Origine
Originara din America de Nord, mai precis din regiunile subtropicale, este in prezent tot mai raspandita in lume.
In mediul natural, sunt raspandite indeosebi in zonele brazdate de cursuri de apa cu deplasare lenta, mai putin adanci sau in terenuri inundate o mare parte a anului, zone malastinoase, bazine acvatice naturale sau artificiale, balti si lacuri care beneficiaza de o bogata vegetatie micro si macrofita.
In perioada activa, se remarca printr-o predilecta tendinta de insorire si odihna, pe care o petrece in varful unor pietre, pe vegetatie lemnoasa rasturnata, taluzuri, bancuri de nisip sau alte zone mai ridicate.
Mai este cunoscuta si sub urmatoarele denumiri: Broasca testoasa de Florida, Red eared slider turtle, Chrysemys scripta elegan
Hrana Broasca testoasa cu tample rosii
Carnivora prin excelenta in primele stadii de viata, se hraneste cu fauna acvatica sau terestra, apoi devine la varsta de adult omnivora, hranindu-se atat cu componente vegetale, cat si animale.
Caracteristici Broasca testoasa cu tample rosii
Este o specie de talie mijlocie, ca adult avand o lungime de 20-25 cm. si o greutate de 1.5-2 Kg. De multe ori este apreciata ca o specie pitica avandu-se in vedere ca la nastere masoara doar 3-4 cm si greutate de 10g, iar la faza de tineret pastreaza dimensiuni relativ reduse.
La tineret, coloratia exteriorului este foarte intensa, cu parte dorsala verde, brazdata de linii galbene, verzi si negre, care se extind si la nivelul gatului, capului si membrelor.
De fiecare parte a corpului, in zona posterioara a ochiului se gaseste o pata de culoare rosie, de unde de altfel ii vine si denumirea de testoasa cu tample rosii. Uneori se poate observa pe suprafata capului o dunga sibtire, de culoare rosie, mai mult sau mai putin intensa.
Pe masura inaintarii in varsta, testoasa cu tample rosii se inchide la culoare, ajungand la maturitate pana la o nuanta de verde brun, cu reflexe violete, ceva mai pronuntate la masculi.
Liniile galbene sunt mai putin evidente si conturate, iar zonele post oculare au o coloratie rosie mai putin sensibila. Cu inaintarea in varsta se mai poate observa si o crestere relativ exagerata a ghearelor, care exista un indiciu in aprecierea varstei.
Reproducere Broasca testoasa cu tample rosii
Broastele testoase cu tample rosii sunt tot mai cauate de amatori, exportandu-se din America peste 5 milioane de capete anual, indeosebi in Europa si Extremul Orient. Ba mai mult, in unele tari au inceput sa se aclimatizeze chiar in mediul natural de adoptiune.
De multe ori, ritualul de imperechere este destul de violent (muscaturi, „alergari”, ciocniri) si se poate desfasura pe parcursul mai multor zile. Studiile au aratat ca exemplarele se reproduc mai bine daca, in afara sezonului de imperechere, sunt gazduite separat, pe sexe.
Femela testoasa cu tample rosii isi atinge maturitatea sexuala in jurul varstei de 5-7 ani, atunci cand carapacea ei masoara circa 15-20cm diametru. O femela receptiva sexual va accepta de obicei orice mascul.
Atunci cand masculul se apropie de ea, femela va inota spre el si ii va accepta avansurile, atingandu-i labele din fata cu ghearele. Daca nu este dispusa sa se imperecheze femela se poate retrage din fata masculului sau il poate chiar ataca si musca.
Masculul isi atinge maturitatea sexuala in jurul varstei de 3-5 ani, cand carapacea lui masoara circa 10-12cm diametru. Dansul nuptial al masculului este destul de elaborat si interesant de urmarit. El va inota spre femela si, daca femela este receptiva, va incepe sa-si vibreze labele din fata, „mangaind-o” pe cap si gat cu ghearele sale.
Atentie! Acest comportament poate fi manifestat de ambele sexe, in afara sezonului de imperechere, ca expresie a dominarii! Revenind la dansul nuptial, eventual, masculul va inota in cerc in jurul femelei, o va musca de gat sau ii va „zgaria” carapacea cu ghearele.
Uneori, femela va inota inainte incurajand astfel masculul sa repete dansul nuptial. Atunci cand femela este gata de imperechere se va lasa la fund si masculul o va urma. Cu ajutorul ghearelor sale lungi, masculul se va pozitiona peste femela si isi va incolaci coada in jurul cozii ei, adoptand o pozitie aproape verticala.
Dansul nuptial dureaza in general 40-45 de minute, iar imperecherea propriu-zisa dureaza circa 10-15 minute. Daca femela nu este receptiva, despartiti perechea si incercati din nou peste 2-3 zile.
Poze Broasca testoasa cu tample rosii
Citeste si despre Gecko Leopard
Bibliografie:
Comentarii