Piranha in acvariu

Piranha in acvariu

Sunt pestii piranha periculosi in acvariu ? Sunt greu de crescut si intretinut ? Care sunt conditiile cresterii pestilor piranha ? Ce mananca pestii piranha ? Sunt doar cateva intrebari la care gasiti raspunsuri in randurile de mai jos.

Cine trebuie sa creasca piranha ?

Pestii piranha, indiferent de specie, nu sunt pentru oricine. Nu sunt recomandati incepatorilor. Eu as spune ca sunt interzisi incepatorilor. Am avut acvarii ani de zile cu diferite specii de pesti, am vazut piranha in acvariu si personal nu m-as incumeta sa cresc. Nu pentru ca nu as putea, ci pentru ca ma intereseaza conditiile.

Stiu pe cineva care a avut pesti si intr-o saptamana au murit. Tipul respectiv era foarte suparat ca i-au murit pestii ca el le daduse de mancare ! Ei bine, daca ar fi fost doar mancare ar fi fost simplu. Eventual sa pui ca hrana uscaca la caini. Ii pui acvariul jumate apa jumate mancare si esti un crescator exceptional.

Uite ca nu asa sta treaba. In primul rand trebuie sa asiguri niste conditii PANA sa vi cu pestele acasa. Multi se nasc crescatori de pesti peste noapte cand vad in piata pesti si se gandesc sa-si cumpere „niste pesti” pe sistemu: ce mare lucru sa le dam sa manance ? Intai se pregateste acvariul si DUPA se cumpara pestii. Mai ales la noi cand un acvariu cu toate accesoriile costa sute bune de lei, un salariu mediu in unele cazuri cand chiar iti pasa de acele suflete cu cozi.

Ca sa cresti pesti piranha trebuie mai intai sa incepi cu un acvariu usor. Prin acvariu usor se intelege un acvariu mic cu specii de pesti nepretentioase, care cresc si se inmultesc usor, care nu au pretentii mari la decor, ph sau hrana. De exemplu Guppy. Cu cat timpul trece cu atat incepi, vrei sau nu, sa inveti despre microsistemul care il creezi la tine acasa. Nu toata lumea este in stare sa tina un acvariu cu pesti.

La unii mor toti pestii in prima saptamana, la altii intr-o luna, la unii mor 3 din 10 si restul in urmatoarele doua luni. Prima regula este sa tii acei pesti sanatosi, in viata cat mai mult timp. Pentru asta trebuie sa citesti destul de mult. Trebuie sa stii cum se intre tine un microsistem, cum functioneaza un filtru, care este PH-ul apei, si de ce este atata, cum si cand trebuie incalzitor, etc.

Daca ai trecut cu brio primul test, urmeaza tetul numarul doi. Sa zicem ca ai un acvariu si nu ti-a murit nici un peste 6-12 luni. Nu este mult. Cand o sa devii experimentat o sa fii de acord ca sunt atatea de care trebuie sa ai grija pana si la un acvariu mic incat o sa fii surprins. Sa asiguri un microclimat este foarte greu, mai ales intr-un acvariu micut. Nu trebuie decat sa uiti perdeaua netrasa intr-o zi cateva ore si dupa ce te-ai intors de la piata toci morcovii, ceapa, un praf de sare si ai o ciorba de peste reusita.

Sa presupunem ca intre timp te-ai documentat si vrei sa treci la nivelul urmator. Poti lua un acvariu ceva mai mare si specii de pesti mai pretentioase. O sa vezi ca ai aceleasi probleme ca in prima zi. Daca ph-ul nu este bun, pestii mor. Daca temperatura nu este buna, pestii mor. Daca alte conditii nu sunt bune pestii mor. Incet incet iti dai seama ca un acvariu este o responsabilitate. Este ca si un copil mic. Daca nu esti acolo sa ai grija de el, pestii nu supravietuiesc.

Tot acest timp poate fi considerat o practica. Daca-ti cumperi un piranha de dragul de a avea un piranha patesti la fel ca mine. Cand eram tanar si nelinistit si aveam acvariu de putin timp am vazut in piata un rac mic de acvariu. Mi-a placut si l-am luat. Bineinteles ca vanzatorul mi-a spus ca e perfect pentru acvariul meu. A mintit pentru numai 10 lei si in cateva zile a murit din cauza ca nu a avut conditii bune.

Acvariul

Piranha este un peste mare. Daca nu ca dimensiuni, cu siguranta ca personalitate. Multi nu stiu ca piranha este timid. Mai ales cand este mic. Asta este unul din motivele pentru care traieste in grup. Faptul ca traieste in grup este un lucru bun pentru el, dar pentru crescator un efort foarte mare. Fiecare piranha poate depasi 20cm. Asta inseamna ca are nevoie de spatiu si cum spatiul sau este acvariul, trebuie o investitie pe masura. Unii recomanda un piranha la 50 de litri de apa. Mie mi se pare mic pentru ca in 50 L trebuie sa pui substrat, decor, plante si poate filtru. Eu as zice macar 100 de litri. Sunt mai generos cu spatiu pentru ca una e sa cresti intr-o garsoniera de 30mp si alta este sa stai la 2 camere sau la curte. Pestii cresc in functie de spatiu. Este una din conditii.

Piranha traieste in grup, deci primul lucru pe care il faci cand cumperi un piranha este sa mai cumperi 5 piranha. Daca asiguri aproximativ 100 de litri de apa pentru fiecare asta inseamna un acvariu de minim 500 de litri. Stiu ca este greu sa intretii un acvariu de 500 de litri, dar matematic asta este volumil minim. Pesti piranha au fiecare teritoriul lor. Deci acesti 500 de litri se imparte la cei 6 pesti. Daca scadem filtrul, plantele, decorul si altele, spatiul se reduce.

In afara de apa este nevoie de plante. Am spus ca piranha sunt timizi, trebuie sa se ascunda dupa ceva. Neaparat plantele trebuie sa fie naturale ! Piranha nu este pentru incepatori, deci fara plante de plastic. Daca e cineva care nu a trecut la plante naturale inseamna ca nu poate sa creasca piranha inca pentru ca este un peste pretentios. Daca il iei si il tii intr-un borcan, iar dupa o saptamana te lauzi ca ai piranha si dupa una iti moare n-ai facut nici o branza.

O regula de baza este ca acvariul trebuie sa fie intotdeauna acoperit. Un motiv este sa nu sara pestii afara. Nu trebuie sa fie un capac opac. Poate sa fie o plasa mai rezistenta. Aceasta trebuie sa protejeze atat pestii sa nu iasa din apa, ci si oamenii sa nu ajunga la pesti. Este de ajuns sa te intorci cu spatele, sa te duci dupa un pahar la bucatarie sau pana la baie ca baiatul cel mic si curios sa-si bage dej’tele in acvariu. In liceu am avut un coleg, il am si acum ca prieten, care ma intreba mereu de ce am pesti. „De ce nu ai si tu pisica sau caine ca toata lumea sa-l poti mangaia ?” Omul este curios. Poti chiar sa pui un semn sau autocoland pe acvariu preventiv.

Un alt motiv pentru care acvariul trebuie sa fie mare este ca murdareste mai repede apa si devine toxica.

Piranha in acvariu

Decorul

In primul rand plantele naturale nu trebuie sa lipseasca. Pestii sunt timizi si trebuie sa se ascunda dupa „perdea”. In afara de plante ca decor poti pune tot felul de accesorii: castele de pitra, poduri, cufere sau alte minuni. Atentie la decorul din piatra sa nu fie ascutit. Pestii timizi se pot intepa si se pot rani sau mai rau isi pot scoate ochii.

La batai in geam se pot speria. Piranha in apa sunt aproape ca pisica pe uscat. Ca o felina subacvatica. Toata lumea stie ca daca tipi la o pisica cand nu este atenta o gasesti pe tavan tremurand toata ca piftia.

Este bine ca in afara de plante sa pui si cateva grote subacvatice. Daca nu ai spatiu sau posibilitatea pune macar cateva tuneluri. Cand sunt activi pestii pot sta dupa plante, iar cand „dorm” se pot ascunde in „tunel” pentru ca este mai intuneric si ofera senzatia de siguranta si protectie.

Mancarea

Meniul este simplu: carne ! Hranirea nu este asa simpla cum pare. Poate ca unii inteleg prin carne: mici, carne tocata, pui la rotisor, picior de vaca sau berbecut la protap. dar exista niste conditii. Hrana vie este cea mai recomandata si cea mai buna. Pestele isi dezvolta si satisface instinctele de pradator si se alege cu o masa buna. Din meniul lui fac parte ramele si pestele auriu. Din comert se poate cumpara inima de vita care este slaba in grasime sau peste dar nesarat.

Nu este recomandat sa-l hranesti cu manan pentru ca nu stie sa faca diferenta dintre bucata de carne din mana si carnea de pe mana. El gusta orice carne, este omivor. Datorita modului de hranire specific dupa masa raman resturi de mancare in apa care murdaresc si afecteaza starea apei.

In salbaticie, si in acvarii unde i se permite, traieste in grup. Asta ii amplifica periculozitatea. Piranha este cunoscut si sub numele de „moartea rosie”. Au un apetit fantastic pentru carne.

Apa

Pestele piranha are propriul lui teritoriu pe care-l apara cu dintii la propriu. Un acvariu mic duce la nevoia de spatiu mai mare. Asa apar disputele. Cu cat sunt pesti mai multi in acvariu vor fi „lupte” mai multe, mai dese si de durata mai mare. Intai se iau de pestii cei mai pitini agresivi, apoi de cei agresivi si in final se cearta intre ei. Darwinismul este inca la moda asa ca cel mai puternic supravietuieste.

Pentru acvarii mari, in general, dar in special pentru cele cu piranha insist pentru filtre externe din doua motive: siguranta si manipulare mai usoara. Daca raman resturi de mancare inseamna ca filtrele se pot infunda. Ele se curata cu usurinta daca sunt in afara acvariului.

pesti Piranha in acvariu

Va urma

Cam atat deocamdata. Daca aveti alte idei sau complectari nu ezitati sa ne contactati.

 

Citeste si despre Ingrijirea melcilor sau reproducerea melcilor de acvariu

 

 

Bibliografie:

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii