Molia

Molia insecta

Origine

Molia este o insecta apropiata fluturelui, amandoua facand parte din ordinul Lepidoptera. Moliile detine majoritatea acestui ordin, numarand aproape 160.000 de specii, aproape de zece ori numarul fluturilor. Majoritatea speciilor sunt nocturne.

Studiul fluturilor se numeste lepidopterologie, iar specialistii se numesc lepidopterologi.

Cea mai mare molie are o anvergura a aripilor de peste 300 mm, de peste 100 de ori marimea celor mai mici molii inelare, a caror anvergura este de sub 3 mm. Multe specii de molii au aripile de forme ciudate.

Hrana Molia

Insecta este privita ca un erbivor generalist. Se hraneste cu sute de specii de plante dicotiledonate, aproape toate tipurile de culturi de fructe , plante ornamentale, legume, culturi in sere, rasaduri, etc. In forma de larva provoaca daune semnificative frunzelor si fructelor.

Se considera benefica in cateva cazuri, deoarece ucide unele plante invazive.

O alta sursa de hrana neoficiala sunt hainele noastre.

N-am reusit pana acum sa aflu daca le mananca, pentru ca nu vad ce-ar putea fi digerat sau gustos dintr-o haina de blana, sau daca pur si simplu le roade de placere sau de nervi, dar cu prima ocazie cand o sa aflu o sa updatez aceste randuri.

O specie de molie, Agrotis infusa, este sursa de hrana pentru indigenii Australieni.

Caracteristici Molia

Are corpul asemanator cu cel al fluturelui, adica alungit. Aripile sunt tot doua perechi, dar mai scurte. Masculii adulti o lungime de 6-10mm, iar femelele 7-13mm. Pot fi intalnite in diverse nuante de culori: maro deschis, maro, crem, maro-roscat, etc. in functie de specie, culoarea maro fiind de baza.

O intrebare frecventa la care pana acum nu s-a gasit raspuns este: de ce sunt moliile atrase de lumina ? Daca este o sursa de lumina intr-o incapere si in acea incapere este o molie, cu siguranta ea se va afla langa acea sursa de lumina.

Exista mai multe teorii referitoare la aceasta intrebare. Unii spun ca ar fi caldura becului, altii spun ca moliile folosesc un sistem de navigare in spatiu celestial mentinand un curs unghiular constant fata de lumina (de exemplu fata de luna). Moliile instinctiv la aprinderea luminii intr-o incapere zboara in forma de spirala ca sa ajunga cat mai aproape de sursa de lumina.

Insectivorii nocturni se hranesc adesea cu molii, acestia sunt unii lilieci, unele bufnite, probabil speciile mai mici si unele specii de pasari. Ca pradatori moliile mai sunt consumate de soparle, pisici, caini, rozatoare, etc.

Daca nu stiati exista fobia de molii (mothfobia: moth=molie si fobia=frica). Este evident ca molia nu are cum sa deranjeze nici macar un copil, avand in vedere in primul rand marimea si in al doilea rand faptul ca nu are nici o arma care sa-l faca pe om sa se teama. Cu toate acestea exista persoane carora le este frica de aceste mici creaturi.

Moliile sunt importante din diverse motive, precum polenizarea plantelor, un proces necesar pentru formarea semintelor. Lepidopterele sunt folosite si pentru control biologic. Un exemplu clasic a fost introducerea in Australia a unei molii mici numita cactoblastis pentru a controla cactusul raspandit cunoscut sub numele de para tepoasa.

Cactusul a invadat suprafete mari de pasuni pentru oi distrugandu-le. Omizile cactoblastis s-au hranit cu acest cactus provocand putrezirea lui. Para tepoasa a fost distrusa si in cele din urma pamantul a redevenit pasune pentru oi.

Reproducere Molia

Femela, mai mare se imperecheaza cu masculul si dupa aceea depune sutele de oua la loc sigur. Apoi ciclul ou, larva, nimfa, adult isi urmeaza cursul.

Ouale eclozeaza dupa aproximativ 14 zile si trec la stadiul de larva care se dezvolta in faze (li se mai spune si varste).

Dupa stadiul de larva care dureaza mai putin de-o luna insecta nu mai mananca si cauta loc pentru a se fixa (pe tulpini, ramuri, vegetatia din jur).

Au forma ovala si in aceasta perioada nu se misca si nu se hranesc. In mai putin de 2 saptamani se transforma in adult.

Poze Molia

Stiati ca …

  • Madagascan Sunset este considerata una din cele mai impresionante si mai frumoase molii.
  • Vrajitoarea alba (Thysania agrippina) este molia cu cea mai mare deschidere de aripi.
  • Molia atlas(Attacus atlas) este cea mai mare molie.
  • Moliile fug daca in dulap, pe rafturi sau atarnate printre haine se pun cateva pachecuriozitatetele de frunze uscate de menta?
  • La unele specii de molii urechile sunt localizate pe abdomen.
  • O specie de molie este sursa de hrana pentru indigenii Australieni.

Citeste si despre fluture, termite sau licurici

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii