Banca Națională a Ucrainei intenționează să desfășoare un proiect pilot de emitere a propriilor bani digitali – e-grivna. Acest lucru se va întâmpla în anul 2025 și este o veste foarte importantă, atât pentru Ucraina, cât și pentru viitorul monedelor virtuale.
Cu alte cuvinte, Banca Națională a Ucrainei intenționează să testeze grivna digitală anul viitor. Așadar, acum monedele virtuale devin din ce în ce mai populare, așa cum este și în cazul operatorilor de jocuri de noroc de renume, precum HitnSpin. Află cum plănuiesc să conducă un proiect pilot și ce se știe în general despre lansarea monedei electronice ucrainene.
Banca Națională și e-hryvnia
Banca Națională plănuiește ca proiectul pilot să aibă loc în 2025, dar există o serie de factori care pot afecta modificarea acestor date. BNU a explicat că scopul proiectului este testarea e-hryvnia pentru a determina perspectivele tehnologice pentru îndeplinirea funcțiilor de bani, satisfacerea nevoilor utilizatorilor serviciilor de plată și testarea ipotezelor de programare.
În special, este necesar să se ia în considerare gradul de pregătire a participanților la piața financiară de a participa la pilotul specificat, precum și să se identifice un partener tehnologic care să ofere soluția sa tehnologică pentru testarea e-hryvnia, care va îndeplini cerințele Banca Națională și arhitectura e-hryvnia și configurați infrastructura corespunzătoare
Ce sunt banii digitali?
E-hryvnia este echivalentul ucrainean al unei monede digitale a băncii centrale (CBDC). Aceasta este a treia formă de bani care va exista împreună cu numerarul și fondurile în conturile bancare (non-cash). Spre deosebire de aceasta din urmă, moneda electronică nu va necesita intermediari (cum ar fi bănci sau instituții financiare nebancare), ci va fi o obligație directă a băncii centrale (precum numerarul), deși va exista în formă digitală. O caracteristică specială a CBDC-urilor este că pot fi programate de băncile centrale.
În Ucraina, programele de sprijin economic au fost deja introduse în mod repetat sub formă de plată a fondurilor care au avut un scop specific (de exemplu, Sprijin). Până acum, o astfel de „programare” este realizată datorită restricțiilor pe care băncile le impun conturilor speciale în care sunt primite plăți direcționate.
Ce trebuie să știi despre e-grivna?
Ucraina a fost una dintre primele țări care a început să testeze propria monedă digitală centralizată (CBDC). În perioada septembrie-decembrie 2018, au avut loc primele probe practice ale e-Hryvnia. Colaborând cu partenerii proiectului, Banca Națională a Ucrainei (BNU) a creat un mediu complet pentru implementarea e-hryvnia, unde utilizatorii – angajați ai Băncii Naționale – puteau transfera fonduri între portofele, încărca conturi mobile și altele.
În cadrul acestui proiect pilot, au fost emise 5.443 de e-hryvnia și s-au realizat următoarele acțiuni:
- 208 transferuri între portofele electronice.
- 82 de realimentări.
- 42 de schimburi de e-hryvnia pentru bani fără numerar.
- 40 de donații.
- 19 reîncărcări ale conturilor mobile.
Scopul testului
În timpul experimentului, toată lumea va putea testa posibilitatea de a plăti cu e-hryvnia schimbând-o cu bani în numerar și fără numerar. Scopul principal al acestui experiment este de a identifica cererea de bani digitali în rândul populației și de a determina necesitatea introducerii acestuia.
BNU ia în considerare, de asemenea, posibilitatea implementării unui mod offline pentru plățile e-hryvnia și intenționează să programeze moneda digitală. În prezent, BNU ia în considerare și lucrează la următoarele opțiuni posibile pentru utilizarea e-hryvnia:
- e-hryvnia pentru plăți cu amănuntul fără numerar – pentru a efectua plăți sociale direcționate, pentru a reduce cheltuielile publice pentru administrare și pentru a controla utilizarea intenționată a fondurilor;
- e-hryvnia pentru utilizarea în zona legată de circulația activelor virtuale , de exemplu, pentru schimbul, asigurarea emiterii și alte tranzacții cu active virtuale;
- e-hryvnia pentru a permite plățile transfrontaliere.
Bani digitali în lume
Băncile centrale din multe țări iau în considerare în prezent introducerea monedelor digitale – așa-numita CBDC (Central Bank Digital Currency). Un total de 98 de țări introduc CBDC sub diferite forme. Dintre acestea: 11 țări au lansat deja monede digitale, 15 țări au implementat proiecte pilot, 26 de țări au lansat anumite elemente ale sistemului de monede digitale și 46 de țări explorează această problemă.
Moment istoric pentru Ucraina
Testarea e-grivna în 2025 reprezintă un pas major pentru Ucraina în adoptarea monedelor digitale și în transformarea sistemului financiar. Prin acest proiect, Ucraina se alătură altor țări care explorează sau implementează CBDC-uri, deschizând ușa pentru plăți rapide și eficiente, atât interne cât și internaționale.
Acest proiect ar putea contribui semnificativ la digitalizarea economiei ucrainene, reducând costurile administrative și îmbunătățind transparența tranzacțiilor financiare. e-grivna are potențialul de a revoluționa modul în care se fac plățile, aducând avantaje economice și o mai bună gestionare a fondurilor publice.
Comentarii