Rechinul de recif

Rechinul De Recif

Origine

Rechinul de recif (Carcharhinus melanopterus) face parte din Carcharhinidae, ordinul Carcharhiniformes. Poate fi intalnit in oceanele Pacific si Indian, in Marea Rosie si in apropierea insulelor Maldive, Madagascar, Japoniei si coasta Thailandei.

Prefera zonele de recif tropicale si subtropicale cu ape cu adancimi mici, de numai cativa metri, unde i se poate vedea cu usurinta inotatoarea dorsala cu varful negru.

Este cel mai comun rechin intalnit in zona de recife tropicala din oceanul Indo-Pacific.

In afara de denumirea stiintifica unica poate fi intalnit in literatura de specialitate sau strainatate sub denumirile: rechinul de recif negru, rechinul pana neagra de recif, the blacktip reef shark, blackfin reef shark, black-finned shark, blacktip shark, reef blacktip shark sau guliman. Numele si denumirea stiintifica si-a capatat-o de la varful netru al inotatoarei dorsale si de la zona in care traieste.

Doi naturalisti francezi Jean Rene Constant Quoy si Joseph Paul Gaimard au descris aceasta specie de rechin pentru prima data intre anii 1817 si 1820.

In acest moment rechinul de recif nu este in pericol de disparitie, dar numarul poate fi in scadere deoarece este vanat pentru a fi consumat. Nu o sa spunem motivul pentru care este vanat pentru a nu incuraja braconajul. In India si Thailanda este pescuit cu plase.

Hrana Rechinul de recif

Hrana rechinului de recif este altacuita din diverse specii de pesti care se gasesc in zona de recif, calamari, serpi de mare, pasari marine, creveti, caracatita, sepie, pisici de mare si alte specii de rechin mai mici.

In afara de carne se mai hraneste cu diverse alge sau iarba de mare.

Aspect Rechinul de recif

Rechinul de recif are lungimea 1.5 – 2 metri si greutatea de 45 kg. In afara de inotatoarea dorsala care are varful negru restul corpului este gri-cenusiu sau gri-maroniu, mai putin partea inferioara care este albicioasa. Unii indivizi pot avea si alte inotatoare cu varful negru, cum este cea din imagine. Corpul lung cu aspect hidrodinamic si inotatoarele bine dezvoltate face din rechinul de recif un inotator excelent. Abilitatile sale si viteza mare pe care o poate atinge confirma ca este un peste deosebit. Capul este alungit si botul bont este destul de mare.

Ochii mari sunt pozitionati pe partiile laterale ale capului pentru a oferi o vizibilitate cat mai mare. Atat vazul cat si mirosul sunt bine dezvltate. Respiratia este realizata cu ajutorul a cinci branhii laterale pozitionate simetric. Terotiriul sau se intinde pe o suprafata ceva mai mare de 500 de metri patrati.

Dimorfismul sexual este greu de observat chiar daca femela este mai mica decat masculul cu 30-40cm.

Comportament Rechinul de recif

Ca si alte specii de rechin, nici rechinul de recif nu este periculos pentru om. Acesta nu pune in pericol viata omului nici printr-un comportament agresiv si nici prin marime. Din contra, rechinul de recif este un rechin care inoata alaturi de scafandri.

Daca intri in teritoriul lor si incerci sa ii prinzi de coada sau ii gonesti acestia pot musca. Cel mai bine este sa nu ii deranjati, sa nu ii provocati si nu va vor face rau. Sunt cazuri cand a atacat omul pentru pestele care il avea cu el.

Agresiunea a fost provocata de sangele pestelui care il avea omul asupra lui. In general este un peste timid care evita locurile in care inoata oamenii.

Ii puteti intalni si in ape mai mici de un metru in mediul natural. Rechinul de recif isi patreaza terotoriul mai multi ani la rand. Este un peste caruia ii place rutina, un peste activ care vaneaza des pentru a-si potoli hrana.

Rechinul de recif este foarte sensibil la temperatura. Daca ziua, cand apa este mai calda poate inota destul de repede si isi poate arata abilitatile, noaptea viteza lui scade o data cu scaderea temperaturii apei. Este cunoscut faptul ca in rechinul re recif prefera zonele tropicale pentru temperatura ridicata a apei. Daca este tinut in ape cu temperatura scazuta face hipotermie si moare in scurt timp.

Reproducere Rechinul de recif

Rechinul de recif se reproduce vivipar, adica femela da nastere la pui vii. Dupa imperechere si perioada de gestatie de care poate dura inte 7 si 12 luni, in functie de zona geografica, luni femela da nastere 2-6 pui care au lungimea de 30-50cm.

Puii cresc in fiecare am aproximativ 5cm. Daca conditiile sunt bune si hrana este suficienta femela poate da nastere la doua randuri de pui pe an.

Imperecherea are loc in lunile ianuarie – februarie. Cand este in calduri femela emite semnale pentru a atrage masculii. Dupa cei doi se intalnesc copularea dureaza cateva minute dupa care fiecare isi reia activitatea. Dupa nastere puii sunt independenti. Acestia sunt lasati in zone cu alge marine sau mangrove. Maturitatea este atinsa in jurul varstei de 8-9 ani la lungimea de 1 metru.

Speranta de viata a rechinului de recif este de aproximativ 30-40 de ani.

Poze Rechinul de recif

Stiati ca ..
  • Rechinul de recif poate fi intalnit in ape de minim 30cm.
  • Poate fi usor recunoscut dupa varfurile negre ale inotatoarelor.
  • Nu este periculos pentru om, ba chiar este un peste timid.
  • Are un teritoriu de 500 de metri patrati unde are rutina lui.
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii