Rasa de Caine Dog Argentinian

caine_dog_argentinian

 

  • Origine: Argentina
  • Grupa: Hunting/Non-sporting
  • Greutate: 36–45 kg
  • Inaltime: 60–67 cm
  • Culori: alb
  • Dresaj: dificil de dresat
  • Ingrijire: blana scurta
  • Temperament: Perseverent, iute, curajos, loial
  • Sanatate: are nevoie de protectie iarna
  • Media de varsta: 10-15 ani
  • Alte nume: Cainele de Cordoba

Origine

Dogul argentinian este o rase de caini care isi are originea în ciinii de lupta de Córdoba. Rasa initiala a fost dezvoltata in orașul argentinian cu același nume, de amatorii de lupte canine.

Argentinianul Antonio Nores Martinez, un medic pasionat de vanatoare, a inițiat în anii ’20 ai secolului trecut primele experiențe prin care isi propunea să obtina, plecand de la dificilul caine de lupta de Cordoba.Cainele de Cordoba a fost obtinut, la randul sau, din exemplare de Bull Terrier importate din SUA. Cainii de Córdoba erau deosebit de agresivi, fiind greu de stapanit.

In afara luptelor erau folosiți si la vanatoarea de mistreți. Comportamentul dur al acestor animale și dificultatea cu care erau ținuți sub control au dus, în timp, la extinctia rasei.

Hrana Dog Argentinian

Dogul Argentinian trebuie hranit temeinic, pentru a intretine o buna rata de crestere si dezvoltare a musculatorii si pentru asigurarea tuturor nutrientilor necesari pentru intarirea sistemului osos si mentinerea in stare foarte buna a articulatiilor.

Daca hranirea nu ii va facilita si sustine rata naturala de crestere si dezvoltare veti avea la varsta de 1,5 ani un caine dezechilibrat fizic, inestetic din punct de vedere al standardului rasei, dar care isi va mentine mentalul specific, de animal angajat si temerar.

mai mult ..

Ca orice Mastiff, are maniere foarte slabe la masa, preferand sa se napusteasca asupra vasului de hrana si sa „hapaie” intreaga cantitate. Gura foarte larga si dentitia puternica il ajuta in acest proces inestetic de hranire mult prea energica. Fiti atenti sa domoliti mereu frenezia hranirii, inca din stadiul de pui, pentru a-l obisnui cu un ritm de hranire mai lent. Veti evita astfel o multime de probleme gastro-intestinale si temutul risc reprezentat de torsiunea gastrica. Un catel din rasa Dog Argentinian va primi, pana la varsta de 6 luni, 3-4 mese pe zi.

Obisnuit cu potentialitatea unui surplus de hrana atunci cand se arata „hamesit”, micul pui va face rapid conexiunile mentale, evident in favoarea sa. Pentru ca Dogul Argentinian este un caine inteligent, dincolo de aparenta sa duritate si de imaginea de gladiator.

De fiecare data cand va veni la masa, el se va grabi sa dea impresia de „hameseala” consumand in graba portia initiala si mizand pe slabiciunea voastra pentru a primi un supliment. Odata ce a realizat aceasta conexiune, va va fi foarte greu – daca nu imposibil – sa-l dezobisnuiti sa manace in graba, „ca un apucat”.

Trecerea la hrana de adult se va face, conform recomandarilor expertilor, la varsta de 12-14 luni. La maturitatea deplina, adica in jurul varstei de 2 ani, va trebui sa faceti o ajustare a orarului de masa, dar si a cantitatii de hrana prevazuta in meniu, in sensul scaderii acesteia. Un organism complet dezvoltat va avea nevoie de nutrienti in masura in care efortul depus il va obliga la consumul caloriilor.

In situatia in care sunteti o persoana foarte activa si va permiteti sa desfasurati periodic exercitii complexe si solicitante insotit de cainele vostru Dog Argentinian (3-4 plimbari lungi pe zi, drumetii saptamanale in teren accidentat, vanatori, exercitii complexe in mediul acvatic, dresaj intens pentru concurs etc.) este necesar sa proiectati o dieta cu formula complexa, bogata in nutrienti, vitamine si minerale.

Daca insa viata cainelui vostru va fi mai sedentara, rolul pe care il aveti este de a echilibra dieta in mod corespunzator. Intotdeauna este bine sa cereti sfatul unui nutritionist specializat in animale de companie si / sau a unui medic veterinar.

 

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Comportament Dog Argentinian

Perseverent, iute, curajos, loial și foarte îndrăzneț. Devotat fără rețineri membrilor familiei de adopție, el se arată precaut și suspicios în prezența străinilor. Manifestă o atitudine dominantă în prezența altor animale, este irascibil față de alți câini de sex masculin, chiar dacă a beneficiat de socializare.

Este un bun vânător de haită, dar preferă să acționeze independent. Forța deosebită și toleranța destul de scăzută față de străini îl pot face periculos, de aceea se recomandă un comportament prudent.

Dacă este bine educat se dovedește echilibrat și disciplinat, fără să fie nici prea gălăgios. Nu trebuie provocat, amenințat sau lovit.

Este un câine de talie mare, cu corpul de formă dreptunghiulară. Este foarte musculos dar nu greoi, corpul ceva mai alungit în raport cu înălțimea sugerând disponibilitate pentru efort. Picioarele sunt relativ lungi, aproximativ jumătatea valorii înălțimii la umăr.

Cele mai citite articole

Capul este rotund, mare, cu botul scurt și lat, cu buza superioară în exces, acoperind ca un fald maxilarul inferior. Mușcătura acestui câine este foarte largă. Trufa mare, bine reliefată, este de culoare neagră (uneori prezintă mici pete roz).

Ochii sunt mici, oblici, plasați la distanță, de culoare închisă. Urechile sunt de mărime medie, prinse sus și lateral pe craniu, lăsate pe lângă obraji în mod natural, dar de obicei sunt cupate. Coada este lungă, depășind jareții și este purtată atârnat, cu vârful ușor arcuit.

Coada are un rol important în alergare, permițând câinelui să își mențină echilibrul la virajele strânse. Blana este dispusă pe un singur strat, are firul drept, scurt, bine lipit de corp. Culoarea de bază este alb pur, uneori împestrițat cu mici pete de culoare neagră, dar nu foarte evidente (pale și inconsistente).

Seamănă cu American Pit Bull Terrier, dar culoarea albă și talia sensibil mai mare îl diferențiază clar.

Dresaj Dog Argentinian

Sunt destul de dificil de dresat, din cauză că au un temperament puternic, dominant și independent. Se recomandă persoanelor cu un psihic puternic, echilibrate și care au experiență în dresajul câinilor de talie mare, puternici.

Atenția stăpânului trebuie concentrată pe menținerea unui echilibru psihic stabil și evitarea situațiilor conflictuale.

Dacă se începe dresajul de la vârste mici si este aplicat de o manieră fermă, perseverentă, dar lipsită de durități, se va dovedi disciplinat și cooperant.

Particularitati Dog Argentinian

Are o capacitate pulmonară deosebită si este capabil să hăituiască pe distanțe lungi vânatul mare și poseda o rezistență înaltă la durere pentru a se confrunta cu șanse reale cu felinele mari precum jaguarul și puma.

Nu abandeaza lupta chiar în situația în care este rănit serios.

Sunt câini adaptați mai mult mediilor calde, deci au nevoie de protecție termică suplimentară pe timpul anotimpului rece.

Se adaptează bine traiului în aer liber, într-o curte mare, bine îngrădită, pe durata sezonului cald, dar se recomandă să fie ținuți în interior iarna (se vor comporta bine, au un nivel de activitate scăzut în casă).

Trebuie să participe cu regularitate la exerciții, plimbări lungi și alergări, pentru a se menține în formă și a-și consuma energia.

Figurează pe lista raselor canine potențial periculoase, dar dresajul adecvat este cheia păstrării sub control a acestor câini.

Boli Dog Argentinian

Nu sunt câini pretențioși. Nu năpârlesc prea abundent și necesită doar un periaj ocazional. Sunt animale curate, care își însușesc corect și temeinic igiena de interior.

Au nevoie de multă mișcare și de ocazia de a-și consuma energia. Mulți proprietari preferă să le cupeze urechile (ocazional și coada).

Reacționează bine la contactul cu apa. Sunt predispuși la îngrășare, deci este nevoie de un control atent al dietei.

Prezintă o foarte bună stare de sănătate. Boli mai frecvente: surzenia (corelată cu prezența pigmentului alb), displazia de șold, iritațiile și alergiile pielii. Sunt sensibili la insolație.

Poze Dog argentinian

poze dog argentinian

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii