Libelula

Libelula insecta

Origine

Libelula poate fi gasita in Europa (exceptand Scandinavia), Asia Mijlocie, regiunea Mediteraniana, Caucaz, India de Nord, Africa de Nord si Centrala. Probabil, in Republica Moldova specia este raspandita pe intreg teritoriul.

Sunt adevarate experte in arta zborului si isi pot prinde prada in aer. Au doua perechi de aripi, care actioneaza separat. Cand trebuie sa zboare mai incet, prima pereche de aripi bate inaintea celei de-a doua. Ca sa zboare mai rapid, cele doua perechi bat la unison.

Aripile lor le permit sa fie clasificate in doua subgrupuri: Libelulele cu aripi inegale apartin subgrupului Anisoptera – aripile lor din spate au o baza mai lata.

Libelulele cu aripi egale apartin subgrupului Zigoptera – au doua perechi de aripi de aceeasi forma. Sunt mai mici si zboara mai incet si mai elegant decat libelulele cu aripi inegale.

Hrana Libelula

Libelulele traiesc in apropierea apelor – rauri, lacuri, balti. Dupa copulatie, femela isi depune aici ouale.

Se hranesc cu insecte zburatoare, chiar si din propria lor specie.

Caracteristici Libelula

Pana in prezent, se credea ca masculii de libelule prezinta un elaborat comportament de curtare, atragand femelele, in special cu manevre de zbor efectuate in mare viteza. Un ultim studiu, efectuat cu ajutorul unor camere video sofisticate, arata ca masculii se infierbanta la propriu zburand inspre razele solare. Totul pentru a le impresiona pe femele.

Acest tip de comportament sexual, nebanuit pentru niste specii de insecte, este cel mai bun indiciu pentru femelele de libelula cu privire la calitatile masculilor, furnizandu-le acestora informatii referitare la teritoriile stapanite de masculii pretendenti.

Energia captata de organismele masculilor de libelula japoneza (Mnais costais) in momentele zborurilor in plina bataie a razelor solare, le asigura acestora mentinerea temperaturii corporale ridicate pe perioada mai lungi de timp, permitandu-le astfel sa curteze cat mai multe femele disponibile.

Echipa de cercetatori care a investigat comportamentul nuptial al libelulelor, a mai descoperit ca masculii cei mai „bronzati”, aveau cele mai mari sanse de a-si pazi femelele de poftele nesatioase ale masculilor rivali.

Libelula imperiala: lungimea abdomenului – 49-61 mm, anvergura aripilor – 90-100 mm. Toracele este de o culoare verde aprins. Abdomenul este alungit, la masculi fiind de culoare azurie, cu o banda neagra in forma de zigzag la partea dorsala, iar la femele – verde cu banda de culoare bruna. Aripile anterioare si posterioare difera atat ca forma, cat si ca nervatiune; in stare de repaos ele sunt intinse, perpendiculare corpului.

Reproducere Libelula

Libelulele mascul sunt cunoscute pentru comportamentul lor teritorial. Masculul patruleaza o zona asteptand trecerea unei femele si va vana masculii intrusi care apar in zona. Masculul va transfera sperma din organul sau genital, aflat la capatul abdomenului, unui receptacul special aflat pe al doilea segment abdominal, langa torace.

Cand o femela va intra pe teritoriul sau, el o va urmari si o va inhata de sub gat cu organele sale speciale din capatul cozii. Atunci femela va aduce in contact capatul abdomenului ei cu receptaculul masculului pentru a primi sperma. Perechea poate ramane in aceasta pozitie legata un timp si poate chiar zbura in aceasta pozitie.

Cele mai multe libelule pur si simplu isi lasa sa cada ouale pe suprafata apei, le ataseaza de tulpinile plantelor acvatice sau le depun in noroi. Libelulele damselfly si cateva libelule dragonfly isi depun ouale intr-o fanta pe care o fac in tulpina plantelor la suprafata sau sub nivelul apei.

Ouale se transforma in nimfe care-si petrec intreaga viata in intregime sub apa, hranindu-se cu animale acvatice. Unele nimfe de libelule asteapta nemiscate si ataca prada in trecere cu o viteza si precizie incredibile. Nimfa traieste de la sase luni la cinci ani, in functie de temperatura apei si de cantitatea de hrana.

Ea naparleste de zece sau de mai multe ori. Ambele tipuri de libelula trec printr-o metamorfoza incompleta in timpul dezvoltarii lor. Nimfele de damselfly sunt in general mai alungite, mai subtiri decat nimfele de dragonfly.

Nimfa iese din apa chiar inainte de ultima naparlire si devine adult inaripat. Adultul traieste de la una la doua luni in regiunile temperate si pana la un an la tropice.

Poze Libelula

Stiati ca …

  • Ochiul libelulei este format din mai mult de 30 mii ochi simpli
  • In Orient aceste libelule si larvele lor sunt consumate de oameni.
  • O libelula adult traieste doar 1 – 2 saptamani.
  • Cea mai mare libelula are anvergura aripilor este de 70-80 cm.

Citeste si despre fluture, termite sau licurici