
Crowdfunding este un concept revoluționar care s-a dezvoltat începând cu 1997, primul proiect reușit fiind cel al unei formații de muzică rock (Marillion) . Aceasta și-a finanțat turneul cu banii obținuți din donațiile de la fani (60,000 de dolari). Acest nou mod inovativ de a strânge bani în campanii masive pe internet a avut efectul jocului de ruleta online demo – toți oamenii au fost impresionați.
Astfel, în 2021, veniturile generate de crowdfunding se preconizează să atingă valoarea de 114 miliarde de dolari. În cele ce urmează vom analiza ce înseamnă acest concept, care îi sunt avantajele și dezavantajele și care sunt cele mai reușite proiecte de crowdfunding din lume.
Crowdfunding – prezentare generală și statistici
Prima platformă de crowdfunding la nivel global a fost ArtistShare (2000). Un proiect de succes înseamnă, în medie, colectarea unei sume care se cifrează la aproximativ 33, 340 de dolari. Mare mare din proiectele disponibile astăzi sunt în domeniul afacerilor și antreprenoriatului (40%), în timp ce cauzele sociale ocupă 20% din aceste proiecte. Liderii pieței de crowdfunding sunt SUA (42% – anual sunt colectați în jur de 17,2 miliarde de dolari), Marea Britanie (11%) și Canada (5%).
În general, o campanile obișnuită adună în jur de 5,270 de dolari, iar procentul campaniilor reușite (la nivel mondial) este de 22,9%. Campaniile normale au în jur de 92 de susținători, în medie, în timp ce proiectele reușite primesc sprijin de la 316 de susținători. Peste 78% dintre campaniile de succes reușesc să depășească așteptările inițiale. Primele și ultimele trei zile ale campaniei asigură până la 42% din fondurile colectate.
O campanile reușită se bazează foarte mult pe conținut video și audio (sunt colectate cu 105% mai multe fonduri). Oamenii au început să doneze în ultimii ani de pe mobil (17%). Vârsta susținătorilor acestor proiecte este cuprinsă între 24 și 35 de ani. Previziunile specialiștilor indică o creștere anuală cu 16% până în 2025 a veniturilor generate din donații. Astfel, în 2024 se așteaptă ca această piață să ajungă la 118 miliarde de dolari.
Avantajele și dezavantajele programelor de crowdfunding?
Așa cum se întâmplă atunci când joci la un casino online, proiectele de crowdfunding prezintă atât beneficii, cât și dezavantaje. În ceea ce privește avantajele, acestea se referă la:
- Posibilitatea de obține bani fără să trebuiască să plătești taxe și impozite (sunt oferiți sub formă de donații);
- Stabilirea unei forme avantajoase de publicitate și de captare a atenției opiniei publice;
- Obținerea de păreri și opinii despre ideea ta și chiar a sprijinului din partea experților, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea acesteia;
- Posibilitatea de a testa în mod real o idee sau un produs cu ajutorul reacției publicului la acestea;
- Prezentarea ideii/produsului potențialilor investitori care pot să urmărească progresul acesteia și observe dacă se bucură sau nu de succes;
- Faptul că investitorii se pot transformă în cei mai fideli clienți chiar prin intermediul procesului de donații;
- Modalitatea cea mai simplă și rapidă de obține banii care îți sunt necesari fără să fie nevoie să apelezi la alternativa unui credit.
În ciuda avantajelor oferite, nici dezavantajele nu sunt puține la număr:
- Niciunui proiect nu îi este garantat succesul, mai ales dacă acesta nu rezonează cu susținătorii acestui tip de campanii;
- Este necesară desfășurarea unei activități intense de atragere a încrederii susținătorilor pentru proiectul prezentat;
- În cazul în care ținta de finanțare nu este atinsă, atunci toți banii colectați se returnează susținătorilor, neprimind nicio suma din ceea ce s-a adunat până atunci;
- Toate proiectele care nu se bucură de succes îți pot afecta reputația, atunci când este vorba despre o companie/afacere;
- Lipsa protecției prin drepturile de autor poate conduce la furtul intelectual, ceea ce înseamnă că proiectul tău poate fi replicat fără să te poți opune.
Așadar, înainte de a porni pe acest drum, analizează cu atenție avantajele și dezavantajele și alege în mod asumat.
Care sunt cele mai importante platforme de crowdfunding din lume?
Principalele platforme de crowdfunding sunt GoFundMe și Kickstarter. Acesta din urmă numără până în prezent peste 18 milioane de susținători care au contribuit la aproximativ 185, 400 de proiecte reușite. Valoarea donațiilor obținute se ridică la sume cuprinse între 1000 și 10,000 de dolari. Până în acest moment, 37,86% dintre campanii au primit finanțare, în timp ce 304,286 de proiecte nu au obținut sprijinul donatorilor.
GoFundMe a generat 120 de milioane de donații în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari în toată lumea. Trebuie remarcat faptul că valoarea minimă a donațiilor a fost de aproximativ 50 de dolari (40% din cazuri). O nouă campanie de solicitare de fonduri este demarată la aproape 8 secunde pe această platformă. În 2019, peste 60% dintre susținătorii proiectelor erau noi. Cel mai prolific donator a finanțat 234 de proiecte diferite, contribuind de 293 de ori.
Top proiecte reușite de crowdfunding
Există mai multe tipuri de proiecte de crowdfunding, dar cele mai populare dintre ele sunt cele de tip peer-to-peer (persoană la persoană), de investiții, de donații, de recompense și imobiliare. Cele mai reușite proiecte de crowdfunding sunt:
- Pebble Time – 20,338,986 dolari (ceasuri inteligente)
- Coolest Cooler – 13,285,226 dolari (cooler portabil multifuncțional)
- Pebble Time 2 – 12,779,843 dolari (ceasuri inteligente)
- Kingdom Death – Monster 1.5 – 12,393,139 dolari (joc de societate)
- Pebble e-Paper Watch – 10,266,845 dolari (ceasuri inteligente)
Lista celor mai de succes campanii de crowdfunding mai cuprinde Travel Jacket (9,192,055 dolari), Exploding Kittens (8,782,571 dolari), OUYA (8,596,474 dolari), Sling Backpack (6,565,78 dolari) și Fidget Cube (6,465,690 dolari). Toate aceste cifre indică susținerea de care se bucură la nivel global proiectele de crowdfunding cu adevărat interesante.