Iepurii sunt animale de companie din ce in ce mai iubite si des intalnite in casele noastre. Aparent putin pretentiosi, iepurii cer mai multa preocupare si dedicare ingrijirii lor. Indiferent daca avem iepuri acasa, sau doar ne plac aceste aimalute, iata cateva lucruri interesante despre ei. Prin urmare…
STIATI CA?
Durata de viata a unui iepure este de pana la 7 ani, are dieta ierbivora, ii place sa traiasca in general la camp, are numele stiintific Oryctolagus cuniculus si este foarte vanat de catre pasari mari, vulpi si serpi!
Un iepure de 16 kilograme din Olanda este considerat a fi cel mai mare iepure din lume. Numele acestui iepure este Roberto si este un exemplar de Gigant Continental, in varsta de doi ani si cu o lungime de aproape un metru.
Iepurii pot naste chiar si 35 de pui pe an. De regula, numarul maxim de pui pe care o femela ii naste este 7 dar ea poate ramane gestanta de mai multe ori pe an, dat fiind ca perioada de gestatie este foarte scurta (28-31 de zile).
Sistemul digestiv al iepurelui este foarte sensibil. Trebuie hranit cu iarba, lucerna, trifoi, grau, ovaz, dar si legume, cum ar fi castravetii sau morcovi.
Iepurele vede foarte bine si poate despista pericolul imediat. Are un unghi vizual de aproape 360 de grade si poate vedea pericolul din toate partile. Si mirosul este foarte dezvoltat. Deşi pare ciudat, pe langa receptorii de miros din barbie, iepurii au acest simt si in zona inghinala si a anusului.
Iepurele e un animal fricos si tresare la cel mai mic zgomot. Cand se simte amenintat fuge in zig-zag pentru a deruta adversarul. Poate atinge o viteza de 25-30 de km/ora. Poate sari pana la 3 metri lungime.
Iepurii sunt rozatoare si se numesc asa deoarece le place sa roada. Rosul este un comportament absolut natural si de mare folos animalului. Dintii iepurilor cresc continuu pe toata durata vietii
Iepurele „codiţa de bumbac” este unul dintre cei mai intalniti iepuri din America de Nord. Lungimea corpului variaza intre 38 si 49 cm, iar a cozii intre 2.5 si 7 cm, in timp ce greutatea medie a corpului este de 1, 1.5 kg.
Iepurele face parte din ordinul lagomorpha. Familia leporiade cuprinde 12 rase de iepuri. Lepus europeanuseste este iepurele de camp. Acesta este raspandit in Europa si Asia Occidentala.
Mixomatoza este o afectiune infecto-contagioasa de origine virala, extrem de agresiva, care duce la decimarea populatiilor de iepuri salbatici, din ferme sau chiar a companionului.
Iepurii sunt rozatoare care au nevoie de o alimentatie mult mai controlata decat am crede. Multi proprietari de iepuri (de companie in special) comit greseli majore in hranirea.
Dresajul iepurilor nu este o absurditate asa cum ar exclama multa lume. Este adevarat ca nu pot fi invatati comenzi complexe asemenea cainilor, insa au capacitatea intelectuala.
ALTE CURIOZITATI DESPRE IEPURI
Iepurele este un animal de companie care are nevoie de atentie. Ii place sa iîi vorbiti de cateva ori pe zi si chiar sa il mangaiati. Nu il atingeti insa la urechi, pentru ca nu ii place şi s-ar putea sa va muste. De asemenea iepurelui nu ii place sa fie strans in bratţe. Daca nu aveti timp sa va ocupati de el, ar fi bine sa cumparati un al doilea iepure pentru a avea companie.
Iepurii transpira doar prin labute. Acolo sunt adunate glandele sudoripare ale acestor animalute.
Iepurii rontaie alimentele de 120 de ori pe minut si dispun de 17.000 de papile gustative in cavitatea bucala.
Iepurii trebuie tinuti in pereche sau grupuri. Daca ai de gand sa adopti un astfel de animal, gandeste-te sa-i iei si un tovaras de companie. In caz contrar, intra in depresie.
Iepurii se curata si se spala singuri, la fel ca pisicile.
Comentarii