Penele pasarilor

penele pasarilor

Prezenta penelor este una dintre cele mai diferentiatoare caracteristici care deosebesc pasarile de alte vietati de pe planeta. Numarul penelor de pe corpul unei pasari variaza in mod considerabil, o lebada poate avea pana la 25.000 de pene, de exemplu, iar o pasare colibri are cu totul 1.000.

In afara de cioc, picioare si labe, intregul corp al unei pasari este acoperit cu pene. penajul nu creste la intamplare si se dezvolta dupa o asa-numita linie de intindere, sau pterylae. Acestea sunt separate de zonele fara pene cunoscute sub numele de apteria. Apteriile nu sunt vizibile in mod normal din cauza ca penele se suprapun pentru a acoperi toata suprafata corpului.

Penajul se mai poate extinde, uneori in jos pe picioare si labe in cazul pasarilor din climatele reci, asigurandu-le o extraacoperire. Penele sunt compuse dintr-o proteina numita cheratina, care se mai poate gasi in par si unghii.

Pasarile au trei feluri principale de pene: De pe corp sau contur, penele elongate, puternice de pe aripi, si cele calduroase, sub forma de smocuri, de puf aproape de pielea pasarii.

O hrana deficitara in aminoacizi bogati in sulf, care reprezinta baza pentru formarea proteinelor, duce l aun penaj sarac, creand o „bariera nutritionala” prin penele de zbor si ale cozii. Coloritul anormal al penajului poate avea cauze de factura nutritionala in unele cazuri. Aceste schimbari sunt de obicei reversibile daca apar conditii favorabile dupa prima naparlire.

penele pasarilor

Rolul penelor

Penajul are mai multe roluri, nu doar de a ajuta la zbor. Asigura o bariera care retine aerul cald aproape de corp si ajuta la mentinerea temperaturii corpului, care este mai mare la pasari decat la mamifere, de obicei intre 41 si 43,5 grade C. Puful de langa piele si penajul de contur, de deasupra, este vital pentru mentinerea caldurii corpului.

Majoritatea pasarilor au un volum mic in comparatie cu suprafata lor, care le-ar putea face vulnerabile la hipotermie. Un ulei special produs de glanda uropigiala asezata la baza cozii asigura impermeabilitatea penajului. Acest ulei, care este imprastiat pe pene cand pasarea se primeneste, ajuta la prevenirea infiltrarii apei printre pene, care ar putea face ca pasarea sa devina atat de umeda incat nu ar mai fi capabila sa zboare.

Penele de contur care acopera corpul sunt si ele importante pentru camuflaj. Dungile, mai ales, intrerup linia corpului pasarii, ajutand la contopirea ei cu habitatul natural. Penajul s-a modificat in unele cazuri, reflectand stilul de viata individual al speciei in cauza.

Cele mai citite articole

Ciocanitorile, de exemplu, au penele cozii scurte si mai ascutite la varf, asigurand sprijin in plus pentru a se putea sustine de copaci. vulturii, pe de alta parte, au capul fara pene din cauza ca penajul de aici ar fi devenit patrat si mat din cauza sangelui fiinda aceste pasari se hranesc cu hoituri.

Semnificatia sociala a penajului

Penajul poate fi la fel de important in interactiunea dintre pasari. Multe specii prezinta diferente in penaj, separand femelele de masculi si deseori putandu-se deosebi si puii dupa penaj. Masculii, de obicei, au un colorit mai intens, care ii ajuta la atragerea partenerelor, dar nu este valabil in toate cazurile. Diferenta dintre sexe din punct de vedere al penajului poate fi destul de marcanta.

Masculii unor specii au un penaj care formeaza o creasta, la fel cum au si pene minunate in coada, care pot fi intalnite si sunt cele mai eficace la pauni, al caror ritual nuptial este una dintre cele mai minunate privelisti care pot fi intalnite in lumea aviara.

Studii recente au confirmat ca pasarile care noua ne par destul de sterse, cum ar fi pasarea mynah de deal cu penajul ei negricios, este privita cu alti ochi decat in lumea aviara. Ele pot percepe vizual componenta ultravioleta a luminii, care pentru noi este invizibila, facand aceste pasari care par sterse sa para mai verzi. Coloritul ultraviolet poate fi, de asemenea, semnificativ in a ajuta unele pasari la alegerea partenerului.

Naparlirea

Penajul pasarilor este mentinut prin primenire si impermeabilitate, dar se uzeaza dupa o perioada. Din acest motiv este inlocuit de un penaj nou in timpul procesului de naparlire, cand penele vechi sunt eliminate. Naparlirea are loc cel mai des o data pe an. Oricum, multe pasari tinere isi elimina penele de eclozare inainte de varsta de un an. Naparlirea mai poate avea loc la sfarsitul perioadei de cuibarit la unele specii, cum ar fi pasarile whydah sau tesatoare.

Aceste pasari se aseamana cu vrabiile in cea mai mare parte a anului, dar aspectul se transforma la debutul perioadei de imperechere. masculii pasarilor-vaduva, de exemplu, dobandesc pene lungi la coada si, totodata, un colorit mai aprins. Alternarile hormonale sunt importante pentru realizarea acestui proces, factori externi cum ar fi schimbarea duratei zilei avand si ei un rol.

 

Citeste si articolul despre zborul pasarilor

 

Bibliografie:

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii