Un acvariu este extrem de usor de intretinut. Pentru aceasta sunt suficiente 1-2 ore pe saptamana. Este recomandat ca acvaristul sa isi stabileasca o anume zi a saptamanii, preferabil in weekend, pentru acest lucru. Mai jos veti gasi detaliat ce si cum trebuie facut in acea zi: schimbul de apa, curatarea substratului, a peretilor acvariului, a filtrului, tunsul plantelor.
Schimbul de apa
Schimbul de apa este cea mai importanta manopera care trebuie realizata pentru mentinerea unui acvariu cu plante si vietati sanatoase si frumoase. Apa proaspata adaugata este benefica din mai multe puncte de vedere.
Pe de o parte se indeparteaza o parte din substantele nocive din acvariu rezultate in urma dejectiilor vietatilor si prin descompunerea diferitelor materii in acvariu (plante moarte, hrana in exces etc). Pe de alta parte se adauga in acvariu nutrienti esentiali pentru plante, nutrienti care s-au consumat din apa deja existenta.
Principala greseala pe care o face acvaristul incepator este spalarea in intregime a acvariului si schimbarea intregii cantitati de apa.
Pentru schimbul de apa este necesar un furtun simplu de calibru de minim 1 cm, fie unul din sistemele de schimb de apa disponibile pe piata (furtune cu pompe manuale, electrice etc). Acestea sunt de preferat metodei prin care se extrage apa direct din acvariu cu un vas, deoarece cu acestea in timpul extragerii apei se pot aspira si resturile ramase pe substrat.
Se schimba doar 25-30% din apa!
Se recomanda schimbarea a doar 25-50% din apa acvariului in fiecare saptamana. Apa adaugata trebuie sa fie la o temperatura apropiata celei din acvariu, sau usor mai rece. Apa putin mai rece simuleaza ploaia din natura si stimuleaza vietuitoarele din acvariu sa se imperecheze. Daca nu se respecta aceste reguli este posibila destabilizarea acvariului cu efecte catastrofale.
Clorul si substantele introduse in apa in procesul de curatarii apei potabile pot fi daunatoare vietatilor din acvariu. Prin urmare, se recomanda sa nu se adauge apa direct de la robinet. Aceasta ar trebui pastrata ~24h in vase pentru declorificare (pentru evalorarea substantelor nocive dizolvate in apa). Acest aspect este controversat si in cazul posesorilor acvariilor de volum mare, acest lucru este frecvent imposibil datorita lipsei spatiului. In acest sens, posesorii acvariilor din localitati unde apa nu prezinta semne ca este intens incarcata cu clor pot sari peste aceasta etapa, urmarind cu atentie comportamentul vietatilor dupa prima incercare pentru a vedea daca apar semne de stres. In acest caz se recomanda invechirea apei la schimburile viitoare.
Curatarea substratului / Aspirarea substratului
Pe langa celelalte roluri ale sale, substratul este si un suport pentru bacteriile denitrificatoare, benefice echilibrului acvariului. Datorita acestui fapt, acestea nu trebuie tulburate. In timpul curatarii acvariului este nevoie doar sa aspiram usor dejectiile depuse, frunzele moarte ale plantelor si alte rezuduuri.
Aceasta se poate realiza foarte usor in timpul schimbului de apa prin apropierea furtunului (cu care se extrage apa din acvariu) de substrat. Presiunea cu care apa este aspirata va antrena si particulele depuse. Din locurile mai greu accesibile (ex. dintre frunzele gazonului), procesul poate fi usurat prin crearea unor mici tulbulente cu degetul, care va antrena particulele in masa apei, urmand a fi aspirate.
Curatarea peretilor acvariului
Pe peretii acvariului, intre 2 schimburi de apa, deseori se depun alge si alte substante care trebuie indepartate. In functie de tipul acestora, se indeparteaza mai greu sau mai usor. In urma curatarii se vor gasi in apa diferite particule (alge, mizerie etc) care pot fi indepartate prin aspirare in timpul schimbului de apa. Prin urmare, curatarea peretilor acvariului se face inainte de schimbul de apa.
Pentru curatarea peretilor se folosesc diferite dispozitive disponibile pe piata (ex. dispozitive de razuire, bureti, magneti etc). Datorita diversitatii acestora, nu vom discuta foarte mult aceste produse. Ne oprim doar asupra magnetilor de curatare. Acestia sunt compusi din 2 magneti de pol opus (care se atrag).
Unul este introdus in acvariu si detine o fata abraziva care este indreptata spre peretele cu depuneri. Celalalt se gaseste la exterior si detine o fata fina, care se aseaza pe acvariu. Folosirea acestora este o modalitate comoda si eleganta, deoarece se poate curata peretele fara a introduce mana in apa. Trebuie avuta atentie la situatia in care in urma caderii unuia pe podea se interpun particule metalice intre cei doi magneti care ar putea zgaria peretele acvariului (in special a celor din acril).
Curatarea filtrului
Curatarea filtrului nu este o manopera care trebuie facuta la in mod regulat in fiecare saptamana in timpul dedicat curatarii acvariului. Aceasta trebuie realizata doar in momentul in care, datorita mizeriei acumulate, nu isi mai poate indeplini in mod eficient functia. In urma procesului de filtrare al apei din acvariu, acesta retine o serie de particule care se gasesc in suspensie in apa. Aceste particule colmateaza porii mediilor de filtrare mecanica si apa nu mai poate circula in mod liber prin filtru.
Prin urmare, decizia de a-l curata se ia in functie de debitul returului. Filtrul are in acvariu 3 functii: filtrare mecanica, chimica si biologica. Practic, curatarea mediilor filtrante se face pentru a restabili filtrarea mecanica (care a suferit in urma colmatarii mediilor filtrante). Filtrele externe (tip canistra) contin o cantitate mare de elemente filtrante (au o suprafata de filtrare mare) si necesita curatare mai rar. In mod opus, filtrele mici (interne) trebuie curatate mai des.
Pe masura ce acvariul se cicleaza si ulterior acestei perioade, pe materialele filtrante se depun o serie de bacterii benefice echilibrului dintr-un acvariu. Acestea ajuta la eliminarea unor substante daunatoare pestilor. Aceste bacterii pot fi indepartate cu usurinta in timpul curatarii temeinice a elementelor filtrante, lucru care nu este dorit.
Materialele filtrante nu trebuie stoarse.
Elementele filtrante (bureti, polypad etc) se extrag din filtru si se curata intr-un vas cu apa (preferabil apa scoasa din acvariu). Curatarea se face cu blandete, prin indepartarea manuala a substantelor macroscopic vizibile. Se va evita, de asemenea, stoarcerea buretilor. Aceste materiale pot fi curatate si sub un jet slab de apa de la robinet, insa cu grija, pentru a nu indeparta in acest proces o mare cantitate din bacteriile care colonizeaza filtrul.
Este lesne de inteles ca in procesul de curatare a filtrului nu se vor folosi sapunuri, detergenti si alte substante de aceasta natura.
Citeste si despre Ingrijirea melcilor sau reproducerea melcilor de acvariu
Bibliografie:
Comentarii