Caine Ciobanesc de Shetland

Cainele Ciobanesc de Shetland
  • Origine: Scotia
  • Grupa: Ciobanesti si de cireada
  • Greutate: 9 – 11 kg
  • Inaltime: 33 – 41 cm
  • Culori: tricolor(alb, negru, maro)
  • Dresaj: usor, este inteligent si are disponibilitate pentru a invata
  • Ingrijire: blana dubla necesita periere deasa
  • Temperament: inteligent, activ, calm, energic
  • Sanatate: ia in greutate usor
  • Pui: 4 – 6 pui
  • Media de varsta: 12 – 15 ani
  • Alte nume: Ciobanesc de Shetland, Sheltie, Shetland Collie, Dwarf Scotch Shepherd, Toonie dog, cainele Sheltie, Caine ciobanesc scotian, The Shetland Sheepdog

Origine

Cainele Ciobanesc de Shetland este denumit dupa insula Shetland din Scotia. Initial rasa a luat nastere in urma inperecherii dintre Border Collie si cainii din Groenlanda adusi de vanatorii de balene, de navigatori, comercianti si navalitori. Incepand cu secolul 18 exemplare de Shetland au fost aduse in Anglia unde crescatorii au inceput un proces de ameliorare a rasei.

Mai tarziu dupa o serie de imperecheri controlate cu caini de tip spitz a rezultat rasa de astazi. Initial s-a numit Shetland Collie, dar pentru ca se crea confuzie cu cealalta rasa Collie numele a fost schimbar in Shetland Sheepdog (Ciobanesc de Shetland).

Procesul de selectie a durat pana in secolul 19. In secolul 20 rasa a fost oficial recunoscuta. Primul Sheltie inregistrat a fost o femela cu numele „Badenock Rose”

In insula unde si-a avut originile rasa a disparut treptat, cainele fiind inlocuit cu „fratele” mai mare Border collie.

Hrana Ciobanesc de Shetland

Numarul de mese este 2, desi 3 ar fi ideal. Cantitatea de hrana depinde de marimea cainelui, varsta, metabolism si nivelul de activitate. Fiecare caine este unic, la fel ca si oamenii.

Se spune ca sanatatea unui caine se vede in nivelul de activitate si in blana. La Ciobanescul de Shetland se poate vedea foarte bine acest lucru pentru ca este un caine energic si are o blana lunga.

Daca va hraniti cainele cu mancare cumparata din magazin, fie ca este uscata sau umeda, aveti grija sa fie de calitate. Daca optati pentru mancarea gatita in casa aveti grija la proportille de proteine, vitamine sau grasimi. Tineti cont de faptul ca Ciobanescul de Shetland este predispus la obezitate.

Cainele trebuie sa aiba la dispozitie in permanenta un bol cu apa pentru a bea cand ii este sete. Retineti ca dulciurile nu sunt bune pentru animalele de companie. Daca vreti sa-i faceti o bucurie mergeti la un magazin de animale si cumparatii recompense. Ciocolata este toxica pentru caini.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Ciobanesc de Shetland

Ciobanescul de Shetland Are inaltimea de 33 – 41 cm si greutatea de 9 – 11 kg. Este un caine de talie mica-medie. Ochii sunt de culoare inchisa sau albastri. Urechile sunt mici, scurte cu varfurile indoite in fata. Nasul este negru. Coada lunga acoperita de par lung este purtata lasat.

Blana dubla si lunga ii asigura cainelui o protectie termica si impotriva intemperiilor. Acesta naparleste aproape tot timpul anului.

Culorile standard ale ciobanescului de Shetland sunt maro, alb si negru. Cele mai multe exemplare au blana in trei culori: alb, negru si maro. Exista si exemplare la care predomina culoarea maro sau lipseste aproape in totalitate.

Cainii care au culoarea alba mai mult de 50% din suprafata corpului sunt depunctati in cadrul concursurilor. Mai sunt si caini ale caror gene au fost modificate si pot avea blana alb cu negru si albastru sau maro cu alb si albastru in diferite proportii.

Comportament Ciobanesc de Shetland

Cainele Ciobanesc de Shetland este inteligent, activ si muncitor. Are o personalitate calma si daca nu are sarcini de indeplinit s-ar juca toata ziua cu stapanii sau alte animale de pe langa casa.

Latra mult pentru ca cere atentie, cauta camarazi de joaca. Multe exemplare sunt foarte active, dau dovada de o energie fantastica si sunt greu de stapanit pana ce nu si-o consuma.

Iubeste copii, se intelege bine cu cei mici si poate fi un companion placut. Este recomandat pentru cei care au timp sa-i asigure o periere aproape zilnica. Nu are tendinte agresive, nu sunt irascibili si nu ataca neprovocat. In general sunt timizi si retinuti.

Desi nu este un caine mare este nu are incredere in straini, prudenta este una din calitatile lui. Este folosit la paza casei, manarea turmelor de oi si ca animal de companie.

Este in foarte bun catarator si saritor, este rapid, precis si disciplinat. Ar topai toata ziua.

Dresaj Ciobanesc de Shetland

Dresajul este modalitatea de comunicare dintre caine si om. Este ca o scoala in care invata cum sa se comporte in societate. Ciobanescul de Shetland, ca si orice caine, are nevoie de dresaj.

Avantajul lui este ca prinde mult mai repede decat alti caini. Are inteligenta, dorinta de a invata si de a-si multimi stapanul.

Are nevoie de socializare, miscare si dresaj. Trebuie sa stie cel putin comenzile de baza (sezi, stai, culcat, etc.) pentru a putea comunica mai usor. Adora ca dresajul sa aiba multe provocari. Are instincte puternice de caine de turma.

Sunt caini de paza foarte buni. Sunt considerati unii dintre cei mai destepti caini din lume.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Ciobanesc de Shetland

Ciobanescul de Shetland nu este un caine greu de ingrijit, dar necesita putina rabdare. Blana lunga si dubla are nevoie de periere regulata pentru ca ii cade parul aproape in toata perioada anului.

Atentie la ghemotoacele de par, ciulinii care ii poate lua de afara. In afara de blana nu uitati sa verificati urechile si ghearele periodic(mai ales cei care cresc aceasta rasa la bloc).

Iubeste miscarea in aer liber pentru ca este un caine activ. Executa cu placere toate sarcinile care i se dau pentru a-si multumi stapanul. Nu faceti economie de laude pentru le va merita.

Sunt preferati ca animale de companie pentru afectivitatea, atasamentul si blandetea de care dau dovada.

Boli Ciobanesc de Shetland

Cainele Ciobanesc de Shetland poate fi predispus la sindromul cainelui mic. Boala se refera la unele probleme de comportament ale unora rase de caine.

Cu un dresaj corespunzator si o activitate normala benefica animalului sunt sanse foarte mici ca boala sa se manifeste. Pentru cei care stau la bloc plimbarile zilnice, care trebuie neaparat sa fie cel putin doua, dimineata si seara, sunt obligatorii.

Predispunerea la obezitate. Cainele poate lua in greutate cu usurinta daca nu face miscare. Se poate elimina daca companionul isi face rutina zilnica de exercitii si plimbari.

O boala genetica cu risc scazut este o anomalie care este prezenta mai mult la rasa Border collie, dar se pare ca mai apare si la Shetland.

Alte boli care au mai fost intalnite la Shetland sunt: epilepsia, displazia de sold, sindromul cutanat sau boala von Willebrand. Aceste boli nu vor aparea neaparat la fiecare exemplar.

Poze Ciobanesc de Shetland

poze caine ciobanesc de shetland

poze caine ciobanesc de shetland

Canise Ciobanesc de Shetland

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii