
Origine: Venezuela
The Pinkfoot Goliath Tarantula (Theraphosa apophysis) face parte din
- Regnul: Animalia,
- Increngatura: Arthropoda,
- Clasa: Arachnida,
- Ordin:Araneae,
- Subordin: Mygalomorphae,
- Familie: Theraphosidae,
- Genul:Theraphosa,
- Specia: apophysis.Specia este nativa Venezuelei. poate fi intalnita in zone cu sol nisipos, vegetatie luxuarianta, umiditate crescuta.
Hrana Theraphosa apophysis
Puii pot manca greieri, gandaci si in general insecte mici. Adultii pot manca insecte mai mari sau chiar rozatoare. Unii crescatori recomanda ca cele din urma se recomanda a fi oferite rar din cauza cantitatii mari de minerale (un soarece la 4-6 luni), se considera ca in urma hranirii cu mamifere tarantulele ar asimila prea mult calciu, ceea ce ar duce la o calcifiere a tesuturilor moi, si la probleme de chitinizare a exoscheletului. Acest fapt nu este insa demonstrat stiintific, in cele din urma alegerea hranei ramanand la proprietar.Caracteristici Theraphosa apophysis
Theraphosa apophysis si Theraphosa blondi sunt cele mai mari tarantule din lume. Se credea ca Theraphosa blondi este cea mai mare tarantula din lume deoarece Theraphosa apophysis a fost descoperita abia 187 de ani mai tarziu.
Recent, aceasta tarantula a trecut din genul Pseudotheraphosa, in genul Theraphosa.
Este o tarantula sapatoare, fiind gasita in mediul natural in galerii de pana la 60 cm adancime. Este o tarantula semi-agresiva, care prefera sa arunce cu perisorii urticanti decat sa muste. Perisorii urticanti sunt foarte iritanti si de aceea nu este recomandata manipularea acestei specii. Specie nerecomandata incepatorilor. Adultii ajung pana la 28-30cm, exceptional exemplare de pana la 33 cm (aceasta dimensiune apartinand practic celei mai mari tarantule masurate stiintific). Cand ating maturitatea sexuala masculii din acesta specie isi schimba culoarea intr-un violet foarte strident, fapt ce nu se intampla la Theraphosa blondi.
Terariu
Adultii au nevoie de un terariu mare, de minim 1m lungime si 60cm inaltime si cel putin 20cm de substrat in care tarantula sa poata sapa. De asemenea in terariu trebuie sa existe un loc in care sa se ascunda si un vas cu apa pentru a mentine umiditatea. Temperatura trebuie mentinuta la 26-29grC, iar umiditatea in jurul valorii de 75-80%. Avand in vedere dimensiunile foarte mari ale terariului, elementele de decor nu ar trebui sa lipseasca din acesta, desi nu sunt necesare animalului, insa frumusetea acestuia trebuie completata de un terariu pe masura.
Venin
Toate speciile de tarantule poseda venin. Desi acesta nu este foarte potent, muscaturile nu sunt niciodata placute.De asemenea ca si orice specie de tarantula si Pterinochilus chordatus poate fi imprevizibila si o muscatura poate surveni oricand. Din aceste motive recomandam atentie maxima cand tarantula este hranita, mutata sau cand ii este curatat terariul.
Nu este recomandata manipularea tarantulelor, mai ales de catre cei fara experienta.
Reproducere Theraphosa apophysis
Dupa imperechere, femela depune un sac cu oua din care ies aproximativ 100 de pui. Sacul se tine in incubator la o temperatura de 28grC si umiditate de 90%.
Poze Theraphosa apophysis
Bibliografie: