- Durata de viata: Intre 14 si 15 ani
- Unde traieste: Omniprezent
- Dieta: Carnivor
- Clasa: Mamifer
- Nume stiintific: Felis silvestris catus
Cum face pisica:
Cum toarce pisica:
Origine
Pisica de casa, pisica domestica (Felis catus) sau mata este un mamifer din ordinul carnivorelor, familia Felidae, subfamilia Felinae (feline). Este alaturi de oameni de peste 9500 ani si in prezent este cel mai cunoscut animal domestic in toata lumea.
Pisica este foarte apropiata de pisica salbatica europeana (Felis silvestris silvestris). Pisica traieste in stransa legatura cu oamenii de cel putin 3500 de ani, fiind folosita de catre egipteni pentru a tine departe soarecii.
In ciuda domesticirii, pisica nu a pierdut abilitatea de a trai in salbaticie, unde formeaza colonii. Potrivit studiului publicat in Journal of Archaeological Science, egiptenii au fost cei care au transformat pisicile in animale domestice.
Conform unor studii de specialitate:
Un copil care creste cu un animal in casa isi dezvolta un sistem imunitar mai puternic, este mai rezistent la agenti patogeni, este mai putin predispus la alergii, se imbolnaveste mai greu si este in general mai sanatos decat ceilalti copii.
Un copil care creste cu un animal in casa invata sa isi asume responsabilitati, este mai putin egoist si se adapteaza mai bine social decat alti copii. In plus, el nu va avea manifestari violente nici fata de animale, nici fata de oameni – isi va dezvolta o personalitate echilibrata si isi va ascuti simtul de observatie.
Hrana Pisica
Cu toate ca majoritatea pisicilor domestice nu trebuie sa-si prinda hrana, instinctul lor este de a vana. Nasul sensibil detecteaza rapid hrana.
Datorita picioarelor lor cu pernite moi, ele isi pot urmari prada fara sa fie observate, pana cand sunt destul de aproape pentru a sari. Prind prada cu ghearele si o omoara cu o muscatura puternica, in mod obisnuit la ceafa, rupand gatul victimei.
Chiar si o pisica domestica are instinctele de vanatoare ale rudelor sale salbatice. Deseori pisicile se joaca cu prada lor, in loc sa o omoare imediat. Ele vaneaza de obicei noaptea, prinzand soareci, pasari mici si insecte.
O pisica este mofturoasa cand i se da mancare pentru ca simte cand mancarea nu este buna, aceasta poate fi ori stricata ori este ceva ce nu mananca ea de obicei. Pisicile evita multe mirosuri, adica nu mananca orice. In general pisica se fereste de mancarurile cu otet, lamaie, citrice si tot ce este intepator, acru, amar, vinuri, banane, praf de copt, etc.
Alimentul ei principal in jurul careia ar trebui sa fie toate mancarurile este vanatul. Chiar daca este domestica are instinctele de vanator bine dezvoltate.
Pisica prefera ficatei, carnea de iepure, curcan, gasca, etc, gatita intr-un anume fel sau la plic pentru pisici. Daca ii dati mancare la plic sau la conserva este bine sa variati. In timp poate face alergii si nu este sanatos. Gandeste-te cum ar fi sa mananci tu numai tocana de cartofi 15 ani de zile.
In afara de mancare este musai sa aiba apa proaspata zilnic la discretie.
Aspect Pisica
Scheletul pisicii este format din 250 de oase. La nivelul capului se remarca dentitia, incisivi, canini si premolari, fara molari (nu are nici un dinte plat). Aceasta sfasie hrana si o inghite fara a o mesteca. Vertebrele gatului sunt scurte, iar coloana vertebrala foarte flexibila.
Vertebrele cozii prelungesc coloana vertebrala, numarul acestora variind in functie de rasa. Coada are rol in echilibru. Labele anterioare se termina cu cinci „degete” prevazute cu gheare retractile keratinoase; labele posterioare, mai lungi, se termina cu patru „degete”, de asemenea prevazute cu gheare retractile.
Cele mai citite articole
Muschii spatelui sunt foarte flexibili, cei ai labelor posterioare puternici, particularitati care confera animalului suplete si o „detenta” ampla in sarituri.
Parul pisicii este alcatuit din fire lungi care poarta „desenul” (pete, dungi etc.), la baza carora se gasesc fire mai scurte si in final, puful, toate acestea asigurand o buna izolatie a corpului. Simtul mirosului la pisica este de patru ori mai dezvoltat decat al omului si are o importanta majora in viata sociala a felinei, in delimitarea teritoriului. De altfel, mirosul este mijlocul de a verifica daca hrana nu ii este alterata sau otravita.
Caracteristici Pisica
Cateodata pisicile care impart acelasi mediu de viata pot sa se lupte, fiind o modalitate de demonstrare a abilitatilor; poate fi totodata o joaca inofensiva. De asemenea, este si modul stabilirii unei ierarhii intr-un grup de pisici sau o cale de atentionare a unei feline cand incalca o regula a grupului. Imediat ce s-au despartit, acestea trebuie separate in incaperi separate, pana cand nu mai au tendinta de a se lupta. Niciodata stapanul nu intervine fizic in lupta lor, deoarece acesta poate fi zgariat sau muscat serios.
Pisicile au nevoie sa zgarie, fiind procesul prin care se indeparteaza straturile inutile ale tesutului cornos care constituie ghearele. Prin intindere se exerseaza muschii, incheieturile si tendoanele. Daca pisica zgarie mobila din casa, inseamna ca are nevoie de o suprafata pe care sa isi ascuta ghearele. Pentru a elimina aceasta problema, stapanii pot achizitiona suprafete de ascutit ghearele, pozitionandu-le in locuri cu cel mai mare interes pentru pisici.
Pisicile stresate sau bolnave pot zgaria sau musca oamenii, comportament care poate aparea cand pisica nu are chef de alintari si mangaieri, mai ales pe burta. Mana nu trebuie retrasa brusc din ghearele sau dintii pisicii, provocandu-se astfel ranile mai grave. Pisica nu trebuie scuturata, lovita sau palmuita, deoarece ea nu va intelege de ce este batuta, ci doar ca oamenii pe care ii iubeste o lovesc din motive necunoscute.
Pisica este un animal independent. Spre deosebire de caine, ea se plimba si se curata singura.
Mieunatul este manifestarea sonora a pisicii; in general un animal discret, ea poate uneori cauta a se face remarcata mieunand ore intregi, fie pentru a cere de mancare, fie pentru a cere sa i se deschida usa, de exemplu. Unele rase de pisici sunt mai zgomotoase decat altele, cum ar fi siamezele.
Inca din primele zile de viata, puiul de pisica toarce in timpul suptului, iar mama ii raspunde. Ea toarce din placere, la fel de bine ca in suferinta: stresata, ranita sau chiar muribunda, o auzim torcand. Cel mai des, ea toarce pentru a-si exprima dependenta; fata de mama la nastere, fata de om mai tarziu, cand este bolnava sau cand este mangaiata.
Pisica doarme in medie 15-18 ore pe zi, fiind activa doar circa 6-9 ore, mai ales o parte din timpul noptii, perioada propice vanatorii. Conform unor studii, pisica este animalul cu cea mai mare proportie de faze de somn paradoxal in timpul carora ea viseaza. In acest timp, s-a constatat o activitate electrica foarte intensa a creierului, ochilor si muschilor.
Motivele cele mai comune pentru care pisicile sunt displacute de oameni sunt reactiile alergice la alergeni cum ar fi saliva si parul de pisica. Spalarea pisicilor frecvent (imbaierea saptamanala elimina 90% din alergenii purtati de pisica in mediul respectiv).
Reproducere Pisica
Pisicile sunt apte de reproducere in general incepand cu varsta de noua luni (s-au vazut totusi pisici nascand la numai sapte luni). Femela trece prin numeroase perioade de „calduri”, mai ales intre primavara si toamna. in aceste perioade, femela pisica adopta un comportament hiper-activ si destul de neplacut pentru proprietari: cauta mangaieri, se freaca si se tavaleste pe jos, miauna strident pentru a anunta starea ei motanilor din imprejurimi.
Cat despre masculi, ei isi marcheaza teritoriul proiectand jeturi de urina foarte puternic mirositoare. Daca li se permite sa iasa, ei se lupta adesea cu alti masculi, slabesc si isi neglijeaza toaleta, fapt care ii expune la riscuri de contaminare sau la contractarea de boli. Este recomandata sterilizarea precoce.
Cand masculii de pisica sunt pe punctul de a se acupla cu o femela, trebuie mai intai ca aceasta sa fie de acord. in timpul acuplarii, masculul se urca pe spatele femelei si o imobilizeaza, muscand-o de pielea gatului. Spre sfarsitul actului, femela are tendinta de a geme, enervata.
Cauza este ca penisul masculului este astfel alcatuit, incat mici formatiuni spinoase stimuleaza dureros vaginul femelei in scopul de a declansa ovulatia. Cu ocazia fiecarei penetratii, femela va emite un nou ovul, fapt care explica existenta puilor de aceeasi generatie care pot proveni din tati diferiti.
Gestatia dureaza aproximativ 60 de zile, pisica purtand in medie 4 pui. La trei saptamani, mamelele femelei se maresc in volum si se inrosesc. Apoi abdomenul i se umfla, iar pofta de mancare va creste pe masura ce sarcina inainteaza catre termen. in timpul gestatiei, pisica va cauta afectiunea umana; se recomanda ca stapanii sa mangaie abdomenul pisicii, pentru a obisnui puii cu contactul uman.
La sapte saptamani, pisica va incepe sa caute un loc linistit si izolat, potrivit pentru a naste (un dulap, o cutie de carton…). La apropierea termenului (intre 60 si 70 de zile de la conceptie), pisica devine agitata, de aceea este important ca stapanul sa fie prezent, sa o asiste.
Dupa aproximativ 20 de minute de la declansarea contractiilor, pisica va naste primul pui, apoi urmeaza ceilalti, rapid sau chiar dupa mai multe ore, mergand pana la 24 de ore pentru a termina nasterea. Puii se nasc protejati de un invelis pe care pisica il sfasie si apoi linge puiul pentru a-i stimula respiratia, sfarsind prin a manca placenta, care contine elemente nutritive si a taia cordonul ombilical.
Puiul va cauta sa suga imediat dupa nastere, continuand apoi la intervale de 20 de minute. Pentru a obisnui puii cu contactul uman, trebuie ca stapanii sa-i ia in mana zilnic, fara insa sa se depaseasca durata de 5 minute. Puiul de pisica se naste orb si surd, cantarind intre 80 si 100 de grame; dupa 7-10 zile de la nastere, cand va deschide ochii, acestia sunt de culoare albastra, pana la varsta de doua luni, cand se vor schimba in culoarea definitiva. Alaptarea dureaza trei luni, timp in care pisica isi va invata puii sa se spele, sa se hraneasca, sa vaneze etc.
Pisica are instinctul matern foarte dezvoltat: ea se va ocupa cu devotament de pisoi, ii va supraveghea, isi va petrece tot timpul cu ei si ii va disciplina, la nevoie. in general, pisicile adulte vor fi prezente atunci cand puii pleaca sa „descopere” lumea, iar la unele rase, chiar masculul ia parte la educatia progeniturii.
Poze Pisica
Stiati ca …
- Pisica este singura felina care toarce cand este adult.
- In momentul de fata pisica este cel mai popular animal.
- Pisicile domestice prind un numar foarte mare de pasari, reptile si rozatoare anual ? Unele din specii ajungand chiar la disparitie.
- Mai mult de jumatate din zi o dorm, cele mai active momente sunt dimineata si in amurg.
Comentarii