
Forficula auricularia, urechelnita europeana sau pur si simplu urechelnita este o insecta omnivora care face parte din familia Forficulidae. Desi pentru multi este inspaimantatoare, ea este o insecta inofensiva care tinde sa isi faca loc in casa pentru a se hrani.
Numele de urechelnita vine de la zvonul ca se strecoara in urechea umana si sparge timpanul ajungand la creier. Acest zvon este fals. Au existat cazuri cand aceste mici insecte au intrat accidental in ureche. Este o specie de insecta care a supravietuit intr-o varietate de medii.
Urechelnita este nativa in Europa, Asia de Vest si Africa de Nord. Ea a fost introdusa in America de Nord in secolul 20 si s-a raspandit in mare parte din continent.
Urechelnitele din America de Nord cuprind doua specii, una care populeaza zonele cu clima rece si a doua care seamana cel mai bine cu urechelnita europeana intalnita in zonele temperate.
Hrana Urechelnita
Isi petrece cea mai mare parte a zilei in locuri intunecoase si inaccesibile cum ar fi: flori, fructe, crapaturi de lemn, etc. Ea este activa pe timp de noapte unde cauta de mancare aproape orice de la materie vegetala la insecte mici.
Desi este omnivora nu este considerata pradatoare. Printre plantele preferate se numara: Sisymbrium officinale, Trifolium repens si Dahlia variabilis.
Se mai hranesc cu forme inferioare de plante, licheni si alge. Prefera carnea sau zaharul chiar daca plantele contin o sursa importanta de alimente naturale. Adultii se hranesc mai mult cu insecte.
Caracteristici Urechelnita
Auricularia Forficula are o forma corpului alungita si culoarea maronie, doua perechi de aripi si o pereche de clesti. Antenele sunt compuse din 11-14 segmente. Gura este de tip masticular. Masculii sunt polimorfi in greutate, lungime si latimea capului.
Clestii masculilor sunt puternici si robusti. Clestii femelei sunt putin mai mici si mai drepti. Clestii sunt folositi la hranire, imperechere si auto-aparare.
Urechelnitele supravietuiesc in habitate reci la o temperatura optima de 24 grade. Adultii pot tolera si temperaturi mai scazute. Pentru a evita umezeala excesiva cauta plante bine drenate.
Sunt cunoscute pentru provocarea de prejudicii semnificative la culturile de flori, fructe, in livezi, atunci cand populatia de urechelnite se gaseste in numar mare.
Unele din legumele pe care le consuma sunt: varza, telina, conopida, salata verde, cartofi, sfecla, castravete, si altele, iar dintre fructe cele mai afectate sunt: mere, piersici, prune, pere. Cei mai importanti inamici naturali sunt numeroase specii de pasari.
Are lungimea de 1-3cm, greutatea de 2-8 grame. Cele mai comune culori sunt negru, maro, galben si crem.
Pradatorii naturali sunt Broastele, pasarile si gandacii.
Reproducere Urechelnita
Masculii isi gasesc pertenerele cu ajutorul simtului olfactiv. Ei stau cu fetele in directii opuse, contactul realizandu-se la nivelul abdomiinal si in zona clestilor.
Daca nu sunt deranjati cei doi pot sta in aceasta pozitie multe ore. Dupa imperechere femela poate depune ouale fertilizate.
Oualele sunt capabile sa reziste la temperaturi scazute sau ridicate. Dpune in jur de 50 de oua. Speranta de viata a urechelnitei este de 1-3 ani.
Poze Urechelnita
- KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
- OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stiati ca …