- Origine: Germania
- Grupa: Working
- Greutate: Masculi: 34–45 kg Femele: 27–41 kg
- Inaltime: Masculi: 66–72 cm Femele: 61–68 cm
- Culori: negru, maro, alb, roscat, albastru
- Dresaj: mediu
- Ingrijire: usor de intretinut
- Temperament: alert, obedient, energic, einfricat, inteligent
- Sanatate: sensibil la raceli
- Pui: 6 – 10 pui
- Media de varsta: 11 – 13 ani
- Alte nume: Dobermann Pinscher, Dobe, Warlock Doberman, Doberman dog
Origine Dobermann
Doberman este un caine de paza originara din Germania. Aparitia acestei rase este strans legata de activitatea germanului Louis Dobermann care si-a propus, la sfarsitul anilor 1800, sa creeze cainele de paza perfect.
Cu sprijinul unui compatriot, Otto Goeller, acest deziderat a fost atins in anul 1890, anul oficial de aparitie a rasei Dobermann. Rasele folosite in programul de incrucisari controlate si de selectie au fost Rottweiler, Pinscher cu parul neted, Beauceron (un caine ciobanesc intalnit in nordul Frantei), Marele Danez si Manchester Terrier.
De asemenea, s-au produs unele ameliorari succesive utilizandu-se exemplare din rasa Old German Sheperd Dog, Ogar Englez si Weimaraner.
Denumiti alternativ si Dobermann Pinscher sau, simplu, Doberman, acesti caini au fost obtinuti pentru prima oara in orasul Apolda din landul Thuringia. Karl Friedrich Louis Dobermann, „parintele rasei”, era colector de taxe, o meserie primejdioasa in acea perioada pentru ca starnea multe resentimente in randul cetatenilor, unii neezitand sa le dea o forma concreta.
De aceea, el s-a gandit ca un caine de paza si protectie impunator si capabil sa intimideze eventualii agresori prin simpla prezenta ar fi foarte potrivit in contextul dat. Obiectivul pe care si l-a propus a fost acela de a reuni intr-un exemplar canin de talie mijlocie combinatia ideala intre forta, loialitate, inteligenta si ferocitate.
Munca sa a fost desavarsita in timp de Otto Goeller si Phillip Gruening. Modul in care diferitele rase de caini au fost folosite la incrucisarile care au permis aparitia Dobermann-ului nu se cunoaste cu exactitate. Singurele contributii documentate la crearea rasei sunt incrucisarile cu Ogarul Englez si cu Manchester Terrier-ul. Recunoasterea oficiala a rasei a venit in 1900.
Hrana Dobermann
La baza sanatatii, longevitatii si formei fizice bune a cainelui este alimentatia echilibrata si de calitate. Tipul de alimentatie trebuie sa corespunda nevoilor individuale a organismului si sa difere in functie de etapa ciclului de viata – perioada de crestere, caine adult, perioada de imbatranire – si particularitatile starii fiziologice (lipsa activitatii fizice, incarcare ridicata, sarcina, etc.).
Hrana uscata are unul din avantajele incontestabile – compozitia acesteia este echilibrata tinand cont de particularitatile de varsta si fiziologice ale cainelui, necesita doar cateva minute pe zi. Mancare nu se strica in conditiile depozitarii, poate fi luata la pachet in cazul unui drum lung.
Trebuie sa stim ca toate tipurile de hrana se impart in trei categorii – clasa super premium, clasa premium, si clasa econom. Diferenta intre acestea nu este doar la pret, ci si la compozitie, respectiv calitate.
Hrana din clasa econom este fabricata din materie prima de calitate joasa – in principal din derivate cu adaugarea de cereale de calitate inferioara si soia. in cazul alimentatiei cu hrana uscata din clasa econom in organismul animalului apare un deficit de diferite vitamine si aminoacizi, ceea ce poate duce la disfunctii ale metabolismului, dereglari ale digestiei, alergie si alte probleme de sanatate.
Consistenta si capacitatea de a fi asimilata a hranei nu este mare, si astfel consumul lor este mai mare, decat a tipurilor din clasa premium si super premium.
Alimentatia „naturala”
are atat avantajele sale, cat si dezavantaje. Avantajul principal consta in valoarea incontestabila a substantelor nutritive, care se gasesc in produsele naturale. Dezavantajul – necesita mult timp, dificultate in echilibrarea alimentatiei. In ratia cainelui trebuie neaparat sa intre urmatoarele produse:
Carne – produsul principal in alimentatia cainelui, sursa de proteine cu valoare nutritiva ridicata. in alimentatia cainelui, care primeste doar hrana naturala, aceasta trebuie sa fie de nu mai putin de 30% din volumul total al mancarii.
Carnea poate fi de: vita (preferabil), manzat, miel (care nu este grasa) cu exceptia carnii de porc. Carnea trebuie neaparat sa fie proaspata, preferabil taiata in bucatele (carnea tocata nu este recomandata, pentru ca se asimileaza mai greu).
Pentru cainele adult pot fi utilizate si derivatele din carne fierte – stomac, inima, ficat, plamani. Oasele nu reprezinta o hrana pentru animale, insa pot fi folosite la prepararea supelor.
Incepand cu 2 luni, catelul poate primi os de vita mare – rozandu-l catelul isi antreneaza musculatura maxilarelor si curata dintii de tartru, si, desigur o sa primeasca o mare placere de la procesul respectiv. Nici intr-un caz sa nu dati oase tubulare – aschiile provenite de la acestea pot rani grav intestinele. Oasele fierte pot duce la constipatie.
Pestele – sursa valoroasa de proteine si substante minerale. Pestele oceanic se da crud, curatat in prealabil de oase si taiat bucati (pentru catelusi, la canii adulti poate fi dat intreg, cu tot cu oase).
Pestele poate fi dat 1 – 2 ori pe saptamana in loc de carne (portia de peste la greutate trebuie sa fie de 1,5 – 2 ori mai mare decat cea de carne, deoarece valoare nutritiva a pestelui este mai mica decat cea a carnii).
Pestele de rau este permis doar fiert (multi pesti de apa dulce sunt purtatori de viermi). Atentie! Unele tipuri de pesti oceanici sau de apa dulce contin un ferment care distruge vitamina B1!
Oua – produs cu valoare nutritiva ridicata, insa albusul crud se asimileaza greu, si contine o substanta care distruge vitamina H – asa ca oul e mai bine sa fie fiert, sau doar galbenusul crud (in combinatie cu alte produse). Nu se recomanda a se da mai des de 1-2 ori pe saptamana.
Lactate – branza de vaci, chefir, iaurt etc. sunt utile pentru canii de orice varsta. Pe primul loc se situeaza branza de vaci, fiind sursa principala de calciu usor asimilabil si proteina valoroasa. Laptele integral este mai bine sa fie exclus din ratia cainilor adulti – nu se asimileaza in organism si provoaca dereglari ale stomacului.
Cereale – orez, ovaz trebuie sa intre in alimentatia cainelui in cantitati mici. Painea – in cantitati mici sub forma de paine uscata, preferabil din faina de secara sau graham. Legume – morcov, varza dovleac, dovlecei si alte legume sunt folositoare – se dau rase sau taiate marunt, pot fi combinate cu smantana. Verdeata cruda – patrunjel, salata, marar, ceapa verde – continut bogat de vitamine..
Fructe – de obicei de dau in cantitati mici in calitate de desert. In cazul alimentatiei naturale, in ratia cainelui trebuie sa intre neaparat Vitamine si Minerale separat.. Produsele care nu sunt preferabile in alimentatia canilor: fainoase (paste, paine din aluat de cozonac), cartofi (practic nu este asimilat in organism), mazare, fasole, dulciuri, produse sarate sau otetite, mezeluri, oase tubulare. in mancare nu se adauga condimente (piper, frunza de dafin, etc).
Daca decideti sa treceti cainele de la alimentatia „naturala” la hrana uscata , faceti-o treptat, in decursul a 1-2 saptamani.
Alimentatia combinata.
Multi posesori de caini utilizeaza tipul de alimentatie combinat, combinand produsele naturale cu hrana industriala, desi producatorii de hrana industriala considera acest lucru inadmisibil. intr-o astfel de varianta de alimentatie se poate face in felul urmator: dimineata – mancare uscata, seara – carne cu legume sau branza de vaci.
In acest caz portia de hrana uscata si respectiv cea naturala) se reduc pana la jumatatea normei zilnice. Tipul combinat de alimentatie poate fi aplicat numai in cazul in care ii dati cainelui hrana uscata de calitate superioara. si controlati neaparat procesul de digestie la caine!
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Dobermann
Caini cu alura foarte eleganta, care dau impresia de noblete innascuta. Corpul este compact, bine balansat, musculos si exprima robustete fara a parea greoi. Dobermann este un caine foarte puternic pentru talia sa, cu spatele scurt, gatul uscativ si musculos si picioare lungi.
Linia spatelui coboara usor catre trenul inferior. Blana este dispusa pe un sigur strat, si este alcatuita din fire scurte, lucioase, groase si foarte aderente la corp. Capul este relativ mare, de forma conica si botul lung, cu dantura foarte bine dezvoltata.
