Ogar Afgan

caine Ogar Afgan
  • Origine: Afghanistan, Iran, Pakistan
  • Grupa: Vanatoare
  • Greutate: 25 – 35 kg
  • Inaltime: Masculi: 68-75 cm Femele: 60-70cm
  • Culori: negru, rosu, crem
  • Dresaj: se face cu rabdare si fermitate
  • Ingrijire: trebuie pieptanat des
  • Temperament: optimist, independent, impunator,demn
  • Sanatate: sanatos, rezistent la boli
  • Pui: 3 – 12 pui
  • Media de varsta: 12 -14 ani
  • Alte nume: Afghanischer Windhund, Baluchi Hound, Da Kochyano Spay, Eastern Greyhound/Persian Greyhound, Levrier Afghan, Lebrel Afgano, Ogar Afgan, Sage Balochi, Sage Baluchi, Tazi, Tazhi Spay, Afghan Hound dog

Origine

Rasa de caini Ogar Afgan este inregistrata in Afganistan si frumusetea princiara a exemplarelor sale a propulsat-o printre favoritele la titlul de „Cea mai frumoasa rasa de caini”. Se spune despre cainele Ogar Afgan ca intrupeaza farmecul fascinant al Orientului si ca alura sa mandra acopera cu mister originile sale, atata vreme cat populatiile din aria sa de origine i-au dat indatoriri cat se poate de obisnuite pentru un caine.

Specialistii chinologi convin asupra faptului ca stramosul cainilor din rasa Ogar Afgan este marele Ogar Egiptean (Cainele Faraonilor).

In nord-estul Afganistanului, in regiunea Balk, au fost localizate cateva pesteri cu desene rupestre datand din mileniul IV i.Ch., acestea infatisand, printre altele, Ogari Afgani la vanatoare. Conform unor legende stravechi, aceasta rasa de caini a fost preferata de insusi Noe care ar fi inclus-o intre putinele animale salvate pe arca sa. Acesti caini au ajuns, prin mileniul al doilea i.e.n., pana in India, unde au fost folositi ca rasa de vanatoare si paza la oi.

In Afganistan, specia este folosita sa pazeasca turmele de capre, cirezile de vaci si sa vaneze leoparzi, sacali, caprioare, lupi, gazele si vulpi. Exportul cainilor din aceasta rasa a fost prohibit si au ajuns in Anglia si America foarte tarziu; este consemnat un capitan Bariff, cetatean britanic, care l-a adus pe „Zardin” (un mascul de Ogar Afgan) din tara sa de origine, la inceputul sec. XX. Acest caine a fost expus, in premiera, la Crystal Palace Kennel Club Show in 1907, obtinand un mare impact.

Hrana Ogar Afgan

Afganul este un animal predispus torsiunii gastrice, are pieptul adanc, deci, in cazul in care va decideti pentru hrana uscata, este mai bine daca, inainte de a-i oferi bolul cainelui, sa inmuiati mancarea in apa timp de 5-10 minute.

Dupa ce a mancat, mai ales in cazul in care aveti un animal repezit si pofticios, nu-i permiteti sa alerge decat dupa ce a trecut cel putin o ora. Oferiti-i apa la 20-25 de minute dupa ce a terminat de mancat si verificati ca aceasta sa fie la temperatura camerei.

Aveti in vedere si forma bolului folosit. Urechile lungi si parul cu care acestea sunt impodobite, dar si conformatia botului, recomanda vasele mai inguste si mai adanci. daca nu considerati ca fiind o sarcina prea dificila, prindeti urechile cainelui cu o bandana de protectie, mai larga inainte de a-i servi masa.

In cazul cainilor din rasa Ogar Afgan este bine sa evitati prea multe experimentari in privinta hranei. Asa cum ii tradeaza si comportamentul general, acesti caini sunt destul de pretentiosi si mofturosi.

Alegeti un tip de hrana de caini recomandat rasei, de buna calitate, insistati cu delicatete dar fara ezitari sa convingeti cainele sa o consume si, dupa ce a acceptat-o, nu mai schimbati formula de hrana pana cand o situatie speciala nu o impune (regim alimentar dictat de un medic veterinar, trecerea intr-o alta categorie de varsta/talie, reactii alergice diagnosticate clar).

Asta inseamna ca nu este suficient sa identificati un tip de hrana de caini foarte potrivit si complet din punct de vedere al aportului nutritiv si de vitamine, ci sa va si asigurati ca brandul ales este disponibil pe piata pentru o perioada medie (cel putin) de timp si accesibil ca pret pentru buzunarul vostru.

Este foarte bine sa va ganditi din timp sa faceti provizii indestulatoare pentru 1 luna, acestea urmand a fi pastrate in conditii corespunzatoare (in spatii uscate, cu temperatura constanta, ferite de lumina puternica si de odorizante). Multi proprietari de caini gresesc alegand sa pastreze mancarea pentru animal in garaj, bazandu-se pe acest spatiu generos si la indemana.

Aveti in vedere insa ca in acest mediu mancarea de caini se poate contamina cu diferite mirosuri provenind de la autovehicol. Si, daca nu stiati, atunci cand aleg hrana, cainii se bazeaza in primul rand pe miros. Un Ogar Afgan nu va face exceptie de la aceasta regula.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Ogar Afgan

Ogarul Afgan este un caine deosebit, cu infatisare trufasa, cu tinuta demna, cu o anumita mandrie infatisata ostentativ. Intreaga alura a corpului, armonios alcatuit, sugereaza in egala masura forta si demnitate.

Expresia exotica si mersul suplu, elastic si maiestuos, de un stil aparte, constituie caracteristica rasei. Comparativ cu orice alta rasa de caini, Ogarul Afgan are o constitutie unica a articulatiei soldului, fapt care-i permite sa execute miscari speciale si ii influenteaza mersul caracteristic.

Capul proportionat fata de marimea corpului este purtat sus si mandru; craniul este lung dar nu prea ingust, acoperit cu bogate suvite de par lung, de forma unei bonete; botul este lung, cu maxilare puternice; nasul, de preferinta negru, poate fi si brun.

Ochii de culoare inchisa, de forma triunghiulara, usor oblici, au privirea melancolica; urechile atasate jos si indarat sunt purtate lipite de cap, acoperite cu par lung, matasos; gatul este lung si puternic, pieptul adanc, spatele plat, musculos si inclinat putin spre coapse; labele sunt ovale, puternice, lungi si late, acoperite cu par lung si des.

Coada acestui animal este de lungime medie, este golasa comparativ cu abundenta parului de pe trunchi si se incheie la varf intr-o spirala. Varful acestei cozi oarecum atipice prezinta un smoc de par (fanion).

Comportament Ogar Afgan

Acest caine este demn si distant. Uneori, atitudinea sa sugereaza impresia unei cruzimi bine temperate. La aceasta contribuie privirea impenetrabila specifica acestui caine, asemanatoare cu cea a populatiilor de oameni aspri printre care a crescut. O expresie orientala spune ca un caine Ogar Afgan se uita „la tine” dar si „prin tine”. Este un animal cu o personalitate puternica, incapatanat, egoist, cu o precizie destul de mica in executarea unor exercitii de dresaj, totusi rasa raspunde destul de bine dresajului de supunere.

In prezent, rasa de caini Ogar Afgan este preferata pentru rolul de animal de companie, dar, daca apare un copil in familie, este bine ca atat copilul cat si cainele sa fie invatati sa se respecte reciproc. Sunt animale foarte sensibile, orgolioase, posesive, surprinzand adeseori prin reflexe foarte rapide.

Structural, acesti caini sunt calmi, rabdatori si poseda ceea ce noi, oamenii, numim „bun simt”. Din instinct, vaneaza „tot ce misca”, astfel ca nu este indicat sa fie crescut impreuna cu animale mici in gospodarie (pisici, iepuri, gaini, rate etc.). Cand un Ogar Afgan se plictiseste de atentia care i se acorda, se va retrage pur si simplu intr-un colt linistit, departe de multime, si va trage un pui de somn.

Trebuie avuta o mare grija in privinta exercitiului fizic zilnic in cazul unui Ogar Afgan. Daca acest caine va sta prea mult in casa, pe fotoliu, uitandu-se la televizor, se va plictisi groaznic, si un Ogar Afgan plictisit e mai rau decat o pisica. El poate crea daune considerabile locuintei voastre. Va deschide sifonierele si va tari afara toata lenjeria, va roade mobila, se va urca pe masa din camera de zi, incercand sa ajunga la ferestre, pentru a evada. De aceea este recomandat ca acest animal sa petreaca o parte din zi afara, intr-o curte, intr-un tarc, daca nu exista timp pentru a fi plimbat in parc.

Dresaj Ogar Afgan

Din pacate, in cazul rasei Ogar Afgan frumusetea fizica nu este completata de un caracter docil si maleabil. Acesti caini necesita abilitati de dresaj dintre cele mai avansate din partea instructorului, pentru ca sunt foarte dificil de abordat datorita caracterului lor independent si a egoismului. Necooperanti atunci cand li se cer lucruri plasate in afara interesului lor de moment, ei trebuie convinsi prin metode foarte abile si evitand cu orice pret duritatea.

Sunt animale cu memorie foarte buna si un cod de comportament inflexibil. Daca un anume exercitiu de dresaj i-a fost impus prin metode de forta, acest caine va refuza pur si simplu sa-l execute nu numai in sedinta respectiva, ci oricand altcandva. Deci, fiti atenti si incredintati aceasta sarcina dificila unor experti.

Parul foarte lung si matasos, cu o textura fina, caracteristic pentru cainii din rasa Ogar Afgan, acopera salele, picioarele, pieptul, capul si urechile; spatele, incepand de la umeri pana la baza cozii, este acoperit cu par scurt si bine lipit de corp; partea superioara a botului este acoperita cu par scurt si aderent; pe frunte parul este mai lung, cu un mot abundent, matasos, pe crestet.

Toaleta trebuie sa se faca saptamanal, aceasta incluzand imbaiere si periaj, altfel, blana lor se va transforma intr-o masa incalcita. Blana de adult se va dezvolta in jurul varstei de 1 an, pana atunci cateii au blana scurta si pufoasa. Daca blana nu este ingrijita corespunzator, cainii vor deveni susceptibili la infestatiile cu paraziti, pot dezvolta abcese cutanate, boli de piele, micoze.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Ogar Afgan

Cainii din rasa Ogar Afgan nu necesita o ingrijire foarte obositoare sau minutioasa. Cei mai multi proprietari de caini de rasa Ogar Afgan ar trata propozitia anterioara ca pe o gluma, dar, cel putin, aveti o sansa pentru ca lucrurile sa stea chiar asa. Acesti caini se remarca prin blana lor foarte spectaculoasa.

Periajul acestui animal ar trebui sa devina un „ritual” zilnic, iar in cazul unor impedimente legate de timpul la dispozitie, efectuat la o distanta de cel mult 2-3 zile. Periodic, odata cu periajul, se ajusteaza parul de pe varful capului, celebra „boneta” a rasei Ogar Afgan. De asemenea, tineti cont ca exista cateva tunsori standard pentru aceasta rasa de caini, destul de usor de realizat cu ustensilele potrivite, forma obtinuta fiind necesar a fi reajustata cu o frecventa saptamanala.

Boli Ogar Afgan

Din punct de vedere medical, atunci cand facem referire la cainii din rasa Ogar Afgan putem spune ca sunt animale rezistente in fata bolilor, cu o buna stare de sanatate, o caracteristica a majoritatii raselor de ogari. Sunt caini supli, cu o foarte buna rezistenta la efort, dotati pentru a da un bun randament in conditii de efort prelungit.

Aceste animale suple si inzestrate cu un strat subtire se grasime sub piele (ca majoritatea reprezentantilor familiei Ogarilor) au o rezistenta scazuta la anestezice. Din acest punct de vedere, toate interventiile care au in vedere aceasta procedura trebuie revizuite, iar in cazul in care aspectul nu este cunoscut, este bine sa-l subliniati voi atunci cand va adresati unui medic veterinar mai putin experimentat;

Chilotorax reprezinta o afectiune rara, dar uneori identificata in cadrul rasei Ogar Afgan. Boala se manifesta prin fisurarea unor vase de tranzitie in zona toracica, fapt care permite inundarea cu diferite fluide a acestei cavitati. Ca un raspuns al organismului poate sa apara torsiunea pulmonara sau formarea unor fibroame pleurale (dezvoltate pe organele interne ca reactie la pericolul penetrarii lichidului). Aceasta boala este rara la caini, asa cum subliniam, dar Ogar Afgan este una din rasele care sunt semnalate in cazuistica de specialitate;

Un caine Ogar Afgan nu va fi niciodata un pacient rabdator sau permisiv. Acest animal este sensibil la chimicale si deci va accepta foarte greu medicatia. Trebuie sa gasiti metode ingenioase pentru a convinge un Ogar Afgan sa inghita diferite pastile. Nu fortati animalul, cautati sa ii acordati tratamentul in momente favorabile, cand acesta este bine dispus si folositi cuvinte blande. Este recomandat ca medicatia sa ii fie acordata de persoana din familie de care Afganul este cel mai atasat.

De fiecare data cand isi accepta medicamentele, nu uitati sa il recompensati generos si sa il laudati. Daca nu este neaparat necesar, nu apelati la medicul veterinar pentru tratament, pentru ca este posibil ca acest caine pretentios sa dezvolte o fobie pentru cabinetul veterinar, iar voi veti avea probleme de fiecare data cand il veti vizita, chiar si pentru operatiuni de rutina (controale, deparazitare, vaccinuri);

Poze Ogar Afgan

Canise Ogar Afgan

  1. Canisa Kris
  • Adresa: Romania (disponibil numai la comanda)
  • Telefon: 0744.348.950
  • Email: canisa_Kris01@yahoo.com
  • Website: http://www.canisakris.ro/

Alte rase de caini

 

Alte articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii