Balenele sunt mamifere marine din ordinul Cetacea, adaptate complet la viata in ocean. Spre deosebire de pesti, ele respira aer atmosferic, nasc pui vii si alapteaza. Exista peste 90 de specii de balene, impartite in doua mari grupuri: cele cu fanoane si cele cu dinti.
Balenele sunt raspandite in toate oceanele lumii, de la regiunile polare pana la ecuator. Unele specii sunt migratoare, in timp ce altele traiesc tot anul in aceeasi zona.
Balenele se impart in doua subordine principale: balenele cu fanoane (Mysticeti) si balenele cu dinti (Odontoceti). Aceste doua grupuri difera atat prin anatomie, cat si prin comportament si dieta.
Dieta balenelor variaza in functie de specie. Balenele cu fanoane se hranesc cu organisme mici, in timp ce cele cu dinti vaneaza activ.
Reproducerea este lenta si intensa din punct de vedere energetic. Femelele nasc un singur pui o data la cativa ani. Puiul este alaptat cu un lapte foarte bogat in grasimi, care il ajuta sa creasca rapid.
Balenele folosesc sunete complexe pentru a comunica, naviga si interactiona. Fiecare specie are un „limbaj” propriu, unele sunete fiind printre cele mai puternice emise de animale.
Balenele joaca un rol cheie in mentinerea sanatatii oceanului. Ele ajuta la distribuirea nutrientilor si contribuie la reglarea climatului global prin stimularea productiei de fitoplancton.
Istoric, balenele au fost vanate pentru ulei, carne si oase. Astazi, desi protejate in multe regiuni, ele continua sa fie amenintate de activitatea umana.
Calendar Evenimente