Hutul

Hutul cal romanesc
  • Origine: Romania (Carpathian Mountains)
  • Inaltime: 137 – 145 cm
  • Greutate: 400 kg
  • Culori: negru-roscat, gri, brun-roscat sau rosu cu alb si negru
  • Folosit la: Calarie si tractiune

Origine

Hutulul este o rasa de cai mici, originara din Muntii Carpati. Aceasta rasa de cai este una reprezentativa pentru tara noastra, avand o istorie veche in zona Muntilor Orientali.

Aceste animale sunt crescute pentru munca, suportand cu stoicism conditiile de trai, indiferent de cat de vitrege ar fi acestea. Prima mentionare a Hutulului dateaza din anul 1606, in lucrarea de profil „Hippica”, a lui Dorohastajki.

Numele rasei vine de la Hutuli, o populatie de limba ucraineana, ce traieste in Bucovina, Maramures si Pocutia (in Ucraina). Descoperirile arheologice au scos insa la iveala faptul ca aceasta rasa de cai este mult mai veche decat populatia care ii da numele.

Stramosul Hutulului a fost calul Tarpan, un cal salbatic din Preistorie, al carui habitat se intindea din Spania pana in centrul Rusiei.

Se crede ca pe monumentele ridicate de Imparatii romani Dominitian si Traian, sunt infatisati pentru prima data caii din rasa hutul ca fiind animale de povara folosite de daci.

Fata de alte rase de cai mici, hutulul a fost foarte rar incrucisat cu cai din alte rase. Faptul ca acest cal a trait si s-a inmultit in conditii vitrege i-a conferit, de-a lungul generatiilor, rezistenta, putere si robustete.

In secolul al XIX-lea, Hutulul a fost folosit si in armata Imperiului Austro-Ungar.

In anul 1856 s-a infiintat prima herghelie de cai Hutuli la Radauti, in judetul Suceava. Mai multe linii (dinastii) au fost stabilite de primii armasari adusi la Radauti (Goral, Hroby, Ousor, Pietrosu si Prislop).

Caii au fost inmultiti cu foarte mare atentie pentru a se pastra puritatea rasei, iar, mai tarziu, exemplare de Hutul au fost trimise in strainatate pentru a fi intemeiate herghelii.

Cele doua razboaie mondiale au afectat in mod serios efectivele de Hutuli din Estul Europei. In 1994 s-a infiintat Federatia Internationala a Hutulului, a carei ocupatie principala este conservarea acestei rase.

Astazi mai exista aproximativ 3.500 de cai Hutuli in lume, Romania adapostind cele mai multe astfel de cabaline. Herghelia Lucina, infiintata in anul 1877 in aproprierea granitei cu Ucraina, a adus un aport esential in perfectionarea acestei rase de cabaline.

In 2015, la Lucina sunt crescuti aproximativ 450 de cai.

Aspect Hutul

Hutulul este un cal de talie mica, cu o inaltime ce nu depaseste 150 cm, si o greutate de aproximativ 400 kg. Capul este relativ mare, in comparatie cu corpul.

Profilul fetei este drept (se mai intalnesc si exemplare cu profilul concav), cu ochi mari si expresivi iar urechile sunt mici si mobile.

Gatul este scurt, musculos si imbracat cu o coama bogata. Pieptul este puternic iar picioarele sunt scurte si musculoase. Copitele sunt adaptate vietii la munte, fiind mici si dure.

Culoarea acestor cai poate fi negru-roscat, gri, brun-roscat, galben-deschis sau rosu cu alb si negru.

Unele exemplare mai au in partea de jos a picioarelor pete sau dungi de alta culoare. Aspectul general al acestui cal este cel al unui animal robust, foarte energetic si rezistent.

Comportament Hutul

„Hutanii”, asa cum sunt numiti caii din rasa Hutul de catre locuitorii din zonele de munte ale Moldovei, sunt de foarte mare ajutor in gospodariile taranilor din Carpatii Orientali.

Hutulul este adaptat perfect pentru toate activitatile zilnice, de la calarie la tractiune. Acesti cai nu sunt pretentiosi la mancare si sunt obisnuiti cu temperaturile scazute din zonele de la munte.

Hutulii sunt inteligenti, docili, rabdatori si rezistenti la boli, insa daca nu sunt tratati corespunzator pot deveni incapatanati si violenti.

Cabalinele din rasa Hutul sunt, de asemenea, longevive, reusind sa munceasca la randament maxim pana la 25 de ani. Datorita caracterului linistit, hutulii sunt folositi la activitati ecvestre destinate copiilor.

Cabalinele din rasa Hutul sunt folosite si in turismul ecvestru pentru calarie sau la trasuri cu pana la patru cai.

Poze Hutul

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii