Gaina

Gaina pasare domestica
  • Durata de viata: Intre 5 si 11 ani
  • Unde traieste: Gospodarii
  • Dieta: Omnivor
  • Clasa: Aves
  • Nume stiintific: Gallus gallus domesticus
  • Ce mananca: Seminte, fructe, insecte, fructe de padure
  • Pradatori: Oameni, vulpi, ratoni

Cum face Gaina:

in curand..

Origine

Gainile domestice, descinzand din stramosul salbatic Gallus, o pasare care se aseamana foarte mult cu unele din gainile de curte in privinta culorii penajului, a conformantiei corporale si a sunetelor pe care le scoate.Domesticirea gainilor s-a facut in Asia cu mult inainte de era noastra.

Primele mentiuni scrise despre prezenta gainilor domestice in Europa se intalnesc la greci, numeroase referiri facand si scriitorii romani, marturii ale existentei gainilor domestice in Europa transmitandu-ne atat galii, cat si slavii vechi. Domesticirea a determinat unele modificari morfologice, fiziologice si de comportament.

Aparitia modificarilor morfologice, precum si amplificarea celor fiziologice sant strict legate de anumite schimbari in baza ereditara a organismului pasarilor, manifestate dupa zeci si zeci de generatii (poate sute, chiar mii) crescute in captivitate si imblanzite.

Nu se stie cum au ajuns gainile pe teritoriul actual al tarii noastre, prin intermediul cui si nici in ce perioada. Oricum, gaina, puiul si cocosul au devenit extrem de populare lucru care se vede nu doar in ceea ce punem pe masa, dar si in limbaj.

Din gaina au derivat cuvinte ca gainar si gainarie. Acest fapt denota ca gainile erau ieftine, cel ce se preta la furtul unei gaini fiind un raufacator de mica anvergura. De aici, gainarul si gainaria au fost legate de infractiuni minore.

Exista si unele expresii interesante: a se culca odata cu gainile, a avea orbul gainilor, de rasul gainilor (curcilor), cant? gaina in casa, prost ca o gaina, ca o gaina (curca) plouata etc. Sunt fraze pe care le folosim mecanic, de cele mai multe ori fara sa ne gandim de unde provin.

Hrana Gaina

De obicei gainile nu sunt pasari foarte pretentioase. Nu au nevoie de hrana specifica, mai ales daca le cresti pentru oua si carne.

Tarate, porumb, grau, iarba, salata, ceapa, rosii, de toate mananca.

Evident, din cand in cand e bine sa le dai si niste furaje speciale, disponibile pe piata din Romania.

Comportament Gaina

Desi pentru cei batrani sau pentru cei care au crescut la tara, a tine pasari in ograda nu pare o treaba prea complicata, lucrurile nu sunt niciodat? atat de simple.

Pasarile de curte nu pot locui toate in acelasi loc. Incompatibilitatile exista chiar si in ograda. In functie de tip, grupa de varsta, specie, pasarile trebuie crescute separat.

In functie de specie si pasarile au anumite nevoi. De exemplu, ratele mute nu prea se inteleg cu gastele iar gainile pitice nu sunt prietene cu maiestuosii curcani.

De asemenea, puii de gaina e bine sa-i ferim de prezenta gainilor mai mari, mai ales de cocosi. In primul rand din cauza virusilor pe care puii ii pot dobandi dar si deoarece gainile mai mari ii vor bate pe cei mici.

E indicat ca in tarcul gainilor sa existe o portiune mare cu iarba. Iarna, cand temperaturile scad, gainile trebuie sa aiba un cotet unde sa nu patrunda gerul .

Temperatura din cuibar nu trebuie s? scada sub 13 grade celsius. Daca e prea frig, nici gainile nu vor da oua. Pentru a preveni imbolnavirea pasarilor, e bine sa existe un sistem de ventilatie, cu atat mai mult daca in cuibar umezeala se situeaza la un nivel ridicat.

Aspect Gaina

Majoritatea stiu cum arata o gaina sau un cocos.

Cele mai citite articole

Este vorba despre o pasare cu cioc ascutit, cu pene viu colorate, picioarele se termina cu gheare, aripile nu sunt foarte lungi, din acest motiv nici nu zboara decat cativa metri maxim.

Sa vedem cateva din rasele de gaini:

Kurokashiwa
Rasa Kurokashiwa este considerata a fi parte a grupului pasarilor ornamentale cu coada lunga si, desi are un tipat destul de lung, nu face parte si din grupul pasarilor „cantatoare” japoneze. Acest cocos provine dinre-o linie dezvoltata in Japonia Central-Nordica si prezinta o forma frumoasa, particulara, si o coada bogata cu o linie exceptionala. Exista, de obicei, doua tipuri predominante de penaj.

Penele de pe spate sunt foarte bogate , dar nu expresiv de lungi. Strigatul acestui cocos este lung si puternic, fara unduiri si alte sunete. Unele surse afirma ca pasarea Kurokashiwa nu este o pasare cu strigat puternic si nu ar trebui sa fie incadrata in aceasta categorie, dat toate exemplarele acestei rase existente in Europa au tipatul foarte lung.

Fata gainilor este complet neagra, iar a cocosilor este negru-roscata, cu mult pigment negru la baza crestei. Tapla piciorului este de culoare olive inchis cu pete. Unghiile de la degete trebuie sa fie de culoare cenusie inchisa. Pasare mare, gaina este mama excelenta de la natura. Daca este manuita in mode regulat, aceasta rasa poate deveni foarte afectuoasa si pot fi animale de companie minunate.

Totenko
Rasa Totenko este o membra a grupului cu strigat lung, alaturi de Kurokashiwa, Tomaru si Koyeoshi. Nu trebuie confundata cu rasa German Phoeix, cu care prezinta multe similaritati (lobii urechilor albi, pene lungi). Factorul distinctiv dintre Totenko si Phoenix este constituit de picoarele de culoare verde-olive si de coada mai degraba deschisa, decat stransa, a pasarilor Totenko.

Un alt factor de diferentiere este carcasa si corpul, care sunt mai usoare si mai delicate in structura decat ale pasarilor Phoenix. Datorita caracteristicilor prea similare cu rasa Phoenix, rasei Totenko i-a fost refuzata recunoasterea in Germania in ultimii ani.

Aceste pasari sunt, in primul rand, pasati cu tipat lung, si, doar in al doilea rand, pasari cu coada lunga. Daca este incrucisata cu alte rase, vocea se poate pierde destul de repede.

Cel mai important in reproducerea supravegheata a acestor pasari foarte delicate este sa cooperati cu alti crescatori si sa faceti schimb de animale, atunci cand este nevoie de sange proaspat in procesul de selectie.

Pasarea Totenko este, pe cat de rara, pe atat de spectaculos de frumoasa, iar tipatul acesteia este un adevarat cantec. Ce care doresc sa creasca astfel de pasari trebuie sa fie pregatiti sa dedice mult timp si efort, deoarece aceste pasari, ca majoritatea pasarilor japoneze, nu au natura puternica si rezistenta a pasarilor europene. Totenko, ca si alte pasari ornamentale (Shamo, Ko-Shamo, Chibi) sunt foarte sensibile la bacterii si la bacteriile virale din lumea vestica.

Fiti pregatiti cu medicamente coccidioase mai ales cand sunt tinere, deoarece multe dintre aceste pasari pot muri dintr-o data datorita infectiilor cu bacterii comune. Caracteristici generale: creasta simpla, lobul urechii este alb, ochii sunt de culoare rosu-maroniu

Ohiki
Gainile din rasa Ohiki sunt mici de statura, iar marimea corpului variaza in funtie de linia particulara a culorii pasarilor.

Ceea ce este foarte important la aceasta rasa este carcasa Chabo sau Cochin, tartita acestor pasari micute avand o forma distinctiva, bine rotunjita. Exista, deasemenea, diferite tipuri de Ohiki, in functie de penaj, unele dintre aceste tipuri avand ceva mai mult sange de Onagadori, ceea ce i-a imprimat caracteristica cozii lungi, lunga de peste 90 cm. Nu toti japonezii sunt de acord cu aceasta linie de reproducere. Unele tipuri au coada de 60-80 cm, fiind mai usor de carat de aceste pasari micute.

Penele de pe spinare trebuie sa tinga pamantul. Culoare picioarelor este olive, iar aceasta culoare este reflectata si la lobii urechilor pana cand pasarea atinge maturitatea in dezvoltare. Este de remparcat faptul ca lobul urechii reflecta culoarea picioarelor, lucru destul de rar.

Rasa Ohiki prezinta cateva probleme de reproducere, dar, in general, nu este la fel de delicata ca alte rase japoneze crescute si in Europa.

Reproducere Gaina

Toate animalele se ghideaza dupa instinctele naturale de baza, iar gainile nu fac exceptie. Unul dintre cele mai puternice instincte manifestate de gaini este acela de a cloci. Clocirea este un proces ciclic prin care majoritatea gainilor trec la anumite perioade de timp.

Odata ce ti-e clar ca pasarea cloceste, trebuie sa fii foarte vigilent. Este normal pentru o closca sa isi paraseasca cuibul doar o data sau de doua ori la 24 de ore pentru a se hrani, a bea apa si a-si face nevoile! Trebuie sa te asiguri ca bea apa si mananca, deoarece risca sa se imbolnaveasca serios daca nu bea lichide timp de 24-48 de ore. S-ar putea sa fie nevoie sa o iei in brate si sa o duci la locul de hrana si de baut apa.

Desi accesul la hrana si apa trebuie facilitat cat mai mult posibil, trebuie sa rezisti tentatiei de a pune orice mancare langa cuiburi, deoarece acest lucru va descuraja gaina sa se miste si, poate, va incepe sa isi faca nevoile in cuib. Pentru a reduce riscurile asociate cu activitatea scazuta si infectii parazitare, o gaina care cloceste trebuie verificata si, la nevoie, tratata cu medicamente potrivite.

Gaina ar putea sa slabeasca in timpul clocrii, dar partea buna e ca peste 21 de zile, closca te va rasplati cu unul sau mai multi pui pufosi si te vei putea bucura ca Mama Natura si-a facut din nou treaba, ajutand gaina sa isi creasca puii.

Poze Gaina

Stiati ca …
  • Puii de gaina absorb vitamina D din soare cu ajutorul penajului
  • O gaina face, in medie, intre 250 si 270 de oua pe an
  • Gainatul produs de o gaina pe parcursul vietii poate genera suficienta energie pentru ca un bec de 100W la lumineze timp de 5 ore.
  • Hranite cu anumite vopsele, gainile pot face oua colorate.
  • Viteza maxima de deplasare a unei gaini este de 14km/h.
  • In lume exista mai multe gaini decat oameni.

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii