Origine
In afara de oameni, macacii sunt cele mai raspandite primate, ele fiind intalnite in Japonia, Afganistan, Africa de Nord, etc.
In prezent sunt recunoscute 22 de specii de macaci, iar o parte din ele nu au coada.
Hrana Macac
Macacii sunt animale diurne care isi petrec majoritatea timpului in paduri.
Locuiec intr-o varietate de tipuri de padure si se hranesc cu seminte, radacini, muguri, frunze, nevertebrate, fructe de padure, oua, ciuperci, scoarta de copac, cereale si rareori peste.
Aspect Macac
Lungimea corpului variaza intre 70-100cm cu sau fara coada in functie de specie. Masculii cantaresc mai mult decat femelele cu 20 pana la 50% din greutate.
Macacii se gasesc si in zonele muntoase, supravietuind si la temperaturi de -15 grade. Macacii traiesc in grupuri de 20-100 de indivizi in care se intalnesc un numar mare de femele si cativa masculi.
Ierarhia intre femele este respectata cu strictete, puii de macac mostenind rangul mamei lor.
Comportament Macac
Macacii sunt niste maimute foarte inteligente. Acesta este singurul animal, in afara de oameni si ratoni care spala hrana inainte sa o consume. Cercetatorii spun ca demult a existat o maimuta, botezata Imo, care a fost vazuta pe o plaja spaland un fruct in mare.
Dupa un timp alte maimute au copiat comportamentul ei. Aceasta trasatura a fost transmisa apoi din generatie in generatie. Macacii au si comportamente neobisnute pentru o maimuta.
Ei fac bai in ape termale si bulgari de zapada pentru a se distra. Studiile au aratat ca pot scoate sunete cu accente diferite ca si oamenii.
In timp ce suratele lor care nu au „norocul” sa locuiasca intr-o regiune cu o asemenea clima alearga prin copaci cat e ziua de mare, singura lor distractie fiind despaduchiatul, macacii isi petrec mare parte din zi la caldurica, in apele termale din zona.
Maimutele de zapada, cum li se mai spune macacilor, imbina in modul cel mai placut despaducheatul, practicat si in aceasta regiune, cu sauna.
Pe un frig necrtutator, maimutele, in apa pana la gat, traiesc placerea cu voluptate, prin toti porii, la multe grade minus.
Reproducere Macac
In perioada de imperechere femelele copuleaza in medie cu 10 masculi.
Din cei 10 doar o treime reusesc sa ejaculeze.
Dupa o perioada aproximativa de 1700 de zile femela da nastere la un pui care cantareste aproximativ 500 grame.
Macacii au o longevitate de aproximativ 30 de ani.
Poze Macac
Stiati ca ..
- Cu exceptia macacului japonez care traieste in zone reci, toate maimutele se pot imperechea in toate lunile anului.
- La temperaturi sub zero grade Celsius macacii se incalzesc in apele calde termale din Japonia.
- Macacii salbatici au un fel distinctiv de a-si determina pe masculii sa doneze sperma: tipa. Daca femelele nu striga, masculii nu reusesc sa aiba orgasm.
Vezi si 16 cele mai inteligente animale
Comentarii