Origine
Omizile sunt larve care fac parte din ordinul Lepidoptera (ordin care cuprind si fluturii sau moliile). Majoritatea exemplarelor sunt erbivore, dar sunt si cateva specii insectivore.
Originea etimologica a cuvantului „omida” isi are radacinile in secolul 16 din cuvantul englez catirpeller sau cuvantul francez catepelose. Traducerea din latina este cattus, care inseamna pisica si pilosus care inseamna paros.
Omida = pisica paroasa. In grecia sunt numite sau au fost cunoscute ca geometrizi (geometrids) care se traduce prin „masuratori ai pamantului”.
Hrana Omida
Dupa cum toata lumea stie marea majoritate a omizilor traiesc in pomi si se hranesc cu frunze. In afara de frunze unele specii se hranesc cu insecte.
Avand in vedere apetitul urias, care se regaseste in pagubele pe care le lasa in urma, daca au hrana din abundenta omizile cresc destul de repede si naparlesc de mai multe ori in acest timp.
Caracteristici Omida
Omizile sunt intalnite in diferite marimi, forme si culori in functie de zona in care le vom cauta. Marimea lor variaza de la 1mm la 10cm. Corpul lor este lung si moale si este format din „straturi” inelare pe care intalnim o pereche de picioare.
Unele omizi au parul mai lung sperand ca astfel sa se apere de pradatori, dar unele pasari (unele zburatoare si gaini, curcani si alte animale domestice.) le prefera chiar asa paroase pentru continutul ridicat de proteine.
Alte omide au glande cu venin si sunt toxice. Acestea pot fi recunoscute avand culori distincte, mai vii precum rosu, glben, negru, etc. Pentru protectie unele specii „colaboreaza” cu furnicile dandu-le in schimb hrana.
Omizile provoaca daune economice prin consumul de frunze. Sunt specii care afecteaza terenurile agricole si produc pierderi enorme. Ele au fost tinta de combatere a oamenilor prin utilizarea de pesticide, dar in timp multe specii au devenit rezistente la pesticide.
Plantele au evoluat pana si ele producand toxine si mecanisme de rezistenta, precum tepi sau fire de par, pentru a nu fi mancate de omizi.
Unele omizi sunt folosite in industrie. Industria de matase se bazeaza pe viermii de matase omizi.
Reproducere Omida
Ca si reproducere am putea spune ca omida se reproduce.
Din specii de omizi/larve ies fluturi, albine, furnici sau viespi, dar si alte omizi.
Fluturii, de exemplu, depun oua, din oua ies omizile care cresc pana la stadiul de larva, din larve ies fluturii si ciclul se reia.
Poze Omida
Stiati ca …
- Omida mananca frunze bogate in proteine pentru a-si construi celulele corpului
- Aveti mai putini muschi decat o omida?
- Cand omizile ataca frunzele unui arbore, acesta incepe sa fabrice frunze cu o compozitie diferita: mai putin nutritive si mai greu de digerat, aceste frunze, provoaca treptat moartea omizilor. Se crede chiar ca un arbore atacat de omizi reuseste sa-si avertizeze vecinii, prin emanarea unui gaz care foloseste drept semnal de alarma.
Eu am mai multe intrbari despre omizii
gafas usuab as jajc ioiqc w9 euu ue uivh yeygwuivwcywv7374
gtwhw wufwef738648 ueufwhf 748 ufeifheirf 7.76 ndhqfvqifwvwdvv
wcwguwgwghevdwgyuwfwf qfdwefguqfdbywetwevdgb iwfgwfyiwefguye fgdwegdywefv fgweygfuywed gyeqgfyuwe