Pot melcii de acvariu sa devina daunatori acvariului meu?
Nu, populatia de melci dintr-un acvariu sau iaz poate fi usor controlata. Melcii adulti sunt usor de reperat si oule lor sunt usor de vazut. Indepartati-le pur si simplu pentru a preveni suprapopularea.
Cat de mult cresc ca varsta?
In functie de specie, de temperatura si de alti factori, se asteapta ca perioada de viata a unui melc de acvariu sa varieze de la un an la mai mult de 4 ani. Melcul meu pluteste deja de o zi.
Este mort(moarta)? Daca nu este, ce are? Ce ar trebui/Ce pot sa fac?
Nu este iesit din comun ca un melc de acvariu sa pluteasca cand are mult aer in plaman. De asemenea, nu este iesit din comun nici ca un melc de acvariu sa fie inactiv zile sau chiar saptamani intregi; in special melcii mai batrani pot fi foarte inactivi.
Deci plutirea timp de zile intregi nu inseamna neaparat ca melcul este bolnav sau mort. Totusi, daca melcul incepe sa miroasa urat sau corpul este foarte slabit, melcul ar putea fi intr-adevar mort si trebuie indepartat imediat. Pestii mei au o boala si vreau sa-i tratez.
Imi pot afecta chimicalele melcii?
Principiul de baza in combaterea bolilor la pesti este folosirea unor compusi chimici pentru a indeparta boala, compusi care nu au efecte secundare la pesti, datorita diferentelor neurologice/metabolice dintre organisme. Totusi, melcii au mai multe in comun cu parazitii decat cu pestii in privinta reactiilor la substantele chimice.
De aceea este recomandata izolarea pestilor intr-un bazin separat pe perioada tratamentului, cu exceptia cazului in care sunteti absolut siguri ca respectivul produs nu contine substante toxice pentru melci. Si cum multe organisme cauzatoare de boli nu rezista multe zile in afara corpului pestilor, impreuna cu schimbarile repetate ale apei in bazinul de izolare, riscul unei reinfectari prin introducerea melcilor poate fi minimalizat.
Exceptiile sunt parazitii care au un ciclu vital in care melcii si pestii sunt gazde intermediare (acesta este in principal cazul melcilor sau pestilor prinsi din mediul lor natural). Iata o scurta lista cu chimicalele care sunt sau pot fi toxice pentru melci in doze terapeutice:
– Verde de malachit (folosit pentru tratarea punctelor albe, ciupercilor sau Ooodinium);
– Variate pesticide organofosforice precum formaldehide, metrifonate,`triclorfon (= dilox, masoten, metrifonat, neguvon, triclorofon), diclorvos si altele folosite pentru tratarea infectiilor cu bacterii, viermi, crustacee si paduchi;
– Metaldehide folosite pentru a indeparta moluste;
– Variate medicamente continand cupru pentru tratamentul infectiilor cu protozoare si ciuperci;
– Parricide D folosit pentru eliminarea helminthes, acanthocephala, trematode, cestode si viermilor..
Sunt melcii capabili sa auda ceva?
Nu, melcii de acvariu nu au urechi si sunt complet surzi.
Cat de bine vad?
Melcii au ochi care ar trebui sa le permita sa vada prin mediul inconjurator, dar nu asteptati prea mult de la ei. Campul lor vizual le permite doar sa gaseasca locurile intunecate sau luminoase.
Citeste si despre Ingrijirea melcilor sau reproducerea melcilor de acvariu
Bibliografie:
Comentarii