Papagalul Zambila

Papagalul Zambila

Origine

Papagalul zambila nativ in toata America mai putin partea de nord este cel mai mare papagal macau si cea mai mare specie de papagal zburator din lume. Acesta poate depasi greutatea de 3.5 kg.

Datorita frumusetii, inteligentei, popularitatii si aspectului urias a avut de suferit ca populatie in salbaticie. Referitor la habitatul natural parerile sunt impartite, unii spun ca vietuiesc in padurile tropicale, pe cand altii sunt de parere ca prefera zonele mai deschise.
Papagalul zambila a devenit popular imediat de cum a fost descoperit, fiind folosit pentru divertisment. Din pacate nu a apucat sa devina popular ca alte specii din cauza numarului redus de exemplare la numai aproximativ 2000 in salbaticie.

Este pe lista speciilor pe cale de disparitie din 1988 si se fac eforturi de conservare uriase.

Hrana Papagalul Zambila

Au un cioc foarte puternic pentru a manca alimentele naturale care includ miezul nucilor si seminte.

Ciocurile puternice pot chiar sparge nucile de cocos. Mai mananca fructe de padure si alte materii vegetale.

Semintele de pin sunt unul din alimentele cele mai populare.

Au nevoie de o dieta mai bogata in grasimi fata de majoritatea papagalilor.

Se spune ca vaneaza si consuma o cantitate mica de carne.

Caracteristici Papagalul Zambila

Papagalul zambila are o anvergura a aripilor de aproape 5m. Ele sunt de un albastru cobalt uimitor, au culoarea zambilei, de aici provenind si numele lor.

Cele mai citite articole

Pielea de culoare galbena din jurul ochilor si a ciocului neacoperita cu pene parca ii fac sa zambeasca. Ciocul este mare si puternic.

In captivitate o cusca ii chinuie. Avand o anvergura uriasa la aripi pentru un papagal ii trebuie mai degraba o camera. Sarma custii nu trebuie sa fie subtire deoarece ciocul puternic al papagalului o va mesteca cu usurinta.

Interiorul trebuie amenajat cu craci de lemn pentru ca pasarea sa poata roade si sa se simta pe cat de mult cu putiinta ca in libertate. Poate tolera o gama larga de temperaturi, dar este bine sa fie protejati.

Papagalii zambila simt nevoia unei comunicari cat mai lungi si mai dese din partea familiei din care face parte. Au nevoie de afectiune si poti fi si jucausi. In salbaticie acest lucru este isi petrec timpul in stoluri.

Ii place sa fie in centrul atentiei si sa se joace, este bland in ciuda ciocului puternic. Este dornic sa aiba companie si sa ofere companie, ii place sa invete lucruri noisi raspund bine la comenzi. Iubeste sa fie manipulat si este comic, in permanenta dornic sa se joace, sta pe spate cu ghearele si ii place sa fie mangaiat pe burta.

Reproducere Papagalul Zambila

Papagalii zambila sunt foarte legati de perechea lor.

Ei isi impart sarcinile, construiesc cuibul si cresc puii impreuna. Isi fac cuibul de obicei in scorburi de copac.

Femela depune doua oua pe care le cloceste timp de 26 – 28 de zile.

Pentru exemplarele din captivitate este bine sa le asigurati mai multa hrana ca de obicei si in continuare apa proaspata zilnica.

Poze Papagalul Zambila

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole