Origine
Calugarita este numele popular al unor insecte din ordinul Mantodea, familia Manteidae, genul Mantis, ce cuprinde aproximativ 2000 de specii, majoritatea fiind specii torpicale si subtropicale. Mantis in limba greaca inseamna profet.
Acest nume este dat dupa pozitia primei perechi de apendici. Usor de ingrijit si cel mai des intalnite in terarii sunt: Calugarita chineza, originara din China, introdusa in America de Nord in jurul anilor 1895, Calugarita europeana si Calugarita de Carolina.
Calugarita se intalneste in lunci, stepe, la liziera padurilor. Ca areale de raspandire, calugaritele se gasesc in Europa, Asia, pana in Siberia si Extremul Orient, Africa. Specia a fost introdusa in America de Nord si Australia.
Hrana Calugarita
Hrana calugaritei o constituie alte insectele, cum ar fi: greieri, cosasi, lacuste, muste, chiar si gandaci de bucatarie.
Caracteristici Calugarita
Capul calugaritei este triunghiular, foarte mobil, fiind singura insecta ce poate sa isi miste capul la 180 de grade. Aparatul bucal este de tip masticator. Prezinta doua antene care sunt filiforme. Picioarele sunt bine dezvoltate, cele anterioare avand spini.
Aripile anterioare sunt inguste,slab pergamentoase, iar cele posterioare late, membranoase, in stare de repaos fiind stranse sub cele anterioare.
Abdomenul alungit, format din segmente, se termina cu doi cerci scurti si articulati. Corpul este de obicei de culoare verde, dar poate fi si galben sau brun. Unele specii ajung pana la 15 cm.
Usor de ingrijit si cel mai des intalnite in terarii sunt:
Calugarita chineza (Tenodera aridifolia sinensis), originara din China, a fost introdusa in America de Nord in jurul anilor 1895. Calugarita chineza prezinta o dunga de un verde inchis pe lateralele aripilor. Intr-un terariu, temperatura mediului ar trebui sa fie, pentru aceasta specie , intre 20 si 26 grade C. Este o specie destul de mare si usor de crescut.
Calugarita europeana (Mantis religiosa) este una din cele mai comune specii din ordinul Mantodea, originara din sudul Europei. A fost introdusa si in america in 1899, o data cu un transport de plante medicinale. Culoarea specifica este verde sau maro. Se recunoase foarte usor dupa cele doua pete negre aflate pe prima pereche de apendici.
Calugarita de Carolina (Stagmomantis carolina) este o specie originara din sudul Statelor Unite si una dintre cele sase specii ce se gasec in America de Nord. Ea are o culoare de un maro murdar sau un verde murdar, folosind aceste culori pentru camuflaj in mediul inconjurator.
Reproducere Calugarita
Calugarita se dezvolta prin metamorfoza incompleta. Imediat dupa fecundare, femela depune ponta care consta din 50 pana in 400 de oua. Femela depune oua chiar daca nu a fost fecundata. Ouale sunt inconjurate de o masa spumoasa, care mai apoi devine consistenta, formand o capsula chitinoasa numita ooteca.
Larvele eclozeaza din ooteca in primavara urmatoare si se deosebesc de adulti atat prin dimensiuni, cat si prin unele particularitati morfologice. Dupa patru – sase naparliri (in functie de specie) larva se transforma in insecta adulta.
La maturitate, in libertate, ajung doar 4-5 larve. De aceea, daca doriti sa achizitionati o calugarita, e bine sa cumparati de la un crescator sau prin comanda de pe internet din surse verificate, ele fiind specii periclitate.
Atat adultii, cat si larvele, sunt pradatori specializati, consumand doar anumite specii de insecte. in timpul imperecherii, ea isi devoreaza partenerul, asigurand perpetuarea speciei.
Amenintarea mortii nu le taie apetitul sexual masculilor, care, in tipul decapitarii copuleaza mai viguros, din cauza reflexului nervos declansat de actul de canibalism. Media de viata a unei calugarite este de 2 ani, in captivitate. Cele din libertate de obicei mor iarna.
Determinarea sexelor se face dupa segmentele de pe abdomen, astfel o femela are intre 5-6 segmente si un mascul intre 7-8 segmente. Alt criteriu de determinare ar fi forma abdomenului care la femele este mai rotund.
Calugarita este de asemenea renumita pentru decimarea insectelor daunatoare.
Poze Calugarita
Stiati ca…
- Este singura insecta care-si poate roti capul 180 de grade. Aceasta are capul foarte mobil si se poate roti in toate partile.
- Este o insecta care se misca incet dar atacul asupra prazii se face fulgerator.
- Masculul de calugarita nu se poate imperechea cat timp are capul atasat de corp. Femela initiza sexul prin taierea capului masculului.
Foarte fain