Curcanul

Curcanul pasare domestica
  • Durata de viata: De la 1 an la 10 ani
  • Unde traieste: Paduri, campii
  • Dieta: Omnivore
  • Clasa: Aves
  • Nume stiintific: Meleagris Gallopavo
  • Ce mananca (mancarea principala): Insecte, seminte
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Serpi, vulpi, ratoni

Cum face curcanul:

Origine

Curcanul e o pasare originara din nordul Statelor Unite ale Americii, fiind domesticita de catre locuitorii continentului american. Exista dovezi clare care atesta ca aztecii foloseau foarte mult carnea de curcan pentru ca e bogata in proteine (atat carnea cat si ouale produse), penele fiind utilizate in scopuri decorative.

Primii curcani au ajuns in Europa datorita spaniolilor care au imprumutat obiceiul cresterii acestor pasari. Odata adusi pe batranul continent, spaniolii au inceput sa perpetueze specia, astfel ca azi avem Curcanul Spaniol sau Royal Palm.

De asemenea, se presupune ca locuitorii coloniilor americane vanau curcani salbatici pentru a-i gati de celebra sarbatoare americana Thanksgiving. Odata cu inceputul secolului 20, popularitatea acestor pasari a atins cote impresionante, ajungandu-se chiar la obtinerea unor specii noi precum Beltsville Small White.

Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, carnea de curcan era un lux, cel putin in Marea Britanie, folosindu-se mai mult carne de gasca sau de vita. Cele mai intalnite specii de curcani din Anglia zilelor noastre sunt Norfolk Black si Norfolk Bronze.

In timpul imperecherii culoarea pielii capului si gatului devin un albastru si rosu aprins, masculul desfasurand coada in forma de evantai.

In prezent, conform statisticilor, israelienii consuma mai multa carne de curcan pe cap de locuitor decat americanii! Dupa aceste doua natii, urmeaza, in ordine, francezii, italienii, britanicii si canadienii.

Hrana Curcan

Furajele granulate sunt consumate cu placere de catre curcani. Curcanii salbatici isi petrec zilele cautand hrana cum ar fi ghinde, seminte mici, insecte si fructe de padure.

Carnea de curcan este una dintre cele mai sanatoase alegeri atunci cand vine vorba de spectrul larg al produselor din carne, acesta e principalul lucru cu care trebuie sa ramanem.

Daca avem grija si ca modul de preparare sa fie cat mai echilibrat si dietetic, fara prajeli, atunci putem extrage si mai multe beneficii.

Nu va speriati daca gustul carnii de curcan nu este spectaculos, aveti la indemana o serie intreaga de condimente usoare sau de legume care sa insoteasca bucata de carne alba din farfurie.

Aspect Curcan

Curcanul  mascul are coloritul mai viu al penajului, care este negru cu reflexe metalice aramii si verzui.

Capul si gatul sunt de culoare rosie, nefiind acoperite de pene. Masculul are deasupra ciocului o cuta (pliu) de piele rosie.

Cele mai citite articole

Curcanul este o specie poligama, un mascul avand de regula 3 – 4 femele.

Un curcan adult poate atinge inaltimea de 1 m si o greutate de 10 kg.

Femelele sunt mai mici (90 cm) cu o greutate de 4 kg.

Caracteristici Curcan

Adapostul curcanilor trebuie sa fie curat si protejat impotriva rozatoarelor. Ca asternut se poate folosi, in functie de eficienta, talaj de lemn, paie de cereale si coji de floarea-soarelui.

Se aseaza talajul sau paiele uscate uscate si curate intr-un strat comod pentru pasare. Se amplaseaza hranitorile si adapatorile astfel incat sa fie usor accesibile.

Fiinca traiesc in paduri, in special in America de nord, curcanii salbatici inopteaza pe crengile mai joase ale copacilor (da, curcanii salbatici pot zbura!)

Pielea golasa de pe cap si gat se poate schimba la culoare. Aceasta poate fi gri, alb, rosie sau albastra in functie de starea curcanului, cand acesta este in dificultate, emotionat, etc.

Reproducere Curcan

Se recomanda cresterea separata a masculilor de femele. O curca va depune oua o perioada de 24 de saptamani, timp in care va depune in jur de 18 oua.

Perioada de incubatie a unui ou de curca este de 28 de zile. E foarte important ca mediul in care traiesc femelele si cel in care sunt depozitate ouale, sa fie curat, pentru a se evita transmiterea unor virusi patogeni precum microplasma. Intre 10 si 14 zile se pot observa ouale fertile si cele infertile.

Cele din urma se vor scoate din incubator. Dupa cele 28 de zile, puii rezultati vor fi alesi, separandu-se masculii de femele deoarece exista diferente de crestere intre cele doua sexe.

Hrana puilor consista in principal in faina de malai, mancare din soia imbogatita cu vitamine si minerale. In functie de varsta si felul in care se dezvolta, se vor adauga portii de hrana bogata in proteine, carbohidrati si grasimi.

Asigurarea temperaturii optime este obligatorie in primele 4 saptamani. Recomandam utilizarea acidifiantilor in apa de baut, mai ales in primele 3 saptamani. Puii de curca se pot vaccina contra Pseudopestei aviare la 10, 21 si 42 zile.

La aproximativ 2 luni de viata se recomanda un tratament preventiv antiparazitar, mai ales atunci cand in aceeasi gospodarie exista si gaini. In cazul aparitiei unor semne de boala adresati-va imediat unui medic veterinar.

Poze Curcan

Stiati ca…
  • Stiati ca pieptul de curcan fara piele este cea mai slaba carne ? 100 g piept de curcan contin doar 0,5 g grasimi, de aceea poate fi inclus cu incredere in regimul celor care au probleme cu greutatea.
  • Carnea de curcan este una dintre cele mai bogate surse de aminoacizi. In plus, are un continut scazut de grasimi si este bogata in fier, zinc si magneziu – toate acestea fiind vitale pentru sanatatea organismului.
  • Denumirea curcanului in limba engleza este turkey, s-a crezut in mod eronat ca tara lui de provenienta ar fi Turcia.

<<<< Inapoi la animale domestice

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii