Substratul acvariului

Substratul acvariului

Substratul acvariului, altfel numit si nisipul sau pietrisul din acvariu este format din 2 componente: substratul decorativ si substratul nutritiv.

Aegerea acestuia este cea mai importanta, este pasul esential si primul la care trebuie sa se gandeasca acvaristul cand planuieste amenajarea unui acvariu. Daca intr-un acvariu setat acvaristul decide repozitionarea plantelor, acestea pot fi indepartate cu usurinta si pozitionate intr-o alta configuratie, total diferita, cu substratul nu poate face acelasi lucru.

Daca se decide interventia asupra substratului intr-un acvariu setat mai demult, acesta se va destabiliza si practic este ca si cum s-ar face un nou setup, cu toate etapele care trebuie parcurse pana la stabilizare.

Substratul decorativ

Substratul decorativ poate sa fie reprezentat de nisip de rau, de constructii sau de o forma de nisip disponibila in comert. Acesta nu modifica proprietatile apei, insa are si el cateva roluri: decorativ, de fixare a plantelor, suprafata de fixare a bacteriilor denitrificatoare. Principalul criteriu pentru a alege un fel sau altul este aspectul sau/culoarea sa.

Dimensiunea sa este si ea importanta. Se recomanda o granulatie de 1-3 mm pentru o functie optima. O granulatie mai mica nu permite circulatia apei la radacinile plantelor, le sufoca, prin urmare acestea putrezesc. O granulatie mai mare (pietris) va permite adunarea mancarii in substrat si degradarea acesteia cu stricarea proprietatilor apei. De asemenea, se recomanda cuartul datorita faptului ca nu interactioneaza cu apa.

Substratul acvariului

Culoarea se recomanda sa fie cat mai naturala. In acvaristica se tinde sa se recreeze un spatiu natural. Un acvariu cu substrat rosu, albastru sau multicolor este de prost gust.

Substratul nutritiv

Substratul nutritiv este, de asemenea, disponibil intr-o multitudine de forme. Folosirea sa nu este necesara in cazul unui acvariu slab plantat sau steril. Insa, daca se doreste un acvariu plantat atunci este obligatorie. Acesta contine substrante hranitoare pentru plante sub diverse forme. Unele plante mai pretentioase vor creste doar in substraturi de inalta calitate, insa pentru cele comune orice fel de substrat nutritiv le va asigura cresterea si dezvoltarea.

Problema esentiala pe care o mai pun substraturile calitativ inferioare este cea a duratei de utilizare. Dupa o perioada mai lunga sau mai scurta, substrantele nutritive din substraturi se termina, acesta trebuind inlocuit deoarece nu isi mai face treaba. Asa cum am spus si in introducerea acestui articol, aceasta implica refacerea acvariului.

Un substrat de calitate poate sa dureze si cativa ani, pe cand unul inferior poate sa nu mai faca fata dupa 6 luni. Prin urmare, daca nu se doreste interventia radicala frecventa asupra acvariului, atunci investitia intr-un substrat calitativ superior este solutia de urmat.

Unele substraturi nutritive necesita o perioada de activare. Acestea vor elibera substante nutritive pentru plante doar dupa aceasta perioada. Daca intr-un acvariu cu acest fel de substrat se tenteaza plantare masiva de la inceput, plantele vor suferi o degradare. Acesta se va activa de la sine, insa in acelasi timp, firmele producatoare pun la dispozitia acvaristului substante pentru a grabi aceasta perioada. Prin urmare, este bine de stiut ce fel de substrat folosim pentru a planui in mod corect pasii care trebuie urmati.

Sfaturi privind alegerea unui substrat nutritiv produs de un producator sau altul nu sunt obiectul acestui articol. Aceasta se realizeaza prin discutarea cu persoane care le-au folosit si alegerea in functie de feedbackul acestora.

Asezarea substratului in acvariu

La setarea unui acvariu in primul rand se aseaza substratul nutritiv. Acesta se aseaza in mod normal doar in suprafetele care urmeaza a fi plantate (ex daca se doreste lasarea foregroundului neplantat, atunci nu are sens asezarea substratului nutritiv in partea din fata). Daca acvaristul este nesigur cum va planta acvariul, probabil este mai bine sa planteze intreaga suprafata. Grosimea stratului depinde de recomandarile producatorilor (ex. Dennerle are pe saitul oficial un calculator de substrat).

Substratul decorativ se aseaza deasupra celui precedent. Asezarea se va face in asa fel incat grosimea in spate sa fie mai mare decat in fata, panta creata dand aspect de volum mai mare si fiind mai aspectuoasa. De asemenea, in general in partea din spate se planteaza mai intens si necesita o grosime mai mare a substratului nutritiv pentru hrana si a celui decorativ pentru fixare.

Cu cat diferenta de grosime a substratului intre partea din fata si cea din spate este mai mare, cu atat aranjamentul este mai aspectuos, creand impresia de volum mare si adancime a peisajului.

Tips and tricks

Pentru a crea un peisaj acvatic care sa arate cat mai natural, se va evita asezarea uniforma, monotona a substratului. Naturaletea se trage din asimetrie. Prin urmare se va incerca fie asezarea substratului in forma de „V” (creand aspectul de vale in mijlocul acvariului; mai inalt pe gros si mai subtire in centru, insa centrul sa fie excentric pentru a crea tocmai ceea ce am mentionat anterior – asimetria), fie forma de „V”-intors (creand aspectul de deal undeva in mijloc, neaparat excentric).

Incalzitor de substrat

Daca se planuieste introducerea unui incalzitor de substrat in acvariu, evident, este absolut necesara achizitia acestuia inainte de asezarea substratului, deoarece acesta se aseaza pe fundul acvariului gol si se ataseaza de acesta cu ventuze, prin urmare nu poate fi bagat ulterior prin nisip, iar desfacerea peisajului doar pentru a-l introduce este indezirabila.

Unelte necesare aranjarii substratului si plantarii

Pentru aranjarea substratului acvariului, mai ales in zone mai putin accesibile (in apropierea filtrului, langa/sub decoruri sunt disponibile pe piata spatule speciale pentru substrat. Pentru plantarea acvariului (mai ales a plantelor e gazon) este imperativa folosirea de pensete speciale de plante. Acestea au un maner lung care usureaza foarte mult aceste activitati si permit realizarea acestora in timp ce acvariul este privit din fata.

 

Citeste si despre Ingrijirea melcilor sau reproducerea melcilor de acvariu

 

Bibliografie:

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii