Origine
Gecko pisica (Aeluroscalabotes felinus) face parte din Familia Gekkonidae, Genul Aeluroscalabotes. Poate fi intalnita in salbaticie in Thailanda, Kalimantan, Singapore, Malaezia si Indonezia.
Aceasta specie are doua subspecii: Aeluroscalabotes felinus felinus si Aeluroscalabotes felinus multituberculatus.
Fata de gecko de zi din Madagascar care cauta razele soarelui, gecko pisica vietuieste in zone inalte cu ape curgatoare. Prefera temperaturile mai scazute si umbra padurilor.
Se numeste gecko pisica deoarece are gheare retractabile si doarme cu coada pe langa corp intocmai ca o pisica.
Poate fi intalnit sub denumirea: Malaysian Gecko cat, The gecko cat, etc.
Hrana Gecko pisica
Cand vine vorba de soparle toata lumea stie ca se hranesc cu insecte. Gecko pisica pe langa insecte se hraneste si cu unele mici nevertebrate pe care le prinde in apropierea apei.
In captivitate se recomanda greierii, larvele si gandacii. Nu uitati sa-i dati prin pudra de calciu in medie de 3-4 ori pe saptamana inainte sa-i manance.
Pentru o dieta cat mai corecta este bine sa-i oferiti animalului hrana variata. In afara de „miscatoare”, adica mancare vie, o puteti alinta cu diverse salate de fructe.
Calciul si vitaminele sunt necesare pentru a suplini nutrientii care nu ii poate lua din hrana. Atentie, sa nu exagerati cu calciul sau vitaminele pentru ca altfel animalul va avea probleme de sanatate.
Caracteristici Gecko pisica
Gecko pisica este printre putinele specii care traiesc la altitudini asa mari si prefera umiditatea si temperaturile mai scazute. Este o specie semiarboricola care iese in cautare de hrana numai noaptea.
Culoarea variaza intre maro si rosu caramiziu. In cazul acestei specii femelele sunt mai mari decat masculii. Ele ating, la maturitate, lungimea de 17cm, pe cand „domnii” numai 10-11cm.
Gecko pisica duce o viata solitara, cautandu-si perechea numai in perioada de reproducere. Asemenea lui Gecko pisica nici gecko pisica nu are degete adezive (adica nu se poate deplasa pe aproape orice suprafata). Este nevoita sa se deplaseze la sol sau in copaci ajutandu-se la nevoie si de coada prehensila(se poate agata cu ea).
Daca vreti sa achizitionati una nu uitati in primul rand sa va documentati si sa-i realizati terariul corect. O soparla care traieste in conditii necorespunzatoare nu are in general prea multe zile.
Daca tot am ajuns la terariu acesta este bine sa fie pe cat de lat pe-atat de inalt. Avand in vedere ca este o specie careia ii place sa se si catere trebuie sa-i oferiti posibilitatea sa faca acest lucru.
Decorul poate fi alcatuit dintr-un substrat sau pamanat in care poate fi plantat o specie de planta naturala pe care sa se catere.
Este bine sa evitati plantele artificiale cand animalele de companie depind de ele in captivitate. In acvariu mai merge sau cand ai o pisica, cu toate ca nu sunt ca cele naturale.
Temperatura ziua trebuie sa fie intre 24-28 grade celsius, iar noaptea 20-23 de grade. Incalzirea este bine sa se face partial in acvariu pentru a lasa posibilitatea „chiriasului” de a alege un loc mai cald sau un loc mai putin cald.
Ascunzatorile, trebuie sa fie cel putin doua, si umiditatea sunt foarte importante. Minim 80% trebuie pastrata umiditatea relativ constanta. pentru a face acest lucru puteti crea un mic colt de apa in partea de jos(daca puneti si o planta naturala cu atat mai bine) sau un vas mare.
Recomandat este sa pulverizati de 2-3 ori pe zi apa in acvariu. Apa NEAPARAT trebuie sa fie plata sau apa de osmoza inversa, cunoscuta in mai multe tari sub numele de RO, deoarece este sensibila la apa de la robinet si se poate umbolnavi cu usurinta.
Substratul poate fi din cocos. Va ajuta sa pastrati umiditatea si este foarte practic. Manipularea nu este recomandata deoarece este in general timida cu un stil de viata solitar si izolat. Este probabil si unul din motivele pentru care nu este preferata de multi crescatori.
Reproducere Gecko pisica
Dimorfismul sexual este relativ simplu. Femelele sunt aproape duble fata de masculi. Mai sus am specificat ca o femela are aproximativ 17cm, pe cand un mascul putin peste 10cm.
Dezavantajul este ca gecko pisica se inmulteste foarte greu in captivitate. Este recomandat sa mai fi avut macar o reptila sau o soparla similara inainte.
Un alt dejavantaj este faptul ca multi neexperimentati cer cate un gecko pisica pe care il chinuie si in cele din urma moare.
Asta din cauza faptului ca nu inteleg ca este o spefie nocturna si ca nu toate exemplarele s-au adaptat la viata in captivitate. Multe din ele provin din traficul cu animale, adica sa fie luate din mediul lor natural.
Dupa imperechere femela depune de cateva ori cate doua oua. Perioada de incubare este de aproximativ doua luni, iar temperatura medie de 25-26 grade celsius.
Speranta de viata este undeva in jur de 15 ani.
Poze Gecko pisica
Stiati ca ..
- Desi este un animal popular, cunoscut crescatorilor de reptile acesta este mai rar in captivitate deoarece este destul de dificil de crescut si are o limita de stres foarte scazuta.
- In Tailanda cresterea in captivitate si exportul acestui animal sunt interzise.
- Cresc pana la aproximativ 20cm , iar femelele sunt mai mari decat masculii ?
Citeste si despre Gecko Leopard
Bibliografie:
- http://www.grathwohl.dk
Comentarii