Balena ucigasa

Balena ucigasa

Origine

Orca (denumirea stiintifica Orcinus orca, numita de asemenea balena ucigasa) este cel mai mare membru din familia delfinilor. Orcile sunt usor de recunoscut datorita culorilor caracteristice, alb si negru, si sunt considerate animale foarte inteligente.

Orca poate atinge 10 metri lungime si o greutate de circa 7 tone. in ciuda taliei sale masive, ea se poate deplasa cu viteza.

Orcile calatoresc deseori in grupuri, ies la suprafata pentru a cerceta zonele si comunica cu ajutorul sunetelor. S-a constatat ca orca se obisnuieste usor in captivitate si accepta apropierea omului, fata de care manifesta chiar atasament.

Pot fi intalnite in mai toate oceanele lumii, dar prefera apele reci si temperate. Unele populatii migreaza, in timp ce altele raman populatii locale, eventual calatorind pe distante scurte si pe rute predictibile.

Populatia orcilor este estimata la 50.000 de exemplare.

Hrana Orca

Din dieta lor fac parte pestii, cefalopodele, alte mamifere marine (incluzand si alte specii de balene, pe care le vaneaza in grup, utilizand diferite strategii). Cand vaneaza ele pot atinge viteze de pana la 60 km/h.

Hrana lor preferata este tonul (Thunnus thynnus), motiv pentru care orcile pot fi des observate urmarind vasele de pescuit; spre disperarea pescarilor, ele rup adesea plasele pentru a ajunge la mult ravnita delicatesa. Nu au fost raportate cazuri in care balena ucigasa sa atace oameni sau vase.

Se mai hranesc cu cefalopode, sepii, calmari si mai rar, mamifere marine: delfini, mai ales foci si vidre de mare.

Caracteristici Orca

Orcile sunt mamifere marine care pot atinge 10 metri lungime si o greutate de circa 7 tone. Orcile calatoresc deseori in grupuri si sunt usor de recunoscut datorita culorilor caracteristice, alb si negru.

Denumirea de balena ucigasa se datoreaza falcilor puternice ale acestui animal, si dintilor lungi si ascutiti, de forma conica, 50 la numar.

Viata sociala este foarte activa, ele traiesc in grupuri alcatuite din cateva familii, o familie numarand 4-5 membri. Ierarhia grupurilor este dezvoltata pe un sistem matriarhal. Studiile au demonstrat ca fiecare grup are un dialect aparte, membrii acestuia recunoscandu-se prin limbaj.

Ca orice balena si orca este dependenta de sunete in apa. Aceasta scoate pana la 3 tipuri de sunete diferite.

Reproducere Orca

Perioada de gestatie a acestor mamifere este de 16-17 luni. La nastere, puii cantaresc in medie 180 kg, si sunt alaptati timp de 2 ani.

Orcile traiesc intre 50 si 80 de ani in salbaticie.

Poze Orca

Stiati ca ..
  • Este usor de recunoscut datorita culorilor sale, alb si negru.
  • Sunt animale foarte inteligente.
  • Traiesc intre 50 si 80 de ani in salbaticie.
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii