
Unul din doi romanii de la oras au un animal de companie. Cei mai multi au caini (65%), dar nici cei cu pisici (55%) nu sunt departe.
In afara caini si pisici romanii mai tin ca animale de companie pasari, in special papagali, pesti, reptile, paianjeni, alte animale mici (hamsteri, veverite), etc.
Conform diverselor studii care s-au facut de-a lungul timpului un animal de companie iti face viata mai frumoasa si aduce cu el o gramada de beneficii. Cu cat ai mai multa grija de el cu atat va trai mai mult si te va iubi mai mult.
In afara de caini, care trebuiesc scosi afara zilnic, o parte din animalute sunt ignorate. Acest lucru este cu atat mai putin benefic astazi cand stresul este atat de mare.
Sa vedem care sunt beneficiile de a avea un animal de companie.
Beneficiile de a avea un caine:
- creste rezistenta la alergii
- creste interactiunea cu oamenii – trebuie scos afara de doua ori pe zi, plimbat, jucat, mangaiat, etc.
- te face mai fericit, omoara plictiseala, te protejeaza, s.a.
- este considerat „medicamentul cu blana” – reduce depresia si bolile cardiace prin scaderea nivelului colesterolului si iti da o sanatate de fier !
- responsabiltate – convietuirea cu un animal are nemasurabile avantaje
Spre deosebire de caine pisicile au alta personalitate. Am avut ambele animale si nu se poate face comparatie intre ele pentru ca au caractere diferite, nevoi diferite si se comporta cu totul diferit.
Beneficiile de a avea o pisica:
- Se spune ca stapanii de pisici sunt destepti din simplul motiv ca in loc sa plimbe cainele se pot documenta 🙂
- Sunt mai ecologice, consuma mai putine resurse.
- Pisica este un terapeut FOARTE bun. Daca ai o pisica traiesti mai mult si esti mai putin stresat.
- torsul produce serotonina, hormonul fericirii, implicat in calitatea somnului
- In 1982, Aaron Katcher, un psihiatru american, a demonstrat in fata camerelor de luat vederi ca mangaierea pisicii poate diminua stresul si anxietatea, deci si riscul de infarct.
Acestea sunt doar cateva din beneficiile pe care le poate aduce un patruped. Toate animalele aduc beneficii. Cresc responsabilitatea, abilitatile sociale sau interactivitatea cu alti oameni.
Concluzii:
Indiferent de marimea familiei, daca ai 2, 3 sau 4 copiii, acest lucru nu inlocuieste un animal de companie.
Daca crezi ca daca ai 4 copiii, cee ce multi din voi sigur nu aveti, va scuza sa va luati un animal de companie gresiti.
Multi or sa spuna „de asta nu mai aveam grija”. GRESIT !
Inseamna ca nu stii sa-ti conduci haita, ca sa ma exprim ca un stapan de caine.
Cu cat sunt mai multe persoane cu atat se impart responsabilitatile si este mai usor de crescut nu animal de companie.
O familie responsabila poate avea atatea animale cati copii sunt in casa. Excludem copiii mai mici de 5 ani care sunt si e ca niste mici animalute.
Singurele probleme sunt de spatiu si bani. N-o sa fie mai bine daca stai intr-un apartament cu doua camere si pe langa doi copii mai aduci doi caini saint-bernard.
Cine nu are timp sa plimbe cainele poate opta pentru un papagal, un acvariu, reptile (gecko, sarpe), arahnide (paianjen), hamsteri, etc.
Daca judeci un animal dupa nevoile pe care le are ai inceput gresit.
Un animal se alege in functie de beneficii. Apoi trebuie luat in calcul ce nevoi are si in ce masura avem timp sa ne ocupam cu el.
La majoritatea animalelor de companie (in afara de caini pe care trebuie sa ii plimbi) li se pot sarisface nevoie in 15 minute zilnic. Le pui apa, le dai de mancare si le faci curat. Dupa vin beneficiile.
Nimic nu se compara cu o jumatate de ora in care animalul tau asteapta intalnirea zilnica.