Papagalul Citron

Papagalul Citron cu creasta

Origine

Papagalul Citron cu Creasta (Cacatua sulphurea citrinocristata) este un papagal de marime medie care face parte din genul Cacatua si familie Cacatuidae.

Este o pasare pe cale de disparitie a carei populatie este in scadere datorita pierderii habitatului. Isi are originea in Australia, Noua Guinee, Indonezia, Filipine si in insulele din Pacific.

Este o pasare sociabila, care traieste in perechi sau in grupuri mici in salbaticie. Stau la marginea padurilor, in tinuturi inpadurite si zone cultivate.

Pot fi intalniti sub urmatoarele denumiri: Papagalul Cacadu Citron cu creasta, Cacaduul Citron Crestat, Cacadu Citron, Cacadu cu creasta de culoarea chitrei, The Citron crested Cockatoo, s.a.

Hrana Papagal Citron 

In salbaticie, se hraneste cu fructe, fructe de padure, flori, seminte si alune.

Papagalii cacadu trebuie hraniti cu o dieta preparata (granulata sau extrudata) suplementata cu fructe si verdetiru proaspete, pentru varietate de dezvoltare pishica. Trebuie sa primeasca aproximativ 1 ceasca de dieta preparata si 1 ceasca de fructe si verdeturi proaspete zilnic.

Caracteristici Papagal Citron 

La maturitate, acest papagal atinge 33 cm. Penajul este de culare alba pe cap si, cu pete aurii in lateral, pe creasta si pe coada. Creasta este trasatura definitorie a papagalilor Cacadu Citron Crestat, fulgii din creasta avand o frumoasa culoare galben-portocalie, complementara cu zona galbena din jurul urechilor.

Picioarele sunt de culoare cenusie. La maturitate, ochii femelelor devin rosiatici, in timp ce ai masculilor raman negri. De obicei, creasta masculilor este ceva mai spectaculoasa decat a femelelor; ciocul este, de asemenea, mai mare la masculi decat la femele.

Pasare extrem de inteligenta, Cacaduul Citron Crestat poate fi invatat o mare varietate de trucuri haioase si va face tot ce ii sta in putinta pentru a va capta atentia. Aceste pasari, desi nu sunt o alegere tocmai buna pentru un animal de copii, au o natura destul de gentila si formeaza rapid legaturi de afectiune cu stapanii lor.

Adora sa se joace si sa le fie acordata atentie. Este posibil sa nu fie o pasare prea buna pentru apartamente, intru-cat, ocazional, pot fi destul de galagioase. Le place sa mestece diverse lucruri, deci, ar fi bine sa aiba ce sa mestece ca sa isi ocupe timpul cand nu sunteti acasa.

Sunt niste pasari active si forte energice, care sunt in acelasi timp blande si jucause. Sunt curioase si le place sa rontaie obiectele din jur, dar nu sunt la fel de distructive ca alti cacadu.

Trebuie sa li se asigure tot timpul jucarii, bucati de lemn sau ramuri pe care sa le poata rontai. Exemplarele tinere trebuie sa se obisnueasca cu oameni deferiti si sa fie expusi la o varietate de situatii, cum ar fi colivii noi, jucarii, vizite la veterinar, sa se obisnueasca cu prietenii familiei, taierea ghearelor si apripilor, etc. pentru a se evita teama de situatii noi. Trebuie sa li se ofere spatiu pentru miscare. Desi nu sunt la fel de pretentiosi si posesivi ca cei albi, mai mari, de obicei nu vorbesc bine.

Imbaierea sau dusarea periodica este esentiala pentru mentinerea penajului si a pielii in buna stare. Pasarile pot fi spreiate si lasate sa se usuce intr-o camera incalzita sau in soare, sau pot fi uscate cu ajutorul unui uscator de par.

Reproducere Papagal Citron 

Fata de alte specii de papagali unde sexarea este dificila de facut cu ochiul liber la papagalul citron coloritul crestei masculului este mai impresionant si ciocul este ceva mai mare decat al femelei. O alta diferenta este la ochi unde masculii au irisul brun inchis, iar femelele il au rosu-maroniu.

Papagalii cacadu cu creasta citron pot fi crescuti relativ usor in captivitate, dar ei nu se imperecheaza atat de frecvent ca papagalii cacadu molucani sau umbrelati.

Maturitatea sexuala se produce in jurul varstei de 2 ani, dar, in general, exemplarele din aceasta specie nu se imperecheaza mai devreme de 5-6 ani. Durata vietii reproducatoare nu este exact cunoscuta, dar foarte probabil este de pana la 25 ani sau chiar mai mult.

In America de Nord, aceste pasari se imperecheaza in principal iarna si primavara.

Femela cloceste circa 2-3 oua, dar in general numai unul dintre pui va supravietui. Cuibarul trebuie sa aiba intrare dubla pentru a reduce posibilitatea sechestrarii femelei de catre mascul in cuibar. Cuibarele confectionate din lemn pot fi utilizate cu succes, iar dimensiunile lor trebuie sa fie de aproximativ 30x30x60 cm (Lxlxh) sau 30x30x90 cm.

Perioada de incubatie este de aproximativ 24-26 zile. De regula, ambii parteneri ajuta la clocirea oualor. Puii se imbraca cu pene in jurul varstei de 8-10 saptamani. Puii de papagal cacadu cu creasta citron sunt usor de ingrijit si majoritatea formulelor de crestere pot fi utilizate cu succes.

Masculii de papagal cacadu cu creasta citron adesea, devin agresivi cu perechea lor. Construirea coliviei trebuie sa aiba in vedere diferitele metode de a reduce agresiunea intre parteneri. Scurtarea aripilor masculilor inainte de sezonul de imperechere va ajuta femela sa scape in cazul in care masculul devine agresiv. Comportamentul agresiv poate apare si intre perechile compatibile, formate pentru imperechere.

Papagalii cacadu cu creasta citron nu sunt atat de galagiosi ca cei de talie mai mare, totusi, atunci cand se imperecheaza, zgomotul si vecinii alaturati trebuie luati in considerare. Daca papagalii cacadu cu creasta citron sunt adapostiti in voliere dispuse in aer liber, ei vor canta noapte si in special, cand este luna plina. In aceasta situatie, voliera trebuie protejata de eventualii pradatori.

Papagalul cacadu cu creasta citron este, in general, o specie de pasari rezistenta si sanatoasa, dar s-a constatat o susceptibilitate crescuta a acestuia la urmatoarele afectiuni: boli ale ciocului si penajului, picaj, agresiune intre parteneri, psitacoza, infectii bacteriene si fungice, apetit capricios, sarcocistoza si intoxicatii consecutive ingestiei metalelor.

Papagalii cacadu cu creasta citron pot trai pana la 40-50 de ani de ani.

Poze Papagal Citron 

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii