indica prezenta ovarelor, deci respectivul melc este de sex feminin. Cea mai simpla modalitate de a asigura inmultirea melcilor Pomacea este sa se introduca in acvariu cat mai multi melci. Cu siguranta se vor gasi indivizi atat feminini cat si masculini.

Factorii declansatori ai perioadelor de imperechere sunt temperaturile ridicate si hrana abundenta. imperecherea incepe prin urcarea masculului pe cochilia femelei si utilizarea organului reproducator, pentru copulare, care dureaza intre o ora si o zi intreaga. in aceasta perioadp, perechea va ramane in aceeasi pozitie. Masculul nu va parasi femela, chiar daca aceasta din urma isi va continua cautarea de hrana si/sau hranirea. Femela va pastra materialul seminal activ al masculului in tractul genital timp de mai multe luni, ceea ce ii va permite sa depuna oua chiar si fara un consort.

Speciile de Pomacea nu se incruciseaza. Depunerea oualor se face in acvariu, de cele mai multe ori in interiorul capacului acvariului, sub forma unui sac cu oua de culoare roz. Este necesar sa ramana in locuri in care exista umezeala, dar sa nu fie scufundate, pentru a nu se ineca larvele. Dupa o scurta perioada, invelisul devine tare si, in 2-4 saptamani de la depunere, in functie de temeperatura, micii melci vor ecloza. Hrana lor principala este formata din alge, treptat adoptand acelasi regim de hrana ca parintii lor. Melcisorii ajung, intr-un interval de 2-4 saptamani la 2 cm iar, dupa un an, ajung la maturitate.

Poze Pomacea Bridgesi galben

Pomacea Bridgesi

Bibliografie:

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii