Intepaturile de insecte

Intepaturile de purici

Esti alergic la insecte ? Te musca tantarii si nu stii cum sa scapi de ei ? Iti petreci vacanta langa un stup de albine ? Nu-ti fa griji, avem solutii ! Iata cum te aperi impotriva insectelor.

Cele mai dese intepaturi de insecte sunt ale tantarilor, albinelor, puricilor, furnicilor si paienjenilor. Exista si alte insecte care ne pot face rau, de exemplu plosnitele, dar acestea sunt intr-un numar mult mai mic. Intepaturile sunt inflamatii locale mai mult sau mai putin dureroase.

Se manifesta sub forma de reactii ale organismului si pot dura de la cateva ore pana la cateva zile. De obicei tratamentul insectelor obisnuite (de tantari) este superficial cand intepaturile sunt cateva. Exista si oameni care au alergii sau organismul lor este mai sensibil. Cei mai sensibili sunt bebelusii si copiii, dupa care batranii. Adultii suporta cel mai bine muscaturile de insecte.

Cele mai periculoase intepaturi sunt cele produse de viespi, paianjeni si albine din cauza cantitatii de venin si a efectului acestuia asupra noastra. Intepaturi periculoase sunt si cele din zona capului, a gatului, cele din zona venelor principale sau cele din partea insectelor la care suntem alergici.

Ce facem daca am fost intepati de insecte ?

Inainte sa vedem ce facem daca suntem intepati de insecte sa vedem cum putem preveni acest lucru. Persoanele alergice sau sensibile la muscaturile de insecte trebuie sa nu plece la drum (excursii, drumetii la munte, picnic, etc.) fara un medicament antialergic care poate fi prescris de medic sau gasit in farmacii si administrat impotriva intepaturilor de insecte.

Este bine sa purtati haine lejere, dar evitati sa purtati haine largi pentru ca insectele se pot prinde in ele. Evitati si iesirile in picioarele goale pe pajisti, la paduri sau pe marginea lacurilor.

Daca ai fost muscat de vreo insecta in primul rand vezi ce insecta te-a intepat sa stii ce masuri trebuiesc luate. Apoi incearca sa extragi acul fara sa il rupi sa nu ramana vreo bucata in piele pentru ca se poate infecta. Pentru a alina durerea poti pune gheata sau comprese umede. Evita scarpinatul pentru ca se poate umfla mai tare.

Cei alergici, sensibili sau cei care au fost muscati de multe insecte, ca vitejii care se joaca langa stupurile de albine, care pot avea reactii precum ameteli, stari ciudate sau de voma, umflaturi ale diferitelor parti ale corpului de unde au fost muscati (cap, fata, buze, maini) sau respiratie greoaie. In functie de muscatura de insecta si de sensibilitatea corpului putem vorbi despre umflaturi minore, mancarime, inrosirea zonei, dureri, extinderea zonei si aparitia basicilor si reactiile anafilactice.

Cum sa ne protejam de intepaturile de insecte ?

Cea mai buna cale de a combate intepaturile de insecte este o protectie cat mai buna. Poate sa n-o sa fie eficienta 100% de fiecare data, dar treci mult mai usor peste o intepatura de insecta decat peste 10-15. Amatorilor de excursii si drumetii montane nu trebuie decat sa se imbrace. Oricum pe munte este mai rece, asa ca o bluza cu maneca lunga si un pantalon lung este mai mult decat suficient de obicei. Daca se intampla sa dati peste albine si vreti o protectie mai buna puteti sa luati un hanorac cu gluga si buzunare.

Cand va intalniti cu insectele, mai ales cele zburatoare, nu faceti miscari bruste. Indepartati-va incet si constant de ele, cu miscari continue si in liniste. Incercati sa nu tipati si sa nu le puneti in pericol pe cat de mult posibil. De asemenea, nu purtati haine fluorescente sau cu desene viu colorate pentru ca acestea atrag insectele (mai ales cele verde fosforescent). Acasa asigura-te ca ai plase de protectie (renumitele plase de tantari sunt suficiente). Iata mai jos cum arata o intepatura de tantar.

Intepatura de insecte

Copiii mici

Intepaturile de insecte sunt un motiv de ingrijorare frecvent in randul parintilor. Ele pot fi dureroase daca copilul este alergic. Cand copiii sunt mici este responsabilitatea voastra sa aveti grija de ei, iar cand acestia cresc trebuie sa-i invatati sa se protejeze, mai ales daca sunt alergici.

Infectiile pot aparea chiar la cateva zile daca cei mici se scarpina din cauza mancarimilor. Daca zona se mareste si copilul se incalzeste din ce in ce mai tare poti suna medicul ca este posibil sa faca temperatura. Sunt cazuri in care se administreaza tratament cu antibiotice la muscatura insectelor.

Cand iesi din casa cu copilul evita mediile de raspandire a insectelor, in special cele zburatoare cum ar fi: lacurile si apele statatoare, zonele cu verdeaza deasa si inalta, gradinile cu flori multe sau padurile.

Ai grija la Boala Lyme care este o boala infectioasa produsa de o bacterie si transmisa omului prin muscatura de capusa. Desi nu toate capusele sunt purtatoare de aceasta bacterie este bine sa te refesti.

Vezi si cum ingrijim blana pisicii

Leacuri naturale

In cazul ciupiturilor usoare, cum sunt cele de tantari, se poate spala locul cu apa si sapun, dupa care se tamponeaza cu alcool si se aplica o compresa cu apa rece si otet. Uleiurile calmeaza mancarimile si inflamatia. Uleiurile de eucalipt, lavanda, musetel sau cimbru au efect antiinflamator. Nu se recomanda aplicarea directa pe piele pentru ca poate irita pielea. Amesteca-le cu o lingura de ulei de migdale sau floarea-soarelui si aplica pe zona intepata de 3-4 ori pe zi.

Levantica alunga insectele. Cateva ghivece cu levantica puse la geam va tine la distanta multe din insecte. Asta nu inseamna ca te va scapa de toate. Poti folosi si in casa flori de levantica uscate.

Varza si ceapa. Cataplasmele (pasta, amestecul cu varza si ceapa) sunt benefice mai ales in cazul copiilor care se scarpina mult riscand sa infecteze locul intepat. Daca intepaturile sunt numeroase sau mai dure bandajeaza locul cu cataplasma cu varza si ceapa. Daca nu ai timp sau rabdare poti pune doar foi de varza. Mai poti pune frunze de patlagica, busuioc, patrunjel, salvie sau maces.

Consecinte

Cea mai grava consetinta a intepaturilor de insecte este socul anafilactic. Fie ca este vorba de 1-2 insecte la un copil sau mai multe la un adult simptomele pot varia in functie de organism. Socul anafilactic presupune blocarea cailor respiratorii datorita veninului din arganism. Respiratia devine dificila, scade tensiunea, creste pulsul, aparea greata, diareea, ameteala, vorbire incoerenta si altele. In anumite conditii poate duce chiar la deces.

Intepaturile de purici

Intepaturile de purici

Capusa

capusa

 

Citeste si cum scapam de purici

 

Bibliografie: