Porcul

Porcul domestic
  • Durata de viata:  13 si 15 ani
  • Unde traieste: Paduri / Gospodarii
  • Dieta: Omnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Sus scrofa
  • Ce mananca: Radacini, seminte, frunze
  • Pradatori: Oameni, lupi, serpi

Cum face porcul: 

Origine

Marele Alb (Sus scrofa domesticus) este de departe cea mai des intalnita rasa din lume. In 1981, in Anglia erau inregistrati 3.990 porci din rasa Marele Alb, plasandu-i astfel in varful topului raselor de porci in tara lor de origine.

Marele Alb se distinge prin aspectul lor deosebit de pitoresc, urechile ridicate, culoarea alba, piele rozalie si laterale adancite.

Au fost valorizati pentru productia de bacon inca de la inceputurile rasei. Dupa cum sugereaza si numele, se caracterizeaza prin marime. Rasa este originara din Yorkshire County, Anglia, dar este greu de stabilit evolutia lor exacta.

Numarul porcilor domestici este de aproximativ 961 milioane de capete din care 190 de milioane in Europa si 489 de milioane in China.

Hrana Porc

Ingrasarea porcilor este mai rentabila la varsta tanara; ingrasarea la varsta mijlocie incepe la 6 luni iar la cea adulta dupa 12 luni sau dupa ce animalul a fost scos de la reproductie.

Furajele care intra zilnic in hrana porcilor trebuie sa fie usor digestibile, cu alte cuvinte acestea sa poata fi usor transformate de catre stomacul porcului in substante ce pot fi asimilate in organism si apoi sa fie transformate in carne.

Cel mai bun coeficient de digestibilitate al hranei este cel cuprins intre 80-90 % din cantitatea totala si acesta se realizeaza cand hrana administrata are la baza orz si porumb.

Aspect Porc

Porcul  are botul alungit, pielea groasa poarta numele de sorici si este acoperita de peri aspri si rari.

Pentru a usura clasificarea lor, rasele de porci au fost impartite in 4 mari grupe:

  • 1. rase mixte unde regasim Marele Alb, Landrace, Duroc.
  • 2. rase de carne unde sunt incluse Pietrain, Landrace Belgian, Hampshire.
  • 3. rase de reproductie grupa din care fac parte Meishan, Jianxing (rase chinezesti).
  • 4. rase locale care se intalnesc predominant in zonele defavorabile, unde conditiile de crestere a animalelor sunt precare.

Porcii din rasele mixte sunt buni atat pentru reproductie cat si pentru ingrasare si carcasa, porcii de carne sunt crescuti aproape exclusiv pentru carcasa iar porcii chinezesti din rasele de reproductie ofera cele mai mari recolte: intre 14 si 17 purcei la o singura fatare.

Aproape orice mic fermier stie ca o cocina cu porci trebuie sa fie lipsita de rozatoare. Sa nu uitam ca micutele mamifere sunt responsabile de transmiterea multor boli, multe dintre ele mortale. Asadar, cele mai periculoare boli ce pot afecta porcii sunt: ascaridioza, trichineloza, scabia sau paduchii.

In functie de capacitatea productiva porcii se clasifica in:

  • rase primitive, apropiate de primii porci rezultati in urma domesticirii (Stocli, Baltaretu)
  • rase ameliorate, ce poseda insusiri productive medii (Bazna)
  • rase perfectionate care grupeza rasele cu insusiri productive superioare (Landrace, Marele Alb)

Alte rase de porci: Rasa Marele Alb, Rasa Landrace, Rasa Duroc, Rasa Pietrain, Linia sintetica 345-Peris.

Caracteristici Porc

Marele Alb este privit ca fiind o rasa dintr-o bucata si rezistenta, putand suporta variatii climaterice si ale altor factori inconjuratori. Abilitatea lor de a se incrucisa si imbunatati alte rase i-a transformat intr-un factor important in productia comerciala de suine.

De decenii sunt cunoscuti ca animale favorite pe pietele pe care se cauta carne de porc si bacon de calitate superioara. Tendinta lor de a creste si a nu depune grasime in exces i-a facut sa fie preferati atat aolo unde sunt crescuti pentru talii mai mici, cat si pe pietele pe care sunt crescuti pentru a atinge talii mari.

Porcul Mare Alb este recunoscut pentru instinctele sale materne ridicate, cat si pentru productia mare de lapte. Nu sunt numai supli si activi, dar sunt si destul de stabili pe picioare. Isi poarta lungimea considerabila cu gratie si usurinta.

Inaltimea lor, sau lungimea picioarelor, ii ajuta sa ramana activi si sa aiba o viata lunga. Desi Marele Alb a fost creat initial ca o rasa activa si de exterior, se descurca foarte bine si in conditii de aglomerare si spatiu limitat.

Reproducere Porc

Maturitatea sexuala se atinge inainte de varsta de un an. Scroafa poate naste chiar si 15 purcei la prima nastere. Perioada de gestatie si frecventa starii de „calduri” este de aproximativ: 15, respectiv 21 de zile. La a doua perioada de „calduri” este recomandata imperecherea.

Dupa 12-16 ore, adica a doua zi dimineata, dupa momentul in care s-a dezvoltat asa numitul ” reflex de acceptat” (adica accepta ca masculul sa se urce pe ea), putem spune ca a venit timpul imperecherii.

Crescatorii noi trebuie sa stie ca : scroafa domestica nu este violenta si nu musca in apararea purcelusilor, ci doar face galagie, dar recomand atentie pentru ca mai sunt exceptii.

O scroafa sanatoasa, data la monta la varsta si greutatea corporala optime, intretinuta si hranita corespunzator, poate produce purcei pana la varsta de 6 – 7 ani, timp in care fata de circa 8 – 10 ori.

De obicei, scroafele sunt folosite mai frecvent pentru 4 – 8 fatari.

Factori care influenteaza cresterea porcilor:

Factorii exogeni se refera la: cantitatea, calitatea si modul de administrare a hranei, conditiile de ingrijire, tehnologia de crestere si ingrasare, modul de efectuare a transportului.

Factorii endogeni sunt rasa, nivelul de ameliorare al animalelor, sexul, prolificitatea, capacitatea de alaptare, numarul si greutatea purceilor intarcati, precocitatea si valorificare furajelor, sanatatea si rezistenta organismului, randamentul la sacrificare si calitatea carcasei. Sexul influenteaza de asemenea productia de carne.

Masculii castrati si necastrati dau o cantitate de carne mai mare cu 8-10 % decat femelele, dar femelele dau o carne mai superioara din punct de vedere calitativ, si cu grasime mai putina.

Poze Porc

Stiati ca …
  • Porcii nu se pot uita la cer.
  • La porci orgasmul tine 30 minute.
  • porcul are unul din cele mai fine mirosuri.