Ochii de culoare inchisa (nuante de caprui) sunt plasati la distanta, usor migdalati si foarte expresivi. Urechile acestor caini se cupeaza in mod traditional. si coada se taie scurt, de regula in a 3-a zi de viata.
Fara interventii, coada si urechile sunt asemanatoare cu cele ale copoiului ca forma si marime. Membrele acestui caine sunt perfect paralele, mersul sau fiind unul elastic, uniform, cursiv, cu o foarte buna acoperire a terenului.
Culoare: negru, maro inchis, albastrui sau caramiziu cu pete ruginii deasupra ochilor, pe bot, gat, labe, piept si sub coada; noile varietati de culoare sunt reprezentate de cafeniu cu pete mai deschise la culoare (varietatea Isabella) si albastru cu pete mai deschise .
Comportament Dobermann
Sunt caini de paza care simt nevoia unei coordonari si cooperari permanente din partea omului. Ei dau dovada de vitalitate, o foarte buna energie,loialitate si fac dovada unei agilitati deosebite. Dobermann este un caine inteligent, raspunde foarte bine in dresaj si etaleaza o atitudine pozitiv-afirmativa, dovedindu-se supus si cooperant in fata unui instructor versat si experimentat.
Acesti caini sunt neinfricati si foarte determinati atunci cand sunt pusi in fata unei amenintari sau a unei sarcini de lucru. Poseda o doza semnificativa de ferocitate dar care poate fi tinuta strict sub control. Nu sunt atat de agresivi si periculosi pe masura reputatiei, dar trebuie luati in seama. Femelele sunt adesea mai incapatanate si mai greu de educat decat masculii.
Este un caine de paza innascut, plasat pe o pozitie fruntasa in topul celor mai bune rase cu asemenea abilitati, se dovedeste un protector loial al familiei si un bun companion pentru persoanele active, care desfasoara un program variat de exercitii si antrenamente sportive.
Poate performa cu rezultate bune ca si caine de urma, poate fi utilizat in programe cu rol terapeutic, se regaseste printre rasele canine utilizate de fortele de politie in serviciul specific.
Este fidel familiei dar mai ales unei persoane. Trebuie socializat de mic pentru a se intelege cu alte animale din gospodarie si cu alti caini.
Ca in toate cazurile in care vorbim de cainii de talie mare, nu este indicat ca un Doberman sa fie lasat in compania copiilor de varste mici fara o atenta supraveghere. Se recomanda un stapan experimant pentru acesti caini de rasa, nu sunt indicate persoanele care nu au mai avut caini.
Dresaj Dobermann
Prezinta un instinct de protejare a stapanului foarte puternic si nu au nevoie de instructaj specific pentru a fi calificati ca si caini de paza. Patruleaza foarte eficient un perimetru si tin la distanta fara eforturi prea mari eventualii intrusi.
Exceleaza in dresajul de supunere, dar este nevoie de fermitate si de stimulare pozitiva pentru obtinerea celor mai bune rezultate. Dobermann este deseori utilizat ca si caine-ghid pentru persoanele cu dizabilitati.
Nu trebuie exacerbate sub nici o forma pornirile agresive. Nu este recomandat sa fie lasat nesupravegheat in prezenta copiilor de varste mici. Este periculos cu cei necunoscuti.
Cele mai citite articole
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Dobermann
Trebuie protejati in anotimpul rece, caci blana subtire nu le ofera o protectie termica suficienta. in rest, sunt caini de exterior, le place sa patruleze un perimetru imprejmuit, au nevoie de miscare si exercitii. Simt nevoia unui contact cat mai strans cu membrii familiei, nu reactioneaza bine daca sunt izolati si ignorati.
De asemenea, tot ca o particularitate specifica rasei Doberman, coada este taiata scurt la varsta de 3 zile. In unele tari, cum este Anglia, decuparea urechilor si taierea cozii cainilor Doberman este interzisa pin lege. Fara interventii, coada si urechile vor creste ca la Copoi.
Boli Dobermann
Dobermann este un animal foarte sensibil la raceli. Blana se intretine usor si nu ridica probleme de ingrijire iesite din comun.
Afectiunile fata de care este cel mai expus: dilatatia cardiaca, maladia Wobbler, alopecia, osteosarcomul si displazia de sold.
Se recomanda deparazitarea regulata pentru a evita inflamatiile si iritatiile care pot aparea.
Durata de viaţa este mai mica ca la alti caini: 11-13 ani.
Poze Dobermann
Canise Dobermann
in curand..
Comentarii