
Origine
Castravetii de mare sunt echinoderme din clasa Holothuroidea. Ele sunt animale marine cu o piele tabacita si un corp alungit cu un singur gonad.
Se gasesc pe fundul marilor si oceanilor din toata lumea. Exista un numar de specii care sunt cautate de oameni pentru consum.
Ca toate echinodermele castravetii de mare au un schelet osos sub piele si un inel calcaros. La unele specii inelul calcaros si scheletul lipseste.
Hrana Castravete de mare
Castravetii de mare sunt in general necrofagi, hranindu-se cu resturi de la alte animale. Dieta mai contine plancton si materie organica in descompunere.
Unele specii se pozitioneaza in curenti de apa si pescuiesc hrana cu tentacolele. Multe specii poseda esofac si stomac. Intestinul este lung si incolacit.
Aspect Castravete de mare
Castravetii de mare au de obicei lungimi cuprinse intre 10 si 30cm. Cel mai mic castravete de mare are doar 3mm, iar cel mai mare poate ajunge la 1m.
Corpul lor variaza de la forma aproape sferica la cea de vierme si spre deosebide de alte echinoderme, nu pre au arme de aparare. La un capat se afla gura in timp de la celalalt capat se afla anusul.
O caracteristica remarcabila a acestor animale este colagenul care formeaza peretele corpului. Ei se pot strecura luand diferite forme datorita acestei performante de a reusi sa se lichefieze.
Pentru a fi in siguranta isi mentin corpul dur in permanenta. Pot fi gasiti in numar mare pe fundurile apelor la mare adancime. La adancimi mai mari de 9km castravetii de mare reprezinta 90% din macrofauna.
Corpul lor este facut dintr-un tesut gelatinos dur cu proprietati unice, ceea ce le da posibilitatea sa traiasca la adancimi asa mari.
Castravetii de mare nu au creier. Un inel neural inconjoara cavitatea bucala si trimite nervi la tentacole si faringe. Animalul este capabil sa traiasca daca i se indeparteaza chirurgical inelul nervos demonstrand ca acesta nu are rol vital in coordonarea sistemului nervos.
Cele mai multe specii nu au organe senzoriale distincte, desi exista diverse terminatii nervoase imprastiate prin piele care ii da animalului un sentiment de atingere si o sensibilitate la lumina. Castravetii de mare extrag oxigenul din apa pri arborii respiratori care se gasesc in interiorul anusului, astfel ca ei respira tragand apa prin anus, extragand oxigenul, apoi expulzand apa.
Ca toate echinodermele castravetii de mare poseda atat un sistem vasculat de apa care ofera presiunea hidraulica tentacolelor si picioarelor tub, permitandu-le sa se deplaseze, cat si o retea de vene prin care circula sange. La fel ca toate echinodermele au simetrie pentaradiala.
Comportament Castravete de mare
Castravetii de mare comunica unii cu altii trimitandu-si semnale prin apa. La nevoie, cand sunt speriati sau atacati unele specii elibereaza substante chimice toxice.
Aceasta modalitate de aparare a acestor substante chimice toxice similare cu sapunul poate ucide orice animal din apropiere. In apele mai putin adanci castravetii de mare formeaza populatii dense.
Castravetele de mare capsuna (brevidentis Squamocnus) din noua zeelanda traieste pe peretii stancosi ai insulei de sud unde populatia ajunge deseori la densitati de 1000 de animale pe metru patrat. Din acest motiv o astfel de zona este numita pus si simplu camp de capsuni.
Reproducere Castravete de mare
Cei mai multi castraveti de mare se inmultesc prin eliberare de sperma si ovule in ocean. In functie de conditii, un organism poate produce mii de gameti. Sistemul de reproducere consta dintr-o singura gonada.
Cel putin 30 de specii fertilizeaza ouale intern. Oul este introdus apoi intr-o punga in corpul adultului. Ii da nastere printr-o ruptura in perete aproape de anus. La celelalte specii oul se dezvolta inotand liber sub forma de larva 2-3 zile avand o lungime de numai 1mm.
Australienii indigeni faceau tranzactii in pietele din sudul Chinei cu Castraveti de mare. Acest contact este primu exemplu de comert inregistrat intre locuitorii continentului australian si locuitorii continentului asiatic.
Exista numeroase specii de castraveti de mare care sunt recoltate si uscate pentru export pentru a fi utilizate in bucataria chinezeasca. Despre unii castraveti de mare se spune ca au proprietati de vindecare.
Poze Castravete de mare
- OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stiati ca ..
- Castravetii de mare au la un capat gura, iar la celalalt anusul ?