- Origine: Marea Britanie
- Grupa: toy dog
- Greutate: 6 – 8.2 kg
- Inaltime: 30 – 33 cm (12-13 inch)
- Culori: Tricolor, negru, maro, ruby
- Dresaj: inteligent, usor de dresat
- Ingrijire: necesita periere periodica
- Sanatate: predispus la anumite boli
- Pui: 3 – 5 pui
- Media de varsta: 9 – 14
- Alte nume: Ruby Spaniel, Blenheim Spaniel, King Charles Spaniel dog
Origine
In tipul secolului al 16-lea un tip de catel mic era popular in randul nobilimii din Anglia. Oamenii acelor timpuri au crezut ca acest caine este capabil sa tina puricii departe, iar unii chiar au crezut ca poate preveni unele boli de stomac.
Deseori a fost numit „spaniolul bland” sau „mangaietor” si doamnele il preferau cand calatoreau cu caruta pe timpul iernii pentru ca era usor si tinea de cald cand le statea in poala. Exista chiar si un mit in care a fost emis un act care confirma intrarea in orice loc public al cainilor king charles spaniel.
Mai tarziu in timpul domniei regelui William al III-lea si a reginei Maria a II-a cainele si-a pierdut popularitatea in fata mopsului. Dupa incrucisare celor doi (mops cu king charles spaniel) a aparut king charles spaniel-ul de astazi cu botul scurt si fruntea proeminenta.
In prima parte a secolului 18 John Churchill, primul duce de Marlborough a preferat rasa king charles spaniel de culoare alb si roscat pentru vanatoare. Ducele a apreciat rasa pentru ca este capabila sa tina pasul cu un cal la trap. Datorita diversitatii de culoare si a personalitatii lui a luat nastere la Blenheim king charles spaniel cavalier si de aici a devenit cunoscut mai departe. La inceputul secolului 20 s-au facut incrucisari pentru a recrea rasa originala.
Primul standard a fost creat pe baza unui exemplar numit „fiul lui Ann” si recunoscut de kennel club ca si king charles spaniel tip cavalier. Al doilea razboi mondial a provocat un regres drastic populatia scazand foarte mult in anii ’40. Istoria rasei in America este relativ scurta. Primul king charles spaniel cavalier inregistrat a fost in anul 1956 de catre W. Lyon Brown care impreuna cu Elizabeth Spalding si alti entuziasti au fondat primul club al acestui caine in America, care exista si astazi.
Hrana King Charles Spaniel
Care este cea mai buna mancare pentru king charles spaniel cavalier? Nu exista asa ceva. Ca si oamenii si animalele au diferite preferinte nutritionale, de aceea nu putem spune ca exista un fel anume de mancare, dar puteti sa-i oferiti chiar voi o masa echilibrata si sanatoasa.
Daca cunoasteti nevoie nutritionale ale cainelui ii puteti selecta produsele alimentare corecte si astfel va puteti asigura ca el traieste o viata lunga si sanatoasa. In salbaticie cainii vaneaza animale mai mici precum iepuri, veverite, etc, consumandu-le in intregime, piele, carne, oase. Pe langa carne s-a observat ca mai consuma si boabe sau ierburi.
In acest fel cainele salbatic are un regim alimentar complet care contine si grasimi si fibre. Cainele de companie nu trebuie sa mai vaneze pentru a-si asigura hrana zilnica, aceasta ii este oferita de stapan, practic sanatatea lui depinde de stapan, de aceea stapanul trebuie sa-i cunoasca nevoie nutritionale.
Fie ca mancarea ii oferi mancare gatita sau mancare cumparata (personal recomand mancarea pentru caini deoarece compozitia fibre, grasimi, vitamine, etc este alta decat cea a oamenilor, cainelui nu-i fac bine toate mancarurile gatite de om, ex ciorbe si altele ) este bine sa supravegeati cel putin la inceput pana se ajunge la un echilibru daca ii prieste cainelui, daca are blana ca la incepu, scaunul este sanatos, energia, etc.
Cateva detalii pentru alegerea alimentelor: Proteinele sunt piatra de temelie pentru tesutul muscular si oase. Cea mai buna sursa de proteine este carnea, este usor digerabila. Cainii adulti ar trebui sa primeasca aproximativ 20% proteine la o masa. La pui sunt recomandate 20-25% proteine deoarece acestia sunt in crestere. Grasimile dau energie si ajuta la transportul vitaminelor in corpul cainelui. Acizii grasi sunt cei care fac blana sa straluceasca. A se avea grija sa nu se faca exces cu grasimile ca altfel o sa rezulte un catel rotund sau un porcusor. Acestea sunt recomandate in proportie de 5%. Vitaminele si mineralele sunt recomandate pentru metabolism, energie si pentru sistemul sau imunitar. Fibrele sunt recomandate pentru sistemul digestiv si pentru absorbtia de substante nutritive.
Daca va hotarati sa modificati dieta cainelui acest lucru se face treptat. Se amesteca putin din noua hrana cu cea veche in prima zi, putin mai mult a doua zi, si in timp de o saptamana din ce in ce mai mult.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect King Charles Spaniel
King charles cavalier este una din rasele cele mai jucause. In trecut a fost considerat un caine care sta in poala si cainii adulti de astazi mai au tendinte si placerea sa stea sara in poala stapanului.
Trebuie sa recunoastem ca spre deosebire de alte rase este un catel de talie mica. Standardul rasei este intre 30 pana la 33cm inaltime, cu greutatea cuprinsa intre 4,5 si 8gk. Blana libera este de obicei dreapta, dar sunt si exemplare cu blana usor ondulata.
Urechile, coada si labele sunt mai ondulate decat restu corpului la adulti. Rasa are patru culori recunoscute: alb, negru, roscat si maro. Cateii pot avea o singura culoare, dar majoritatea au 2-3 nuante de culoare.
Comportament King Charles Spaniel
Potrivit statisticilor publicate de kennel club, king charles spaniel cavalier a fost al 6-lea cel mai popular caine in Mare Britanie in 2007 cu 11422 de exemplare inregistrate intr-un singur an.
Popularitatea lui este in crestere in America, in 2008 s-a clasat in primii 25, iar statistic sunt in urcare. Cluburi nationale de king charles spaniel cavalier exista si in Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Noua zeelanda, Norvegia, Africa de Sud, Spania, Suedia, s.a.
Rasa king charles spaniel cavalier este extrem de afectuoasa, jucausa si rabdatoare. Este o rasa care se intelege foarte bine cu copiii si cu alti caini. Nu sunt timizi si socializeaza usor cu alti caini mai mari. Se adapteaza rapid in aproape toate mediile, familiile si locatiile.
Abilitatea lor de a „comunica” si socializa cu cainii mai mari le aduc un plus atunci cand sunt alesi. Desi rasa socializeaza cu toata lumea, king charles spaniel cavalier-ul este considerat un caine de inteligenta medie. Este un caine curios si jucaus fericit cand i se acorda atentie si este mangaiat in poala sau alaturi de stapan.
Dresaj King Charles Spaniel
Dresajul cainilor, in general, si a lui king charles spaniel cavalier este o parte importanta a dezvoltarii cainelui. Dresajul va ofera practic controlul cainelui. Desi aceast caine este usor de dresat, dornic sa invete si inteligent, ceea ce face placute lectiile de dresaj, veti vedea ca odata ce a prins miscarile se va integra cu usurinta in familie.
Ce ar trebui sa stie cainele tau ? Daca stie comenzile de baza va fi usor de controlat si astfel puteti dialoga cu el simplu. Cele mai uzuale comenzi sunt: stai, sezi, culcat, vino si asteapta. Daca nu doriti sa il dati pe mana unui dresor autorizat si doriti sa il dresati chiar voi, va dezvalui cateva din secrete. Unul din secrete este sa aveti rabdare, nu va asteptati ca animalul sa priceapa din prima.
Fiecare sedinta sa fie scurta, mai bine de 5 ori cate 5 minute decat 25 minute; in acest timp cainele se plictiseste si nu mai acorda toata atentia. Sedintele de dresaj sa fie tinute intr-un loc unde nu-i este distrasa atentia (de o catelusa, baloane, etc). Este important sa nu mustrati cainele daca face altceva sau nu face ce trebuie. Nu tipati, nu dati in el pentru ca nu rezolvati nimic. Nu este vina lui ca nu intelege din prima.
Oricat ar fi de inteligent ramane tot un animal. Fiti perseverent si folositi laude si recompese cand face bine ca sa inteleaga cum sta treaba. Acestea sunt practic bazele dialogului dintre voi si el.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati King Charles Spaniel
Diverse probleme de sanatate afecteaza in particular aceasta rasa, cea mai intalnita problema fiind boala valvei mitrale care duce la stop cardiac. Aceasta apare la majoritatea exemplarelor din aceasta rasa la un momentdat in viata lor si este cauza cea mai des intalnita a decesului lor.
O alta cauza de deces particulara rasei este Syringomyelia, o boala care afecteaza creierul si splina care incepe cu discomfort, apoi dureri din ce in ce mai mari si in final paralizie. Aceasta se datoreaza deformarii partii din spate a cutiei craniene care reduce spatiul si preseaza asupra creierului si nervilor.
Aceasta boala este rara la majoritatea raselor, dar la aceasta apare incepand cu varsta de 6 luni pana la 4 ani in 85% din cateii king charles spaniel cavalier.
Boli King Charles Spaniel
Acesti caini sufera de multe ori din cauza unor probleme serioase de sanatate mostenite genetic cum ar fi boala valvei mitrale, displazia de sold, boli de ochi sau tulburari de auz. Mai pot suferi si de luxatii ale rotulei sau probleme ereditate la ochi, gen cataracta sau displazie retinala.
Poze King Charles Spaniel
Canise King Charles Spaniel
- Canisa Kris
- Adresa: Romania
- Telefon: 0744348950
- Email: canisa_kris01@yahoo.com
- Website: http://www.canisakris.ro/
Alte rase de caini
Cele mai citite articole
Comentarii