Deşi este uşor să vă îndrăgostiţi de o anumită creatură pe care aţi văzut-o într-un magazin de animale de casă, nu e niciodată bine să o cumpăraţi doar dintr-un impuls de moment. Pentru a evita greşelile obişnuite, ce conduc la o experienţă dezamăgitoare, este important „să vă faceţi temele”, înainte să aduceţi un animal acasă.
Cercetarea
înainte să cumpăraţi un nou animal de casă, cel mai bine este să faceţi cercetări referitoare la tipul de reptilă pe care-1 doriţi. Cât costă? Există în zonă crescători care au această specie la vânzare? Dacă vreţi să cumpăraţi de la un magazin de animale de casă, verificaţi întâi la câteva magazine, ca să comparaţi preţurile. Indiferent de preţ, ce garanţii oferă fiecare?
Stilul dumneavoastră de viaţă
Ce gen de dietă va avea noul dumneavoastră animal de casă? Dacă întreaga dumneavoastră familie este vegetariană (sau doar delicată), veţi putea să oferiţi un şoarece şarpelui dumneavoastră (chiar dacă e vorba de unul congelat şi dezgheţat)? Dacă noul dumneavoastră animal mănâncă insecte, există o sursă permanentă la care să aveţi acces? Puteţi să asiguraţi dieta potrivită, la intervalele recomandate?
Responsabilităţi legate de mediu
Trebuie să puteţi oferi un mediu corespunzător noii dumneavoastră reptile, pentru ca aceasta să rămână sănătoasă. Cumpărarea unei cuşti care să se închidă bine sau a unui acvariu este obligatorie, dar trebuie să luaţi în considerare şi ritmul de creştere şi mărimea finală a noului dumneavoastră animal de casă.
Acea iguană mică şi drăguţă pe care tocmai aţi cumpărat-o stă acum foarte bine pe palma dumneavoastră, dar peste doi sau trei ani s-ar putea să ajungă mai înaltă decât copilul dumneavoastră.
Nu numai că va trebui să-i faceţi rost de o cuşcă adecvată, dar trebuie să cumpăraţi şi dispozitive de încălzit, recipiente de apă, lumină (spectru complet şi pentru încălzire), dispozitive de urmărire a temperaturii (termometre) şi a umidităţii (hidrometre) şi echipament pentru stropire sau înot. Unele reptile cresc rapid şi vor fi necesare cheltuieli suplimentare.
Durata de viaţă
Atunci când alegeţi o reptilă ca animal de casă, trebuie să aflaţi cât de mare va fi la maturitate şi ce greutate va avea, precum şi longevitatea sa medie. De exemplu, acum se găsesc cu uşurinţă mulţi pui de ţestoase. Sunt mici şi adorabili, de mărimea unei mingi de golf. Dar, dacă sunt îngrijiţi aşa cum trebuie, e posibil să crească la dimensiuni destul de mari şi să trăiască între 50 şi 75 de ani sau chiar mai mult.
Habitatul şi dieta specifice
Fiecare tip de reptilă şi amfibian are nevoie de un anumit tip de habitat şi de o anumită dietă. Fiecare are un domeniu de temperaturi optim pentru sănătatea ei. Reptilele ,şi, amfibienii au sânge rece (sunt numite ectoterme, ceea ce înseamnă că sunt dependente de temperatura mediului exterior, ca să îşi menţină temperatura propriului corp, spre deosebire de mamifere şi păsări, a căror principală sursă de căldură a corpului este internă).
Unele şopârle, cum ar fi uromastyx, vin din zone de deşert şi, în consecinţă, au nevoie de un mediu arid şi cald. Altele vin din zone tropicale, preferând de aceea un mediu cald şi umed (de exemplu, iguanele* verzi).
Deşi temperatura corectă, umiditatea şi mediul sunt extrem de importante, nu este suficient ca unei ţestoase mici de apă – cum ar fi ţestoasa alunecătoare cu urechi roşii – să-i asiguri un acvariu, nişte pietre şi lumină.
De fapt, ţestoasele de apă sunt printre reptilele cel mai greu de întreţinut. Ele aii nevoie de apă caldă, de o lumină pentru . încălzire, de un loc pe care să se caţere şi să iasă complet din apă şi, nu în ultimul rând, de apă curată.
Cerinţele specifice ale speciei pe care ai ales-o
Cele mai citite articole
Unele reptile par să accepte mai bine atingerea umană, decât altele. Unele e posibil să ny fie niciodată îmblânzite, luând-o la fugă de fiecare dată! Altele vor deveni foarte stresate la atingere (în special cameleonii). Unele iguane verzi, dragoni cu barbă şi ţestoase par să se bucure de compania oamenilor şi chiar să caute un om, pentru afecţiune şi ca să primească mâncare!
Unii şerpi par şi ei să , tolereze bine atingerea umană (nu atingeţi niciodată un şarpe cel puţin câteva zile după ce a mâncat, pentru a nu-i provoca regurgitare).
Ce aşteaptă familia dumneavoastră de la o reptilă? Vreţi o reptilă pe care să o puteţi ţine în mână sau preferaţi un animal pe care doar să-l priviţi şi să-l hrăniţi?
Copiii
Vârsta membrilor familiei trebuie luată şi ea în consi-derare. Un copil mic nu trebuie lăsat să atingă o reptilă, decât după ce înţelege cum trebuie să o facă şi este învăţat că trebuie să se spele pe mâini cu săpun antibacterian, după ce a atins animalul.
Copilul trebuie lăsat să umble cu reptila numai sub supravegherea adulţilor. De asemenea, trebuie învăţat ca după aceea să nu ducă mâna la ochi, nas sau gură (din cauză că reptilele pot fi purtătoarele unor bacterii, protozoare sau paraziţi potenţial dăunători, care pot provoca boli la oameni). In fine, gândiţi-vă dacă copilul dumneavoastră are sau nu îndemânarea de a atinge unele reptile destul de fragile.
Cheltuieli veterinare
Un alt factor ce trebuie luat în considerare este costul îngrijirii veterinare. Veterinarii specializaţi în reptile pot oferi îngrijire veterinară şi tratarea unui animal de casă bolnav. Există întotdeauna anumite cheltuieli ce trebuie făcute, în cazul oricărui animal de casă. Pentru ca şanse de a avea un animal de casă sănătos să fie maxime, este recomandat să căutaţi unul crescut în captivitate.
Câte animale vreţi?
Trebuie să vă gândiţi şi la numărul şi tipul de reptile pe care aveţi de gând să le aveţi. Unele şopârle, de exemplu, preferă o existenţă solitară şi vor deveni foarte stresate dacă sunt ţinute mai multe în aceeaşi cuşcă (acest aspect trebuie avut în vedere la majoritatea cameleonilor, care sunt puşi împreună numai pentru împerechere).
Altele se vor bate, dacă sunt ţinute împreună (iguanele verzi mature sunt recunoscute pentru această caracteristică).
Mai mult, unele reptile se vor mânca unele pe celelalte, dacă sunt ţinute împreună. Şerpii se luptă pentru mâncare şi pot muşca simultan din aceasta, iar în final şarpele mai mare îl poate înghiţi pe cel mai mic, odată cu hrana primită. Broaştele cu corn argentiniene (cunoscute şi sub numele de broaşte Pac-Man) mănâncă deseori exemplarele mai mici decât ele, inclusiv camarazi din acelaşi lac.
Ce vârstă aţi vrea să aibă reptila?
Decizia dumneavoastră finală trebuie să aibă legătură şi cu vârsta reptilei pe Gare o doriţi. Vreţi un pui? Puii multor specii de şopârle şi ţestoase au nevoie de o dietă precisă şi de un climat excelent în timpul primului an de viaţă, ca să poată creşte aşa cum trebuie şi să se transforme într-un adult sănătos.
Deseori, se găsesc reptile adulte oferite gratis sau la un preţ redus, de la familii care nu mai sunt interesate sau nu mai pot să le îngrijească aşa cum trebuie. Cu toate acestea, o reptilă care a aparţinut înainte altcuiva poate fi un animal de casă excelent.
Sau poate avea probleme medicale sau de comportament care să depăşească orice aşteptări ale dumneavoastră. Pentru un novice, iată câteva dintre speciile cele mai atrăgătoare, mai docile, mai uşor de obţinut şi care sunt mai uşor de îngrijit:
• şarpele cu corn;
• geko leopard;
• ţestoasa cu picioare roşii; .
• pitonul-bilă născut în captivitate;
• dragonul cu barbă;
• ţestoasa-cutie asiatică;
• şarpele regal califomian;
Bibliografie:
Comentarii