Termometrul
Nu mai e nevoie sa-l prezentam, si totusi, iata-l. Mult cunoscutul termometru, fara de care nu puteti scapa nici macar in acvariu. Aici va recomand fie un termometru digital bine calibrat (practic in acvariu nu va sta decat sonda), fie clasicul termometru cu alcool (cel cu lichid rosu).
Cel pe baza de mercur este mult mai putin sensibil si dureaza mai mult pana se stabilizeaza. In plus, cel cu alcool in cazul in care se sparge in apa, nu afecteaza cu nimic. Pe cand cu mercurul aveti sanse va omorati pestiucii.
Minciog
Iarasi, un element care nu trebuie sa va lipseasca. De toate formele, in toate marimile… eu totusi va recomand mincioagele serioase, din plasa mai fina (pentru a nu rani pestii) si care nu au cusatura groasa (unde de obicei se vor prinde ancistrusii si alti „ventuzisti”). Aveti grija cu manuirea lui.
Cu cat transportati pestii mai usor, cu atat vor fi mai putin stressati. De aceea eu folosesc de obicei mincioage mult mai mari decat ar trebui. Chiar daca sunt mai greu de manuit, provoc mai putin stress pestilor.
Curatator geamuri
pare o bagatela, dar nu e asa. Mai ales cand veti avea alge lipite pe geam, pe care cu greu le puteti da jos chiar si cu lama. In aceste cazuri, clasicul burete nu mai este suficient si va trebuie fie un curatator cu magnet foarte puternic, fie un curatator cu lama. Aveti mare grija sa nu zgariati geamul sau sa taiati siliconul de pe marginile acvariului.
Hranitor
desi pare un moft, e salvator mai ales in situatiile in care plecat de acasa pentru perioade mai indelungate. Acesta de obicei are baterii (tin cateva luni) si poate fi setat sa dea de mancare de cateva ori pe zi. Se pot programa si orele, iar la cele mai destepte, chiar se pot programa mai multe rotiri odata.
Pe langa acesta, trebuiesc mentionate si accesoriile pentru zonele de hranire. Se gasesc in comert cele sub forma de inel (care nu permit imprastierea mancarii de tip fulgi prin tot acvariul) si cele sub forma de con (cu mici gaurele) pentru hranirea cu hrana congelata sau viermusi.
Prize reglabile
pentru a nu sta sa va chinuiti in fiecare zi cu pornitul/opritul neoanelor, cu pornitul/opritul diverselor accesorii… va recomand o priza programabila. Se gasesc peste tot la noi in comert si au preturi foarte ok. Personal prefer prizele programabile electronice, insa puteti opta si pentru cele mecanice daca va place „zgomotul”.
Daca doriti sa mergeti un pas mai departe, va recomand prizele de la Gembird SIS-PM. Pe langa faptul ca au protectie, pot fi programate via USB prin calculator, cu un soft foarte destept. Puteti face programul pentru ore/zile/saptamani/luni/ani sau puteti creea un loop. Eu aici am optat pentru un Gembird SIS-PM Bluetooth, pentru ca acvariul este mai departe.
In felul acesta, nici macar cablul USB nu mai este necesar. Stati linistiti, priza are propria memorie… odata programul trimis catre ea, nu mai este necesar calculatorul. Insa atata timp cat este conectata la PC, puteti opri/porni oricare din prizele sale (cu exceptia a doua care nu sunt programabile) oricand doriti.
Ups
am specificat de nenumarate ori. Filtrul nu se opreste niciodata (decat temporar atunci cand il curatati). La fel, daca aveti si controller pH, chiller, etc… Ce va faceti daca aveti probleme cu curentul insa ? In acest caz, un UPS poate fi salvator. Si nu numai pentru a tine in functiune echipamentele de baza, ci si pentru a va proteja de scurt-circuit.
Surface Skimmer
un echipament de obicei ignorat, acesta are un rol (chiar daca temporar) important. Si anume acela de a indeparta pelicula neplacuta care se formeaza de multe ori la suprafata apei. In felul acesta scapati de aspectul neplacut dar si imbunatatiti schimbul de gaze dintre apa si aer. Acesta se conecteaza fie la filtrul extern, fie la o pompa de apa.
Curatator substrat
sau Gravel Cleaner-ul este foarte folositor cand vrem sa curatam substratul de mizerie, resturi de mancare sau dejectii. Desi pe piata se gasesc diverse „jucarii” care se leaga la pompe de aer sau de apa, va recomand Gravel Cleaner-ul de la Eheim, cu baterii. Este categoric cel mai bun. Atentie insa, daca aveti substrat mai mic de 2mm, nu va fi eficient.
Citeste si despre Ingrijirea melcilor sau reproducerea melcilor de acvariu
Bibliografie:
- http://images02.olx.fr/ui/1/78/06/7747206_1.jpg
- http://www.consolegames.ro/forum/f63-pets/17206-ghid-de-acvarististica-intretinere-acvariu-pesti-plante-si-echipamente/
Comentarii